Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom w Meerkerk

 

Czas czytania: ~1 min


W Meerkerk, w Holandii powstał dom jednorodzinny, zaprojektowany przez biuro Ruud Visser Architects na zamówienie pary emerytów. Zadanie było o tyle trudne, że klientka w dzieciństwie mieszkała w tej okolicy i z tym miejscem miała związanych mnóstwo emocjonalnych wspomnień.

 

5rGKjeJiYgVKABSF4FCfLq1FaiDS6Wh22V6DwxSPG43473EEkxFakvvkQA2H_house-in-meerkerk01jpg.jpg

Pozornie dom w Meerkerk stanął w mało atrakcyjnym miejscu. Miał zostać dostawiony do ciągu prostej, szeregowej zabudowy, z fasadą stykającą się bezpośrednio z ulicą. Z tyłu domu, tuż pod jego oknami znajdował się jednak otoczony zielenią zbiornik wodny – i to on okazał się główną atrakcją tej lokalizacji.

fOaNoXw0trFh6FZI5KQMINmpTBE9yJHLspFJcR97vyEQkpadxe8GSs4F7AfU_house-in-meerkerk02jpg.jpg

Dom w Meerkerk otrzymał więc dwa oblicza. Jedno – to fasada od strony ulicy, wpisująca się w charakter okolicznej zabudowy. Swoją drugą twarz dom prezentuje z tyłu: całkowicie przeszklona elewacja tylna otwiera wszystkie wnętrza na zieleń i wodę.

U3k8m5nDjzIg6ZKZ5PFVK7xlj4A1o7QOShTabcRRCIAjHcZcoWmCc5SZhRSa_house-in-meerkerk03jpg.jpg

Fasada domu w Meerkerk jest całkiem płaska, przebita dwoma tylko dużymi otworami. To okno na piętrze oraz szerokie drzwi na parterze. Elewacja ta ma ceramiczną okładzinę, utrzymana w kolorystyce sąsiednich domów. Wyraźnie zaznaczone ramy (zarówno krawędzie budynku, jak oba otwory) oraz delikatny wzór graficzny nasuwają skojarzenia ze szkatułką, ozdobnym pudełkiem.

Tylna elewacja domu w Meerkerk jest bardzo nowoczesna – składa się właściwie tylko z aluminiowych profili, które podtrzymują duże tafle szkła. Od tej strony dom jest wyższy o jedną kondygnację, zamiast płaskiego ma też fantazyjnie łamany dach, co również dodaje dynamizmu tej strefie budynku. Dzięki podzieleniu domu na dwie strefy – stonowaną od strony ulicy i dynamiczną od strony zbiornika wodnego budynek nie tylko jest niebanalny, ale i w pełni wykorzystuje walory swojej lokalizacji.

 

Foto: rvarchitectuur.nl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera