Portowa 8 – to nowy obiekt biurowy - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Portowa 8 – udana przebudowa

 

Czas czytania: ~2 min


Portowa 8 – to nowy obiekt biurowy, który pojawił się przy Drogowej Trasie Średnicowej w Gliwicach. Powstał w wyniku przebudowy istniejącego tu wcześniej, przestarzałego obiektu magazynowego, jakich wiele zobaczyć można, podróżując DTŚ przez Śląsk.

 

D1RKRtNC1Ouem06I8cadrtwJkkD3X3rt03uujQi4WMK5OaOipOfGKF8bdq60_portowa-812jpg.jpg
Jnb4r5YO1qNFj0FtZkTSsjJWc9TZtMcfkRDs4d3WmXVtuh4gMxpSWbcZydKK_portowa-804jpg.jpg

Portowa 8 – to trzykondygnacyjny budynek, który dzięki interwencji zespołu Studio BB Architekci wyraźnie zmienił swoje oblicze. Modernizowanie zabytkowych obiektów, dopasowywanie ich do nowych potrzeb obserwujemy od lat, jednak przebudowy pochodzących z drugiej połowy XX wieku zaniedbanych i nie odznaczających się zwykle wielkimi walorami obiektów – to zjawisko dość nowe. Pomysły dotyczą zarówno obiektów biurowych, jak wypoczynkowych czy mieszkalnych.

x9XQrZtE9lDH3yXkxg8hai00dK295npENudnLWvYljTr2phfvlbsU9XPVgQz_portowa-801jpg.jpg
OBn0iCN2GLqGVQvQKhVkElmpVdN92fUxEWs102soxJSqFUPgkmyuKTNnpgOE_portowa-802jpg.jpg

Portowa 8 – to zmodernizowany magazyn przebudowany na budynek biurowy. Za tym, aby „odzyskać” ten obiekt na nowe potrzeby przemawiała przede wszystkim jego lokalizacja (blisko wielu węzłów komunikacyjnych, ale i centrum miasta), sąsiedztwo Gliwickiej Strefy Ekonomicznej i Portu w Gliwicach. Projektanci ze Studia BB Architekci tak opisują punt wyjścia dla swojej pracy: „Pierwotnie był to budynek magazynowy, w konstrukcji monolitycznej z elementami prefabrykowanymi i był w dobrym stanie technicznym. Jednak jego estetyka wymagała zmian na potrzeby funkcji biurowej: konieczne było doświetlenie pomieszczeń i kompleksowe dostosowanie budynku”.

86YUBm1UtqW63axPp3Q38VZE1iQXcvXCLZPsP4qHR1b7ULPg8kd9uPJKmRVh_portowa-805jpg.jpg
KcmQhmaZz5gJ8ji56Bgie3kFaQGIy7ONXXqfpOayv9T5LfxxAzuYZbSJ1SzN_portowa-806jpg.jpg

Budynek Portowa 8, stanowiący cześć kompleksu Portowa Business Center, zamienił się w w trzykondygnacyjny obiekt biurowy. Parter przeznaczono na recepcję oraz pomieszczenia usługowe, dwa wyższe piętra skomponowano jako open space z częścią socjalną w narożniku. Dzięki dwóm klatkom schodowym otwartą przestrzeń można łatwo podzielić na mniejsze części o samodzielnej komunikacji.

zpPj4l04B8Ya9t8Rdt8bCiRTmtGEfc49XweCIUX4HxaWHsaMEhtHhGBe90zg_portowa-807jpg.jpg
PNXN4rcxoi99hdurGEg57iOKhHD4Z640OaYzgyXaarkj9belma4ga33uw7Qg_portowa-808jpg.jpg

Architekci Portowej 8 na swoją korzyść wykorzystali nawet ograniczenia budynku. Ukryte w ścianach stalowe ściągi utrudniły powiększenie okien – wchodziły w ich obręb. Projektanci zachowali je jako wyrazisty element przemysłowej przeszłości budynku, ale i element wystroju, dodający charakteru wnętrzom. Dość surowy wyraz obiektu podkreśla także grafitowy kolor jego elewacji. Mimo że utrudnieniem była konieczność zachowania istniejącej struktury konstrukcyjnej, a także mały budżet inwestycji, udało się wypracować model budynku, spełniającego oczekiwania. Jak wspominają sami architekci, cel osiągnięto dzięki swoistej ewolucji: „ od kilkunastu wariantów rozwiązań budynku i elewacji, poprzez warianty rozwiązań realizowanych podczas budowy, aż po finalną realizację”.

Portowa 8 – przebudowa biurowca

Lokalizacja: ul. Portowa 8, Gliwice

Inwestor: Portowa Business Center

Projektanci: Studio BB architekci, zespół: dr inż. arch. Tomasz Bradecki, dr inż. arch. Barbara Uherek-Bradecka, mgr inż. arch. Paweł Gembalczyk

Elewacja: Agnieszka Morkisz

Powierzchnia całkowita: 2340 m2

Realizacja: 2017

portowa8.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Aranżacja Biura, Realizacje Architektoniczne

Nowoczesny dom jednorodzinny na pochyłej działce
Nowoczesny dom jednorodzinny na pochyłej działce

Nowoczesny dom jednorodzinny projektu Łukasza Lewandowskiego stanął kilka lat temu w Rybniku. Na pro ...

Villa Metro – porządek w chaosie
Villa Metro – porządek w chaosie

Villa Metro – to nowoczesny i ekologiczny biurowiec, który stanął w zbiegu kilku wyjątkowo ruchliwyc ...

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera