Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sunnersta – drewno wśród skał

 

Czas czytania: ~1 min


Sunnersta – to nazwa mini osiedla, które w Uppsali zaprojektowała pracownia Hermansson Hiller Lundberg Arkitekter. Nowy zespół zabudowy składa się z trzech niewielkich domów, a powstał na działce, na której wcześniej stała okazała willa.

 

8GLJJ8Rv9CmwkULWfOB0oMyQFzYdPT5jXxwS911T0n7wyy6AuDXNLIDx8r2u_three-semi-detached-houses01jpg.jpg

Sunnersta – to zespół trzech domów, zbudowanych w położonej na obrzeżach miasta dzielnicy willowej. Jak podkreślają sami architekci, charakter okolicy był specyficzny. Willowa okolica wymusiła kameralną skalę zabudowy, jednak wyrazisty krajobraz, pełen różnic poziomów, wysokich drzew oraz skał nie mógł pozostać bez wpływu na projekt.

kOzIktToa6m0beYE59tDgMoDKU2QBNdSIiADI88EJu8XiZ76RuPOk8v8EzSp_three-semi-detached-houses03jpg.jpg

Domy Sunnersta – jak mówią architekci – powstały w dzikim krajobrazie. Skały, kamienie, zbocze wzgórza, strzeliste drzewa – wszystko to uformował pejzaż, z którym projektanci z Hermansson Hiller Lundberg Arkitekter nie chcieli konkurować. To dzikie, dynamiczne otoczenie uznali za wielką wartość, względem której architekturę zdecydowali się postawić na drugim planie.

BCZU23xi9RmVR7uZq1v6OOd3T5bRw7PEBr4COyV80ch8XZuTr5Gm4gBqH7sI_three-semi-detached-houses04jpg.jpg

To dlatego domy  Sunnersta otrzymały bardzo proste formy. Drewniane prostopadłościany ustawiono pomiędzy ogromnymi głazami, wśród smukłych pni sosen. Domy ukształtowano według zasad symetrii – architekci uznali, że taki geometryczny porządek będzie dobrze korespondował z dynamicznym otoczeniem przyrodniczym.

sLxrdINjieCkNvorUdLarlLK16omrnQOFAjqX7HI6AZC5Ccl100oXNeXLP3n_three-semi-detached-houses06jpg.jpg

Zespół trzech domów Sunnersta stanowi – dosłownie – tło dla tworów natury. Jasne, proste, uporządkowane, drewniane elewacje domów, poprzecinane ciemnymi ramami okien i gzymsami, doskonale korespondują ze skalistym krajobrazem. Choć na zasadzie kontrastu, jednak świetnie się uzupełniają.

 

Foto: Mikael Olsson, hhl.se


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera