Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Hala sportowa jak ufo

 

Czas czytania: ~2 min


Hala sportowa, przeznaczona dla uczniów szkoły podstawowej oraz dla okolicznych mieszkańców stanęła w czeskiej miejscowości Dolní Břežany. Hala została wzniesiona w ramach programu modernizacji, dzięki któremu remont przeszedł także sam budynek szkoły. Projekt architektoniczny hali sportowej opracowała miejscowa pracownia Sporadical.

 

ZnOuCAKImLwWgZvyqE06gmyns2h4xSCMV615jw5QWZRFMpoe3hyQOS0Ysh02_8jpg.jpg
MDR74M1XtIYjWySRsEE0sjHiIs1r8e9KQIHkH1Q7lotfmMTIMlNOE6iUYAy6_1jpg.jpg

Hala sportowa w miejscowości Dolní Břežany ma wymiary 45 x 25 metrów i pomieścić może 250 widzów. Nadaje się do organizowania tu szkolnych rozgrywek sportowych, treningów mieszkańców, ale i do organizacji wydarzeń kulturalnych, koncertów, spektakli. Dzięki nadaniu budowli nietypowego kształtu „leżącego jajka” wnętrze hali nie musiało być rozdzielone żadnymi podporami ani słupami konstrukcyjnymi.

Lwf9otCHnOyXRLjFYJzDMfRjUMumR0mOOe1bFmQOOy1HPR9BeI7XkbR6DopY_2jpg.jpg
rlIkGtEejoanCJLcTJoldAYvXDdRu02c1jaYcC3JhfFV9mX703XZBU2ecr2Q_3jpg.jpg

Hala sportowa otrzymała formę, nasuwającą skojarzenia z ufo. Jak mówią sami projektanci, ich zamiarem było maksymalne wtopienie budynku w przestrzeń, stworzenie wokół przyjaznej przestrzeni publicznej, ale także nadanie budowli kształtu, który zwracałaby uwagę, wyróżniał obiekt na tle sąsiednich domów.

VhJwWPOHhZzXntgQKjIT7PcpRBKeSU55qeYsJAsUioVMYDn3tZGx4bJKUt4w_9jpg.jpg
dltcECEwPDnQzT3mP8MKRa2RaNh50uujEA3hn1ucDwn90r1Rl060lTy4qOn0_4jpg.jpg

Hala sportowa o obłych kształtach została w całości obłożona panelami z aluminium. Są one tak wypolerowane, że mają lustrzana powierzchnię. Eliptyczny kształt, metaliczna, odbijająca świat dookoła powłoka oraz charakterystyczne świetliki na szczycie kopuły nadały budowli futurystycznego charakteru, niczym z filmu science-fiction. Zgodni z założeniem architektów płaski gmach nie góruje nad otoczeniem, stapia się raczej z okolicznym krajobrazem. Jednocześnie jednak nietypowy kształt i lśniące elewacje odróżniają go od domów dookoła.

Hala sportowa, choć oryginalna z zewnątrz, jest w pełni funkcjonalna. Wnętrze budowli wykończono z użyciem drewna i malowanej na biało stali. Jasna, przestronna hala w środku jest neutralna w wyrazie i bardzo przyjazna użytkownikom. A dwa oblicza gmachu – futurystyczne od zewnątrz i proste, funkcjonalne w środku doskonale do siebie pasują i się wzajemnie uzupełniają.

 

Foto: Jakub Skokan i Martin Tůma / BoysPlayNice


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne

Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro
Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro

Przedszkole w Sułkowicach jest jedną z najnowszych realizacji architektonicznych duetu Maciej Frant ...

Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym
Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera