Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


MVRDV kopiuje sąsiednie budynki

 

Czas czytania: ~1 min


MVRDV opracowało projekt architektoniczny kompleksu rozrywkowego The Imprint. Obiekt powstał w położonym na obrzeżach Seulu mieście Incheon, tuż obok największego w okolicy lotniska. Incheon od lat kreowany jest na wielkie centrum rozrywki i rekreacji. The Imprint na pewno przysłuży się rozwojowi miasta.

 

MVRDV, kompleks rozrywkowy The Imprint, realizacja architektoniczna
MVRDV, kompleks rozrywkowy The Imprint, realizacja architektoniczna

MVRDV na potrzeby kompleksu The Imprint zaprojektowali dwa budynki. W jednym znalazł się klub nocny, w drugim park rozrywki pod dachem. Nowe obiekty powstały w sąsiedztwie już istniejącego hotelu, stając się kolejną częścią kompleksu rozrywkowego.

MVRDV, kompleks rozrywkowy The Imprint, realizacja architektoniczna
MVRDV, kompleks rozrywkowy The Imprint, realizacja architektoniczna

Projekt architektoniczny bez okien

Klub nocny oraz tematyczny park rozrywki nie wymagają okien w swoich siedzibach – to dało architektom z MVRDV znacznie większe pole do popisu przy tworzeniu projektu architektonicznego. Możliwość dowolnego kształtowania brył, a przede wszystkim elewacji budynków pozwoliła nadać tym obiektom niezwykłą formę architektoniczną.

MVRDV, kompleks rozrywkowy The Imprint, realizacja architektoniczna
MVRDV, kompleks rozrywkowy The Imprint, realizacja architektoniczna
MVRDV, kompleks rozrywkowy The Imprint, realizacja architektoniczna

MVRDV swój projekt architektoniczny nazwali The Imprint – Odcisk – i nie jest to nazwa przypadkowa. Oba nowe obiekty bowiem mają elewacje, stanowiące odbicie, kopię budowli, stojących dookoła. Przy czym nie jest to dosłowne odwzorowanie, a artystyczne, niezwykłe przetworzenie, parafraza, pastisz, dzięki którym The Imprint zyskał zaskakujący wygląd.

MVRDV, kompleks rozrywkowy The Imprint, realizacja architektoniczna
MVRDV, kompleks rozrywkowy The Imprint, realizacja architektoniczna

Surrealizm w architekturze wg MVRDV

MVRDV są znani z bardzo twórczego podejścia do architektury. Nie inaczej stało się w wypadku projektu architektonicznego kompleksu The Imprint. Architekci zestawili tu ze sobą elewacje, skopiowane z dwóch różnych budynków, część ściany zamienili w „falującą zasłonę”, jeszcze inną pomalowali na złoto. The Imprint to mieszanka zaskakujących form, tworząca surrealistyczną całość, w podstaw której stoi jednak wzorowanie się na wyglądzie sąsiednich obiektów.


Foto: mvrdv.com, dezeen.com

 


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne, Realizacja Architektoniczna

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej
Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej

Brabank – to nazwa składającego się z trzech budynków niewielkiego kompleksu zabudowy mieszkaniowej, ...

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera