Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Rzeźbiarska bryła architektoniczna na peryferiach

 

Czas czytania: ~1 min


Niewielkie centrum przesiadkowe, zbudowane na obrzeżach Belfastu otrzymało niedawno nagrodę dla najlepszej realizacji architektonicznej w Północnej Irlandii - RIBA Northern Ireland Award 2019. Realizacja architektoniczna pracowni Hall McKnight została doceniona za doskonałe wpisanie w kontekst obrzeży miasta.

 

Hall McKnight, RIBA, centrum przesiadokowe
Hall McKnight, RIBA, centrum przesiadokowe

Niedroga publiczna inwestycja

Biuro Hall McKnight, tworząc swój projekt architektoniczny, nie mieli wielkich możliwości. Budżet inwestycji był niewielki, a kształt bryły był zdeterminowany przez szereg funkcji, jakie miały się w nim znaleźć – centrum przesiadkowe, szczególnie nieduże, musi być bardzo „sprytnie” zaprojektowane, aby jak najlepiej wypełniać swoją rolę.

Hall McKnight, RIBA, centrum przesiadokowe
Hall McKnight, RIBA, centrum przesiadokowe

Mimo to architektom udało się stworzyć niebanalną formę architektoniczną. Nie tylko spełniającą swoje funkcje, ciekawą formalnie, ale i dobrze wkomponowaną w skalę i charakter zabudowy obrzeży miasta. Jurorzy konkursu RIBA Northern Ireland Award 2019 uznali wręcz, że centrum przesiadkowe projektu  Hall McKnight przyczyni się do zmiany na lepsze wyglądu tej części peryferii Belfastu.

Hall McKnight, RIBA, centrum przesiadokowe
Hall McKnight, RIBA, centrum przesiadokowe

Poznaj rzeźbiarski wyraz architektury

Bryła architektoniczna  Hall McKnight – to rzeźbiarska konstrukcja o nieregularnym kształcie. Całe założenie oparto na planie dwóch kwadratów: jeden zajął budynek dworca, drugi zamieniono w wyłożony granitem publiczny plac. Efektowny kształt budynku o miękko i nieregularnie wyginających się ścianach i ujętych w grube ramy oknach przełamuje monotonię geometrycznej kompozycji.

Hall McKnight, RIBA, centrum przesiadokowe
Hall McKnight, RIBA, centrum przesiadokowe
Hall McKnight, RIBA, centrum przesiadokowe

Elewacje budynku wykonano z jasnego betonu, jednak wnętrze uzupełniono materiałami o ciepłym wyrazie – płytkami ceramicznymi i cegłą. Zarówno z zewnątrz, jak w środku gmach pozbawiony jest ozdobników – jego bryła jest prosta, klarowna, bardzo funkcjonalna. Dzięki wielkiemu wyczuciu architektów powstała stonowana, ale zarazem wyrazista bryła.

 

Foto: hallmcknight.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne, Realizacja Architektoniczna, Bryła Architektoniczna

XS apartments  – stylowe i małe
XS apartments – stylowe i małe

XS apartments – to realizacja architektoniczna zaprojektowana i wybudowana przez firmę Alfa-Dach. Te ...

Znamy wyniki Konkursu Koło 2019
Znamy wyniki Konkursu Koło 2019

Konkurs architektoniczny, organizowany od kilkunastu lat przez firmę Geberit, zarządzającą marką Koł ...

.BIG – zielony biurowiec
.BIG – zielony biurowiec

.BIG – to nazwa nowego obiektu biurowego, który powstał w Krakowie przy ulicy Kapelanka, która w ost ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera