Inside Out (Na lewą stronę) - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Inside Out (Na lewą stronę)

 

Czas czytania: ~3 min


Opis pracy Bartłomieja Homińskiego i Michała Jezierskiego

 

mv8TGgyi1yMWvNZyHvC7HdBGttjcyAJp5widUGpMByQI2zZuv79qQLjxlc4Y_02.jpg
Opis autorski Inside Out (Na lewą stronę) „Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal” – to przysłowie stało się punktem wyjścia dla naszego projektu. Zasadza się ono na spostrzeżeniu, że nawet budynki z łatwością dostępne dla wszystkich użytkowników w sensie fizycznym, często pozostają niedostępne, bo ich wnętrza, skryte za grubymi ścianami nie istnieją w powszechnej świadomości – nikt nie domyśla się, co kryją. Co więcej, użytkownicy takich budynków, schowani wewnątrz, są niemal odcięci od życia ulicy. Ta obserwacja jest prawdziwa również w skali urbanistycznej, szczególnie w gminie Saint Gilles: szczelnie zabudowane pierzeje ulic i placów nie dają najmniejszego pojęcia o tym, co dzieje się wewnątrz kwartałów. My odwracamy tę sytuację; wywracamy urbanistykę i architekturę na lewą stronę (Inside Out) W skali urbanistycznej tworzymy ulice i place, które choć wyraźnie zdefiniowane, mają granice przezroczyste i silnie sperforowane, umożliwiające mieszkańcom swobodne przemieszczenie się pomiędzy parkiem we wnętrzu kwartału a przyległymi ulicami. W skali architektonicznej eksponujemy najbardziej atrakcyjne widokowo i społecznie funkcje budynku, takie jak poruszający się ludzie w klatkach schodowych, szybach windowych i galeriach komunikacyjnych, czy miejsca, w których ludzie się gromadzą. Przechodnie zaintrygowani wydarzeniem w sali spotkań mogą z łatwością się dołączyć. Szczególną troską objęliśmy miejsca, w których mieszkańcy mogą się poznawać i kontaktować: na uwagę z pewnością zasługują wydłużone balkony pośród drzew, dające ludziom, których najbliższe otoczenie ze względu na niepełnosprawność jest często ograniczone do własnego mieszkania, możliwość bezpośredniego kontaktu z naturą a także ucięcia pogawędki z sąsiadami oraz starannie zaprojektowane półpubliczne wejścia do domów mieszkalnych.
mQhKpHwOsoNtnnSODDZwGRpAXYOOBISJwTJljeHpw3LLxxYaGwohg7xsBCzz_04.jpg
Ocena jury Inside Out Uhonorowany drugą nagrodą projekt Bartłomieja Homińskiego i Michała Jezierskiego zatytułowany Inside Out (Na lewą stronę) zaciera granicę pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem w sensie komunikacji między użytkownikami. W przypadku budynków mieszkalnych wprowadza nowinkę architektoniczną: balkony wśród drzew. Bogaty i głęboki projekt, profesjonalnie zaprezentowany. Out of sight, out of mind Out of sight, out of mind – to przysłowie jest punktem wyjścia dla projektu, opartego na obserwacji, że często nawet budynki fizycznie dostępne dla niepełnosprawnych są niedostępne w powszechnej świadomości, bo schowane za grubymi ścianami. Sąsiadujące sale Aegidium są tego widocznym przykładem. Na zasadzie kontrastu, dwaj studenci z Krakowa tworzą wnętrza urbanistyczne, które choć wyraźnie zdefiniowane, mają granice przezroczyste lub silnie sperforowane. Architekci wykorzystują różnicę terenu na działce do pomieszczenia wielofunkcyjnej sali pod opadającym zielonym stropodachem, zaprojektowanym jako część parku. Budynki mieszkalne zamykają kwartał z przeciwnej strony. Wejścia do nich mieszczą się każdorazowo w przezroczystych bryłach pomiędzy dwoma budynkami mieszkalnymi. Interesującą rzeczą w projektach mieszkań są ich zewnętrzne przedłużenia, jak mola daleko wysunięte w kierunku drzew. W ten sposób ludzie niemogący z różnych względów opuścić swoich mieszkań znajdują swoje miejsce samym sercu parku i mogą uczestniczyć w jego życiu. Profesjonalna prezentacja W projekcie studentów z Krakowa, dostępność jest rozumiana nie tylko jako zjawisko fizyczne, ale także mentalne – jak w przypadku mieszkań, zapewniających widoki z wewnątrz na zewnątrz i z zewnątrz do wewnątrz, niwelując w ten sposób skutki definitywnego dzielenia przestrzeni. Mieszkańcy są aktorami w publicznym spektaklu. Również przeszklona sala wielofunkcyjna w Rue Jourdan zaprasza do wejścia i wzięcia udziału w społecznym życiu dzielnicy. Jury przypadła do gustu ta zasada dostępności; w szczególności, doceniono innowacyjność w rozplanowaniu mieszkań i subtelne detale, takie jak balkony wśród drzew. „Musi być prawdziwą przyjemnością dla starszych mieszkańców siedzieć na balkonach wśród drzew i ucinać pogawędkę z sąsiadami”. „Projekt jest bogaty w treści, spójny i konsekwentnie zrealizowany” – to opinie jury.
ickTD3n2aLLk6otSGumiQAX2WZOJBHuozKxp6VDChoQfciqN3VYAOmFE9oaw_00.jpg
qqefCiSB9PmP3uc8HYYKlfwhIyxUmkB3JyD2UWhAMi4g9mKAWXYVbTmxx60S_03.jpg
xh0ep7pvWuHaYykugFxXNdDQIGGunizboKJLxW4yv8pIXxazT410Ydn5P87d_07.jpg
ooZvwtU9SOprEZ5MvryzroHUesHCiEbxVqdSiWhPTChNfk8gylpmST2PCmDO_08.jpg
1yzzjw16VyromzqYeDznGKslcBIMcoZeSoSIFCwVrGpHuq25mlAgTpjo8Lok_schindler2004-02.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera