Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Statek patrzy w przyszłość

 

Czas czytania: ~3 min


uS1iMXtYODdvmHJPGDBCqf0XRe2T5Ctvn4XbBHERjr3GpMCSpRaYqJxcL1Fa_muzeum-morskie.jpg
Trudno o bardziej symboliczną formę dla budynku Muzeum Morskiego niż statek. I właśnie taki budynek – przypominający cumujący w porcie okręt – stanąć ma w szczecińskiej Łasztowni. W rozstrzygniętym w kwietniu konkursie zwyciężył projekt warszawskiej pracowni Płaskowicki & Partnerzy Architekci.
1PVabiHgcWXoZBuOdEmQcuCyJbnnWGCPiTWyvXdQwt8gttt35wricMJxk8rQ_muzeum-morskie-2.jpg
Na konkurs wpłynęło 86 prac. Jury pod przewodnictwem Bohdana Paczowskiego przyznało pierwszą i drugą nagrodę główną oraz dwie równorzędne nagrody trzecie, dwa równorzędne wyróżnienia i trzy wyróżnienia honorowe.
IwDGcvKEIejKxFBPd3QpmXd2u5z6MU3qt5oSH0yt7tjU5bjUFjHqc9jE3jZf_muzeum-morskie-3.jpg
Wyzwanie, z jakim musieli zmierzyć się projektanci, nie było łatwe. Lokalizacja w ważnym dla Szczecina miejscu, naprzeciwko Bulwarów Chrobrego, w sąsiedztwie budynków warsztatowych i magazynowych wymagała stworzenia obiektu, który podkreśli charakter i znaczenie tego miejsca, a jednocześnie stanie się nową ikoną prawobrzeżnej Odry – opozycyjną wobec historycznej zabudowy na jej drugim brzegu, ale nie przytłaczającą jej. Łączącą w sobie szacunek dla historii z odważnym spojrzeniem w przyszłość. Na formę budynku znaczący wpływ miała także jego funkcja – jako przestrzeni ekspozycyjnej i edukacyjnej.
0AmtuneTjjxumQqkYCkfpvYzfQUrujgmh5y7ixQUkiz6VxZYeZS6pT9QiNMQ_muzeum-morskie-4.jpg
Efektem tych uwarunkowań jest budynek, którego podcięta bryła ma podkreślać osie widokowe, otwierając się przez wycięcia elewacji w stronę zabytkowej części miasta. Wpisaniu nowego obiektu w specyfikę miejsca służyć ma także wkomponowanie w jego otoczenie istniejących na działce żurawi, które uzupełniają 'portowe' skojarzenia, jakie wywołuje kształt budynki i okładzina z perforowanej blachy tytanowo-cynkowej. Od strony Trasy Zamkowej gmach muzeum poprzedzony będzie placem, z którego będzie się rozpościerał widok na Szczecin. Plac ten może także służyć jako miejsce wystaw plenerowych oraz organizacji wydarzeń kulturalnych i rozrywkowych. Ta otwarta przestrzeń publiczna znajdzie swoją kontynuację wzdłuż nabrzeża, pod mostem oraz na dachu budynku służącym także, jako taras widokowy. Z jego poziomu można będzie rozwinąć ekran do wyświetlania projekcji na 'burcie' muzeum.
Pod względem funkcjonalnym muzeum zostało podzielone na trzy strefy: od strony nabrzeża ulokowano funkcje podstawowe, po przeciwległej stronie – od ul. Wendy – funkcje uzupełniające, a między nimi – funkcje pomocnicze i komunikację. W miejscu pęknięcia rozrzeźbionej bryły znajdować się będzie wielokondygnacyjny, przeszklony, otwarty na obie strony hol, dzielący ją na dwie części – dwukondygnacyjną ekspozycyjną, oraz trzykondygnacyjną edukacyjno- administracyjną.
bAUlharEPTUk2DpocgxAaE9a9asAdn1OrdMwjvvXMXlsKMOdK7Fz89ackpVS_muzeum-morskie-5.jpg
Część ekspozycyjna obejmować będzie dwie jednoprzestrzenne hale umożliwiające elastyczne kształtowanie przestrzeni. Na parterze znajdować się będzie wystawa zbiorów nautycznych, na piętrze – muzeum fal. Z tej pierwszej strefy można będzie zajrzeć do warsztatu szkutniczego. Część edukacyjno-administracyjna zajmować będzie trzy kondygnacje i będzie zorganizowana wokół kina. Otwierać się będzie na wysoki, przeszklony hol doświetlony dodatkowo przez świetlik w dachu. Główne wejście do budynku prowadzić będzie od wschodu – zarówno od strony ul. Wendy jak i nabrzeża. Bezpośrednio na dach można się będzie dostać schodami połączonymi z mostem.
Zespół autorski: Piotr Płaskowicki, Izabela Baron-Kusak, Agnieszka Bernas, Konrad Roślak, Joanna Krysiewicz. Drugą nagrodę odebrała pracownia Robert Brodziński Architekt z Gdyni, dwie równorzędne trzecie – RKW Rhode Kellermann Wawrowsky z Warszawy i Medusa Group. Wyróżnienia jurorzy przyznali pracowniom: ARCH DECO, A- Plan bis, DIPL – ING Arch. Hans Josef Lankes, Biuro Projetowo Budowlane "PliK-LECH" i MXL4 Architekci.

Podepnij swój artykuł

tagi

Heinle, Wisher und Partner Architekci projektują w Krakowie
Heinle, Wisher und Partner Architekci projektują w Krakowie

Dziś każde miasto chce mieć swoje centrum nauki – placówki takie są bowiem niezwykle atrakcyjnymi ob ...

Projekt zielonej biblioteki
Projekt zielonej biblioteki

Projekt zielonej biblioteki sami architekci nazwali „Zielonym statkiem kosmicznym” - co od razu suge ...

Dom jednorodzinny w nowym wydaniu
Dom jednorodzinny w nowym wydaniu

Polskie miasta i wsie pełne są domów jednorodzinnych sprzed 30, 40, 50 lat. Zwykle nie są to wysokie ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera