Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Forma z funkcją

 

Czas czytania: ~3 min


svKxSwqptQP30hxpGtohmKQhifalgLqybssVZPOVRLUZ3oKDUM6jCS20er2Z_grotte-art-schindler.jpg

Siedziba firmy jest jej wizytówką. Budynek nie jest jedynie 'opakowaniem' na funkcjonalne wnętrze, ale służy budowaniu pozytywnego wizerunku firmy, podnoszeniu jej prestiżu, manifestowaniu filozofii i odpowiedzialnego stosunku do środowiska. Taka idea przyświecała autorom projektu nowej siedziby firmy Schindler w Warszawie.

Projekt warszawskiej pracowni Grotte Art zwyciężył w przeprowadzonym przez inwestora konkursie na projekt budowy i modernizacji kompleksu budynków Schindler Polska. Cel, jaki przez sobą postawili, był jasno sprecyzowany: stworzyć budynek reprezentacyjny, a zarazem energooszczędny. Dlatego każde rozwiązanie ma znaczenie podwójne: formalne i funkcjonalne.

igNQIKoy47K5nJWe3ybfDlc6mSqJnBI4Th5saJtcjUmgkSGfYi8qOgDhSGee_grotte-art-schindler-2.jpg

Kompleks biurowy firmy Schindler składać się będzie z trzech podstawowych brył: głównego biurowca o wysokości 25 metrów, posadowionego na cokole mieszczącym zespół sal konferencyjnych i stołówkę dla pracowników, sąsiadującego z nim od wschodu segmentu mieszczącego warsztaty i magazyny oraz istniejącego dwukondygnacyjnego budynku, który będzie zaadaptowany do nowych funkcji – znajdzie się w nim klub fitness dla pracowników, centrum szkoleniowe oraz pomieszczenia biurowe. Na dachu cokołu zaplanowano założenie wodne oraz zielony taras rekreacyjny.

Jak wyjaśniają autorzy projektu: „Smukła i elegancka forma nowego budynku, oraz nowatorskie rozwiązanie ruchomego narożnika w postaci panoramicznej windy, stanowić będą najlepszą wizytówkę firmy”. Jednocześnie, „bryła nowoprojektowanej części obiektu została ukształtowana tak, aby możliwe było wykorzystanie naturalnych sposobów ogrzewania, chłodzenia i wentylowania pomieszczeń”. By stworzyć wewnątrz obiektu naturalny mikroklimat, architekci zaproponowali budynek o wydłużonych proporcjach i wąskim trakcie, z dłuższymi bokami o ekspozycji północnej i południowej oraz systemem poprzecznej wentylacji.

wThLlVzXDfqeUAFIyP5OSDZ4nFVYMx5vXbaWoJr770V5hXAU9xg5ugneS5GI_grotte-art-schindler-3.jpg

Fasada budynku, wzdłuż ul. Cybernetyki, będzie dwupowłokową szklaną ścianą, która ma nadać budynkowi nowoczesny, atrakcyjny wygląd, a zarazem – dzięki zastosowaniu wewnętrznego kanału cyrkulacyjnego i systemowi żaluzji – służyć będzie polepszeniu warunków klimatycznych w pomieszczeniach. Kompozycyjną dominantą fasady będzie przeszklona panoramiczna winda ulokowana w strefie wejściowej, w narożniku budynku od strony ulic Cybernetyki i Postępu. Szyb windy i ulokowana w jego pobliżu na ostatniej kondygnacji szklana kostka mieszcząca biuro interwencyjne będą iluminowane w kolorach logo firmy Schindler. Na dachu cokołu znajdzie się zornik na wodę, która latem służyć będzie do schładzania pomieszczeń biurowych. Woda z tego zbiornika będzie spływała po ścianie przy głównym wejściu do budynku, podkreślając jego rangę i chłodząc wnętrza.

6WAxpRPRgD9vnTcb9oScnkjNg1PUV6xax7ZipurGGZAktA1U0BYRU1FIKTES_grotte-art-schindler-4.jpg

Elewacja północna ukształtowana będzie w zupełnie inny sposób niż południowa fasada – wykonana z białego betonu pełnić będzie funkcję izolatora termicznego i elementu akumulującego ciepło lub chłód, w zależności od potrzeb. Elementami dekoracyjnymi tej części budynku będą podłużne otwory wentylacyjne tworzące na jej powierzchni rytmiczny wzór.

Bryła mieszcząca magazyny i warsztaty, podobnie jak cokół biurowca, przykryta będzie zielnym dachem i od strony ulicy będzie obsypana ziemią. Elewacja istniejącego, adaptowanego budynku została zaprojektowana w podobnej stylistyce jak fasada nowego obiektu – jako szklana ściana wpisana w masywną, żelbetową ramę.

xo9Dv0n1alY2aRpGxGc62C2w3RCaWI7yiDszb7FPWQ4BwCIMT3v1qcneHPUC_grotte-art-schindler-schemat.jpg

Intencją autorów było stworzenie budynku zrównoważonego, wyposażonego w kompleksowe rozwiązania w zakresie eksploatacji, zużycia energii oraz mikroklimatu środowiska pracy, który będzie współtworzył wizerunek firmy dbającej o pracowników, klientów oraz środowisko naturalne.

Skład zwycięskiego zespołu: Bartłomiej Grotte, Rafał Jedliński, Konrad Waligóra, Maciej Pędzich, Maria Śmigielska.

Drugie miejsce w konkursie zajęła pracownia Hermanowicz Rewski Architekci, trzecią – 90 Architekci. Dwa równorzędne wyróżnienia jury przyznało biurom Bulanda Mucha Architekci i Nizio Design International.

Fot: materiały projektantów

Podepnij swój artykuł

tagi

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera