Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


SwedeCenter w Gdyni

 

Czas czytania: ~2 min


N8TxUQQMPjW5z9TvANVnI09TZCC35xipfBAfTgAVItTGZpIBkqCOW7Gz090L_sweden-center.jpg

Pracownia architektoniczna FORT z Gdańska została zwycięzcą w konkursie architektoniczno-urbanistycznym na opracowanie koncepcji budynku biurowego i hotelowego przy Nabrzeżu Prezydenta w Gdyni. Inwestycja realizowana będzie przez spółkę celową Gdynia Waterfront, powołaną przez SwedeCenter.

Przestrzeń pomiędzy gdyńskim centrum Gemini a wieżowcem Sea Towers zostanie przeznaczona pod budowę czterogwiazdkowego hotelu Marriott Courtyard oraz siedzibę Nordea Bank Polska, które znajdować się będą w bezpośrednim sąsiedztwie basenu Prezydenta. Pierwszy z nich posiadać będzie 8 pięter, natomiast budynek biurowy 11 pięter. Na parterze, wzdłuż ciągu dla pieszych łączącego Aleję Jana Pawła z budynkiem Sea Towers, otwarte zostaną kawiarnie i restauracje.

zInN33xhur54obNAiTRc7ULpCapAo16mM7oWTdOCq5nekdjkM7AcXdhRxmTZ_sweden-center2.jpg

Zwycięska koncepcja nowej inwestycji SwedeCenter, którą opracowała pracownia FORT, będzie projektem architektonicznym, wyróżnia się atrakcyjną aranżacją przestrzeni publicznych. Dodatkowym atutem projektu będzie wspaniały widok rozpościerający się na Zatokę Gdańską.

O wyborze pracowni FORT zdecydowało jury konkursowe składające się z reprezentantów władz miasta Gdyni, inwestora, architektów oraz firm będących przyszłymi operatorami hotelu i najemcami budynku biurowego. Projekt wpisywać się będzie w architekturę Gdyni.

Zwycięski projekt ma klasę. Po zbudowaniu Sea Towers i przyjęciu nowego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego ta część miasta stanowi wyzwanie dla najlepszych projektantów - mówi Sławomir Kitowski, pasjonat architektury gdyńskiej, autor książki "Gdynia Miasto z Morza i Marzeń".

Inwestycję SwedeCenter dobrze ocenia też prof. Maria Jolanta Sołtysik z Politechniki Gdańskiej, znawczyni gdyńskiej architektury i autorka książek na jej temat: - Koncepcja pracowni Fort budzi moje nadzieje zwłaszcza ze względu na prawidłowo rozwiązany problem przestrzeni publicznej w rejonie basenu Prezydenta. Dobrze zaplanowane partery obiektu zapewniają funkcje publiczne z widokiem na morze, w tym tak atrakcyjnym i prestiżowym miejscu. Dobrze rozwiązana jest również kwestia pieszej komunikacji w obrębie zespołu, co dla mieszkańców jest sprawą bardzo istotną.

Źródło: pracownia FORT

Podepnij swój artykuł

tagi

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera