Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nauka w kamieniołomie

 

Czas czytania: ~3 min


pJzrb8tWdjOk9Z13AFrFeYo6GI3yOIS8KK8vL12NoWJ6iMj9bkuQjMjhxRe4_europejskie-centrum-edukacji-geologicznej.jpg

Nieczynny kamieniołom niedaleko Chęcin w województwie świętokrzyskim przekształci się niedługo w nowoczesne centrum uniwersyteckie. W miejscu, z którego niegdyś wydobywano dolomit, powstaną specjalistyczne laboratoria, sale dydaktyczne i konferencyjne oraz baza noclegowa. Konkurs na projekt założenia wygrała pracownia Marka Budzyńskiego.

gpcEcz3XnfkSsCPP3YH192bIkEQL2FrVuNdHlBnlXVSFGdRLIlDxKnyu8gVR_europejskie-centrum-edukacji-geologicznej-2.jpg

Budowa Europejskiego Centrum Edukacji Geologicznej to inicjatywa Wydziału Geologii Uniwersytetu Warszawskiego. Składający się z pięciu budynków zespół będzie służył jako baza zajęć terenowych dla uczących się na kierunkach przyrodniczych studentów z uczelni polskich i zagranicznych. W nowym centrum będą się mogły odbywać zajęcia między innymi z zakresu geologii podstawowej i historycznej, kartowania geologicznego, mikropaleontologii czy hydrologii.

mvt5XWQYiKRfmlR89PlCrrzdgrmGPO2KSW7JpE4wHUsV1gau24H1GrFSIERe_europejskie-centrum-edukacji-geologicznej-3.jpg

W założeniu autorów zwycięskiej koncepcji, ingerencja architektoniczna na terenie dawnego kamieniołomu będącego obecnie rezerwatem przyrody powinna tworzyć ekosystem oparty na zasadach współżycia człowieka i natury. Sam kamieniołom bowiem – będąc świadectwem brutalnej ingerencji człowieka w przyrodę – odsłaniając strukturę góry stworzył imponującą przestrzeń informacyjną obrazującą relacje tych dwóch sił: przyrody i działalności ludzi. Te założenia stały się podstawą dla rozwiązań przestrzenno-technicznych nagrodzonej pracy.

4sKpVJ6fYyCq0gPhlNb5b8aYEnpUIQjZC0pxKXDORLsfMvBrZbYneNz7FGNa_europejskie-centrum-edukacji-geologicznej-4.jpg

Zgodnie z oczekiwaniami organizatora konkursu, program założenia został rozmieszczony w pięciu niezależnych budynkach scalonych wewnętrznym łącznikiem tworzącym przestrzeń informacyjną, której kulminacją będą hole, foyer i sala konferencyjna.

Założenie zostało podzielone na dwie strefy w zależności od stopnia dostępu: przestrzeń informacyjna będzie strefą otwartą dla wszystkich użytkowników Centrum, a także – po wykupieniu biletu – dla zwiedzających. Strefą ograniczonego dostępu objęte zostały hotele, laboratoria i sala konferencyjne, do których wejść będą mogli jedynie posiadacze kart elektronicznych.

I467PpSyUtWLoMoeHj13VeY22QxOsQCFN4mNTRgepScEMLg5k0eklJSOgMkI_europejskie-centrum-edukacji-geologicznej-5.jpg

W kształtowaniu zewnętrznej formy budynków i organizacji założenia projektanci przyjęli kilka nadrzędnych zasad, które mają zapewnić przestrzenną 'symbiozę' założenia z otoczeniem. Łącząca budynki przestrzeń informacyjna od strony rezerwatu przyrody potraktowana została jak 'Dolina Wiedzy o Ziemi' i wzajemnych relacjach między roślinami, wodą, skałami i ziemią. Skośne, zielone dachy budynków i nasypy stworzą naturalną ścianę tej 'doliny'.

YkgVu5oEo5gRtnu4X2LbIftRmVEagYx9AZ0W1LkdvZNWnTpHOT8ORR6QZgpH_europejskie-centrum-edukacji-geologicznej-6.jpg

System strumieni i zbiorników wodnych zbierający wodę napływającą z wyrobisk skalnych tworzyć będzie naturalne podziały przestrzenne, a przy tym zabezpieczy przed nadmiernym napływem wody na poziom pomieszczeń podziemnych (min. Sala Konferencyjna).

9NzyKNdyUJZwTFl5GrTTL9GBfa6f3N1H1o39SFAyso4CpNutBO97g8UL7brr_europejskie-centrum-edukacji-geologicznej-7.jpg

Zamknięcie zespołu budynków od strony doliny ograniczonej grzywami Korzeckowskimi stanowić będzie 'ściana dydaktyczna' uformowana ze ścian szczytowych czterech budynków oraz ścian osłaniających urządzenia techniczne budowli i murów tworzących ogrodzenie Centrum. Kamieniarka tej ściany nawiązywać będzie do przekrojów geologicznych polskich gór, a jej projekt powstanie we współpracy z naukowcami z Wydziału Geologii UW.

Od strony rezerwatu przyrody 'Góra Rzepka' przewidziano tereny zielone. Zbocza i skały kamieniołomu oraz wyrobisko porośnięte są wapieniolubnymi roślinami, wśród których są także gatunki chronione oraz sucholubną murawą kserotermiczną. Dlatego ingerencja w naturalną roślinność będzie jak najmniejsza, a nowe nasadzenia i kompozycje roślinne pojawią się przede wszystkim w pobliżu projektowanych budynków i na ich dachach.

Druga nagrodę w konkursie otrzymało biuro WXCA, trzecią – pracownia MDA Macieja Dembińskiego.

Fot: echodnia.eu


Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera