Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Cmentarz dla „braci mniejszych”

 

Czas czytania: ~3 min


mLopsbW6l4o4BOaynnlkajsjzWWRPBxMHr9If3xsQquoYZBA3xUh6lNiT5sA_widok-1-wejscie-od-ul-bielanskiej.jpg

Fot. Wejście od ul. Bielańskiej

5 października 2012 roku rozstrzygnięto ogłoszony przez Urząd Miejski w Szczecinie konkurs architektoniczny na zagospodarowanie terenu, który miasto chce przeznaczyć na grzebowisko dla małych zwierząt domowych. Takiego obiektu brakuje w całym województwie zachodniopomorskim, dlatego władze lokalne wybrały działkę przy ul. Bielańskiej i zdecydowały się rozpocząć tam inwestycję.

uXpgfBdDp7oQ8K1crrADY4is8nyYtmZ2yQsuOoudiNaP0imRqZ70ULYABdLx_widok-2-spalarnia-kolumbaria.jpg

Fot. Spalarnia-kolumbaria

ZJyvvxQAo3od7NzPM2IMjGnzMKKL3O82H1ShpqWkqeGNeTK3AInPaUPdBcVR_widok-3-z-lotu-ptaka.jpg

Fot. Widok z lotu ptaka

Jej pierwszym etapem był konkurs architektoniczny, którego wyniki ogłoszono 5 października tego roku. Pierwszą nagrodę otrzymała koncepcja Pawła Skóry z Bydgoszczy, drugie miejsce zajęli Joanna Wiśniewska i Przemysław Wach z Gliwic, trzecie - Łukasz Podczaszy z Krakowa. Wyróżnienia przyznano pracowni MXL4 ze Szczecina oraz Janowi Cichoszowi z Niemiec. Nagrodzone projekty można obejrzeć na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Urzędu Miasta Szczecin (bip.um.szczecin.pl), my prezentujemy jedną z ponad trzydziestu nadesłanych na konkurs prac. Propozycja Tomasza Sachanowicza odwołuje się do tradycji pogańskiego kultu zwierząt.

awLum3TOO8QGAlHWgXWHkRqTPe2R4a69nozUb8Z2SBzv77WAtIqvRWDaYADH_elewacje-spalarnia.jpg

Fot. Elewacja spalarni

”Z poszukiwań tych wyłoniły się pierwotne wzorce budowli sepulkralnych a raczej ukształtowania terenu z przypisaną funkcją grzebalną - kurhany, kopce, oraz wykorzystanie tworów natury do funkcji magicznych - kamienne menhiry”, pisze autor projektu. Wypełniając zasady konkursu (rozlokowanie kwater grzebalnych, zlokalizowanie na terenie obiekt budynku spalarni, zieleń) architekt skomponował założenie parkowe, w którym rolę zarówno wizualną, jak i symboliczną rają zaczerpnięte z pradawnych tradycji bryły.

0HBYI6kOykVkSmD379NakWESVQal8Dugb6PHyDScVRb5MJ8BhqowJeUTzM5d_rzut-przekroje-spalarni.jpg

Fot. Przekrój spalarni

kFi4bgfSkMZ0EgUMdUE9bxB3qQP01qM5gCOzEBF2KpIhBdQGCWrGpHPAnIHc_przekroj-przez-teren.jpg

Fot. Przekrój prze teren

Założony na planie osiowym (inspirowanym układem m.in. Cmentarza Centralnego i Jasnych Błoni w Szczecinie) teren swój punkt centralny ma w miejscu budynku spalarni. Tej nadano kształt kopca – wzorowany jest na włoskiej chacie Trullo, wykonanej z naturalnych materiałów bardzo prymitywną techniką. Podobnie organiczny, prosty i nacechowany symbolicznie charakter mają otaczające go kolumbaria, wzorowane kształtem na prehistorycznych menhirach. Ukształtowane schodkowo niewielkie pagórki, podobne do kurhanów – to mogiły zbiorowe. Poza nimi wśród parkowej zieleni miałyby powstać kwatery grzebalne, pola o wielkości 1x1m, ułożone symetrycznie, w geometrycznym porządku, dopasowanym do osiowego i symetrycznego układu całego założenia.

Z2cQhbTp9LDQRg1J3bwPqbHq6TSGZNhgjM1P4RxyvNWc6MhaXoo4FBQopph8_zagosp.jpg

Fot. Zagospodarowanie

7F9J9fwOsJWekGFbB3THjbgU8lWtWtpHsGbIg2YfmU5DJOzfbwvDvC7ibbhQ_zagosp-etap-i.jpg

Fot. Zagospodarowanie - etap I

Jak opisuje to architekt, „ racjonalna, funkcjonalna, prostokreślna siatka została użyta jako narzędzie do wyznaczenia alejek komunikacyjnych i podzielenia terenu grzebowiska na kwartały. Taka siatka sama z siebie nie wyróżnia żadnego obszaru. Jest tłem dla pojawiających się na niej elementów skośnych czy okrągłych, które już z racji swojej odmienności są wyróżnione. Tym sposobem wykreowane zostały miejsca specjalne – okrągły plac z pawilonem spalarni, romboidalne place z kolumbariami oraz (dodatkowo wypiętrzone) mogiły zbiorowe. Szersza centralna alejka stanowi oś i kręgosłup układu”.

Grzebowisko dla małych zwierząt domowych w Szczecinie
Lokalizacja: ul. Bielańska, Szczecin
Inwestor: Urząd Miasta Szczecin
Projektant: Tomasz Sachanowicz (projekt konkursowy), Dynamo Architekci, dynamo_architekci.republika.pl
Projekt: 2012
Ilustracje: dzięki uprzejmości Tomasza Sachanowicza


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera