Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Z łąką na dachu

 

Czas czytania: ~5 min


Projekt konkursowy Mecanoo International B.V. Z Delft i jojko + nawrocki architekci

 

ODn2d7rkAn2Q9dJf8qgAay4DWvJDFiS19jWfQqy5X8RhE86GppRcqzaI5JSt_i-nagroda01.jpg

Fot. I miejsce: Mecanoo International B.V. Z Delft, jojko + nawrocki architekci s.c. z Katowic

Łazienki Królewskie – to jeden z najcenniejszych zabytków w stolicy. Malowniczy park pełen klasycystycznych zabudowań, ufundowanych przez króla Stanisława Augusta przechodzi od jakiegoś czasu rewitalizację. Remontowane są alejki, zieleń, XVIII-wieczne pawilony zyskują nowy blask. Teraz nadszedł czas na uzupełnienie parkowej zabudowy. Pawilon, na którego zaprojektowanie trwał międzynarodowy konkurs architektoniczny będzie przeznaczony na wystawy. Konkurs odbywał się pod patronatem Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Ministra Środowiska, a jego tematem była koncepcja Ogrodu XXI wieku z pawilonem wystawienniczym.

od8o5X1hNYykx3YXrMAFY7K01kyODBOdP7iSGEQoABIu1wQYYqtUcwC70ldu_i-nagroda02.jpg

Fot. I miejsce: Mecanoo International B.V. Z Delft, jojko + nawrocki architekci s.c. z Katowic

UwXMeJMkMrV4nB6ncjiVeAtreDiuae3oz114siBbYkKu9OiSTSU6WBqD0MKr_i-nagroda03.jpg

Fot. I miejsce: Mecanoo International B.V. Z Delft, jojko + nawrocki architekci s.c. z Katowic

Pawilon będzie pierwszym obiektem, wzniesionym na terenie parku od 150 lat. Stanie w południowej jego części. Jak opisują to organizatorzy konkursu: „W ramach rewitalizacji niezagospodarowanego obszaru Łazienek Królewskich o pow. 2,5 ha powstanie nowy ogród oraz 1800 m2 przestrzeni wystawowej pod jego powierzchnią”.

mCSXlZn0KtP9sykkhEUuSgBEvdGFgjd0NqJZL64xPORq98L7UBSl882VXb3S_i-nagroda04.jpg

Fot. I miejsce: Mecanoo International B.V. Z Delft, jojko + nawrocki architekci s.c. z Katowic

VpEW4USUn2v3rPivEy1JCM9e6FansMv4IJb3jSbZ9j4st3ipCoJSmYduveUr_i-nagroda05.jpg

Fot. I miejsce: Mecanoo International B.V. Z Delft, jojko + nawrocki architekci s.c. z Katowic

Jury konkursu architektonicznego składało się z wybitnych specjalistów. Zasiedli w nim: architekt Krzysztof Ingarden, architekt SARP Grzegorz Stiasny, prof. architekt Stanisław Fiszer, Monica Luengo - Prezydent Międzynarodowego Komitetu Krajobrazu Kulturowego ICOMOS – IFLA, prof. Jacek Purchla -Dyrektor Międzynarodowego Centrum Kultury w Krakowie, prof. Andrzej Rottermund - Przewodniczący Rady Muzeum Łazienki Królewskie, Dyrektor Zamku Królewskiego w Warszawie i Tadeusz Zielniewicz - Dyrektor Muzeum Łazienki Królewskie.

Z 80 nadesłanych na konkurs zgłoszeń jury zakwalifikowało do I etapu 66 (z czego 16 były to zespoły w międzynarodowym składzie). Ostatecznie na konkurs nadeszło 48 opracowań, z których jury wybrało pięć finałowych. Podczas posiedzenia w dniach 12 – 13 listopada 2013 roku Sąd Konkursowy przyznał dwie nagrody oraz trzy równorzędne wyróżnienia.

I nagroda - 65 000 zł brutto oraz zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki na szczegółowe opracowanie pracy konkursowej została przyznana zespołowi, składającemu się z dwóch pracowni, holenderskiej Mecanoo International B.V. Z Delft i polskiej jojko + nawrocki architekci s.c. z Katowic. Jak można przeczytać w uzasadnieniu jury: „I nagrodę przyznano za trafną interpretację warunków konkursu, a w szczególności za: propozycję ogrodu – łąki, którego trójkątna, wyniesiona platforma nadaje ogrodowi status wyjątkowości. Krawędź tarasu ogrodu wzdłuż alei Chińskiej wzmacnia jej dominującą funkcję; propozycję pawilonu umieszczonego w całości pod projektowanym ogrodem. Funkcjonalne rozwiązanie obsługi publiczności, przestrzeni wystawienniczej, jej zwartość i możliwości elastycznego kształtowania; dobre powiązania projektowanego ogrodu z perspektywą widokową na łąki krajobrazowe od strony północnej; za właściwe propozycje zastosowania rozwiązań technologii proekologicznych uzupełnionych metodami pasywnymi oraz propozycjami użycia materiałów odnawialnych”.

Jak zwykle poza pochwałami, jury miało też uwagi do zwycięskiej koncepcji: „Sąd konkursowy dla zwycięskiej pracy zaleca: ograniczenie zagłębienia terenu w strefie wjazdu od strony miasta; wariantowe opracowanie rozwiązań geometrii krawędzi tarasów ogrodu; dalszą analizę rozwiązań programowo – przestrzennych z użytkownikiem – Muzeum Łazienki Królewskie, a następnie opracowanie koncepcji pokonkursowej”.

YNNwAy2VuceYGKhWHdZ3WcQ4FgyZ5STkwBMMKTfstSk7WVYGoTOs3yLTp9aU_ii-nagroda01.jpg

Fot. II miejsce: WXCA sp. z.o.o

2035ACCJBoURU6dMPXQlvpytNqK4Qm21WvdDWuNFYc9GJfTXa1fqQL3KCFM9_ii-nagroda02.jpg

Fot. II miejsce: WXCA sp. z.o.o

CfDEAopc4cbsm1msmeIW01a4NktOEVJJFE7K6krpg4Go06RuuHJMPsCUalb0_ii-nagroda03.jpg

Fot. II miejsce: WXCA sp. z.o.o

Z7TB0X66jDOzLKjWhmFE7uuaL45JGFvSuOQwbaBmJJWykk5HvPMfbzXvMWhP_ii-nagroda04.jpg

Fot. II miejsce: WXCA sp. z.o.o

4dDQwuwJz0yvqLtBf7vvJOPzFCntakM6bhR9ViDsosJ7Z8nCZE1B6alJdzCl_ii-nagroda05.jpg

Fot. II miejsce: WXCA sp. z.o.o
Fot. II miejsce: WXCA sp. z.o.o

II nagrodę otrzymała warszawska pracownia WXCA sp. z.o.o. Tak jury uzasadniło ten wybór: „Prosty funkcjonalnie i przestrzennie układ parkowy z wolnostojącym pawilonem wystawowym. Bryła pawilonu trafnie nawiązuje do skali historycznych obiektów Łazienek. Proponowana architektura charakteryzuje się surowością, prostotą i ekonomią. Założenie ogrodu – parku kontynuuje tradycje rozwiązań krajobrazowych”.

Pierwsze z trzech równorzędnych wyróżnień wręczono polsko-niemieckiemu zespołowi, składającemu się z pracowni KKM Kozień Architekci z Krakowa oraz COQIU MALACHOWSKA COQUI Stadtebau Landschaftsarchitektur z Berlina. Sąd Konkursowy docenił w tej pracy przede wszystkim „szerokie połączenie widokowe z zabytkowym pawilonem Nowej Oranżerii”.

Fot. Wyróżnienie: KKM Kozień Architekci z Krakowa oraz COQIU MALACHOWSKA COQUI Stadtebau Landschaftsarchitektur z Berlina:



Kolejne wyróżnienie powędrowało do Jana Kubeca i jego pracowni Rar-2 laboratorium Architektury, współpracującej z warszawskim biurem ABIES Architektura Krajobrazu. To wyróżnienie przyznano za: „Próbę przestrzennego eksperymentu dążącego do połączenia przestrzeni ogrodowej z krajobrazem i funkcjami miejskimi”.

Fot. Wyróżnienie: ABIES Architektura Krajobrazu:


Ostatnie z trzech wyróżnień otrzymała wspólna propozycja trzech pracowni: JRK 72 z Gliwic, 2N Studio Architektury także z Gliwic i architekta krajobrazu Macieja Nonasa z Warszawy. Tu jury doceniło podkreślenie znaczenia edukacji ekologicznej i technologicznej.

Fot. Wyróżnienie: JRK 72 z Gliwic, 2N Studio Architektury także z Gliwic i architekta krajobrazu Maciej Nonas z Warszawy:


Do 24 listopada w budynku Podchorążówki Muzeum Łazienki Królewskie można oglądać wystawę pokonkursową. Czynna jest ona w poniedziałek w godz. 11:00 - 16:00, w pozostałe dni 9:00 - 16:00.

Źródło informacji: lazienki-krolewskie.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera