Pieszo między parkami - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pieszo między parkami

 

Czas czytania: ~2 min


most Św. Jakuba w ciągu ul. S. Pieniężnego

 

AbdzBswc2hSOnWU1XeFDgeSq2Lh0r6yJcAudnFCOu3euSOn8q0KaknvebOpp_olsztyn-3.jpg

Organizatorem konkursu były władze miasta Olsztyn, a jego celem wyłonienie najciekawszej wizji „przebudowy mostu Św. Jakuba w ciągu ul. S. Pieniężnego, która umożliwi bezkolizyjne (piesze i rowerowe) połączenie Parku Podzamcze i Parku Centralnego, stworzy ciekawą, formę mostu, adekwatną do ważności lokalizacji i wyeksponowania oraz opracowanie koncepcji zagospodarowania plant miejskich na odcinku od mostu Św. Jakuba do Placu Jedności Słowiańskiej wraz z koncepcją niezbędnej korekty układu drogowego”.

iLVJEyM9pSUDL3b5qLwJHKJfNbm14J8ch7ZO724RdhX2wPo0BYSSxKGsf31n_olsztyn-4jpg.jpg

Innymi słowy konkurs jest pierwszym etapem przebudowy ważnej i atrakcyjnej części miasta na taką, która będzie bardziej przyjazna jego użytkownikom, mieszkańcom i turystom.
Konkurs był jednoetapowy, realizacyjny – c oznacza, że jego zwycięzca może ubiegać się o udzielenie zamówienia publicznego na opracowanie dokumentacji projektowej w trybie zamówienia z wolnej ręki.

Na konkurs wpłynęły tylko dwie prace – organizatorzy tłumaczą to wysokimi wymaganiami, jakie postawiono w regulaminie, m.in. koniecznością doświadczenia w budowie konstrukcji mostowych.

TKRSJxyifSa8wOOqrXpHoKflGnPrCrs2hQPtVfcrEPAL3MjWfxBk9g8O7Vh4_olsztyn-2.jpg

I nagrodę w konkursie otrzymała propozycja zespołu w składzie: arch. Rafał Jacaszek, arch. Maciej Jacaszek, arch. Karol Szulc, inż. Tomasz Kusznierewicz, inż. Piotr Ossowski, inż. Jan Sontowski, inż. Bartosz Santowski.

Drugą zgłoszoną pracą, nagrodzoną wyróżnieniem, był projekt zespołu: Wyróżnienie w kwocie 18 tys. zł przypadło zespołowi: arch. Jerzy Hnat, konstrukcja inż. Zbigniew Kokoszka, współpraca arch. Alina Hnat, arch. Ada Kołodziejczyk i arch. Krzysztof Smajdor.

rTEGzmYyKKzUhUE54vGaUmHQdzFwcMK5KG3ZtCvaSLCPGJQKVFRvyuKFKsuv_olsztyn-1.jpg

Oto uzasadnienie wyników konkursu, przygotowane przez jury: „Sąd Konkursowy docenił przyjęte założenia harmonijnego wprowadzenia wymogów Konkursu poprzez minimalne zmiany niwelety istniejącego ukształtowania, rozłożone na większej przestrzeni i praktycznie niezauważalne w bezpośrednim odbiorze wizualnym. Również uznano, że zmiany na moście Jakuba zostały konsekwentnie wpisane w szersze otoczenie zarówno w obszarze projektowanych plant jak i w połączeniu rejonu mostu z Parkiem Centralnym. Zastosowane przez autorów pracy minimalistyczne środki architektoniczne, zarówno w doborze materiałów i konstrukcji mostu jak i w urządzeniu terenów zieleni pozwoliły na maksymalne zachowanie walorów historyczno-krajobrazowych tego fragmentu miasta. Zdaniem Sądu Konkursowego przyjęta w pracy konkursowej ta dominująca zasada wpisania nowej koncepcji w historyczne otoczenie, przy trafnym wykorzystaniu jego walorów, rekomenduje tę pracę do pierwszej nagrody i dalszych działań projektowych”.

Źródło informacji: Urząd Miasta Olsztyn


Podepnij swój artykuł

tagi

Nowoczesny dom jednorodzinny na pochyłej działce
Nowoczesny dom jednorodzinny na pochyłej działce

Nowoczesny dom jednorodzinny projektu Łukasza Lewandowskiego stanął kilka lat temu w Rybniku. Na pro ...

Villa Metro – porządek w chaosie
Villa Metro – porządek w chaosie

Villa Metro – to nowoczesny i ekologiczny biurowiec, który stanął w zbiegu kilku wyjątkowo ruchliwyc ...

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera