Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Remont domu – kostki

 

Czas czytania: ~3 min


Zamiast rozbiórki – przebudowa. Taki plan zrealizował prywatny inwestor we współpracy z architektami z biura PL+, zamieniając stary dom kostkę

 

M9OKAbIpSpdLAQ85wojyUQEr5kE1FGPUprCCeMSNwb9dVlFWKXDqDeWmkbtw_pl-pawel-litwinowicz-przebudowa-kostki06.jpg

Remont domu „kostki” – to spore wyzwanie. Czasem prościej jest zburzyć podniszczony czy niefunkcjonalny budynek, zastępując go zupełnie nową, lepiej dopasowaną do potrzeb konstrukcją. Także w przypadku tego domu właściciel brał pod uwagę rozbiórkę – architekci Paweł Litwinowicz i Aleksandra Litwinowicz pokazali mu jednak, że istniejący dom warto zachować, a dzięki dobrze zaprojektowanej modernizacji i rozbudowie dom może zupełnie zmienić swoje oblicze.

xiyCnMmNlOIrGjGmJgHIGigMRdHj6gkIqr6ALPUZfE8sahkpjeKXfQKRhxGh_pl-pawel-litwinowicz-przebudowa-kostki01.jpg

Remont domu „kostki” ma w swoim portfolio kilka polskich pracowni architektonicznych, m.in. Bogusław Barnaś, PL.architekci czy One Architekci. Taki projekt pobudza wyobraźnię i wymaga wielu działań, których nie doświadcza się przy okazji projektowania „od zera”. Ambitni architekci chętnie podejmują się takich wyzwań.

eW7rCLrrosgenKCpVJRHZaZ1sDfyf1tGDsIWnSBUht5tqac8S7BqijcPCXjj_pl-pawel-litwinowicz-przebudowa-kostki02.jpg

Remont domu „kostki” dokonany przez Pawła i Aleksandrę Litwinowiczów spowodowana była względami ekonomicznymi. Architekci mówią: „Efekt ekonomiczny mógł być osiągnięty tylko przy zastosowaniu jak najmniejszej ilości zmian w elementach konstrukcyjnych, przy jednoczesnym stworzeniu nowej wartości funkcjonalno-estetycznej”. Co ważne, inwestycja dotyczyła przebudowy obiektu, zrealizowanego w latach 60.-70. XX wieku, który przez kilkanaście lat był pustostanem.

NfpT0pQKeF36i2fDWMG1rRHDDD0UGPF777zuM1DHkLty6qLLQdEL2faENJCf_pl-pawel-litwinowicz-przebudowa-kostki03.jpg

Remont domu „kostki” zaczął się od uporządkowania przestrzeni, zarówno wewnątrz domu, jak na zewnątrz. Parter domu zajmował niegdyś zakład fryzjerski – teraz usunięto niepotrzebne już ściany działowe, kreując nową przestrzeń mieszkalną. Po przebudowie na parterze znalazły się m.in. kuchnia z jadalnią, salon z bezpośrednim wyjściem na taras oraz dodatkowy pokój, posiadający niezależne wyjście na część ogrodową i połączony z salonem ścianą przesuwną. Dużo uwagi poświęcono rozplanowaniu nowych otworów w budynku – dzięki nim udało się zharmonizować całą bryłę, a także wygodnie rozlokować z niej wszystkie pomieszczenia.

yNXpOk8XzJxWOXiZ0n53N17MNbnL6wjrwmEIobOHIStRMVCKcm3h4l3VqPwz_pl-pawel-litwinowicz-przebudowa-kostki04.jpg

Ideą przewodnią remontu domu „kostki” była skromność i umiar. „Prostota rozwiązań oraz proporcje bryły pozbawionej zbędnych detali spowodowały, że budynek stał się nowoczesny i elegancki” – podkreślają architekci. Elewacje domu wykończono za pomocą dwóch rodzajów tynku (dominuje tynk ciemniejszy, wnęki i ramy okien oraz drzwi wykonano w kolorze jasnym). Elementem projektu, nadającym charakteru budowli jest przesunięcie względem siebie części mieszkalnej i garażowej. Dzięki temu powstało naturalne zadaszenie nad wejściem do domu. Nie mniej istotnym elementem pracy architektów było uporządkowanie ogrodu, w którym uzupełnieniem zieleni są m.in. starannie wykończone i dopasowane kolorystycznie do bryły chodniki. „Efektem przebudowy jest nowoczesny i funkcjonalny budynek o bardzo dobrej izolacyjności termicznej, funkcjonalnym i współczesnym układzie pomieszczeń. Prosta i elegancka bryła nadaje budynkowi nowoczesny charakter, wyróżniający go wśród innych „kostek” – mówią Aleksandra Litwinowicz i Paweł Litwinowicz.

d72eeW7mkuQJ8Rd8vXS7JxflIbyEciCdStEMdhc2LgRubtFC8M2XCV5cqN9d_pl-pawel-litwinowicz-przebudowa-kostki05.jpg

Przebudowa domu „kostki”
Lokalizacja: Poznań
Inwestor: prywatny
Projektanci: Paweł Litwinowicz, Aleksandra Litwinowicz
Projekt: 2014
Powierzchnia użytkowa: 206,20 m2
Kubatura: 886,00 m3
Zdjęcia: Agnieszka Liguz-Kończak
Źródło: plplus.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera