Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Spichlerz w dwóch odslonach

 

Czas czytania: ~3 min


Prezentacja BRE Banku w Bydgoszczy

 

Nagrodzony nagrodą SARP za 2000 rok budynek BRE Banku Oddział w Bydgoszczy jest mistrzowskim połączeniem nowej i starej architektury, oryginalności i szacunku dla tradycji. Wg instrukcji konserwatora zabytków projekt miał do pogodzenia dwie sprzeczne idee: komunikacyjnego połączenia budynku z pałacykiem Lloyda w którym dotychczas znajdowała się bydgoska centrala i jednocześnie optycznego rozdzielenia go z pałacem. Projektanci wybrnęli z sytuacji tworząc podziemny ciąg pomieszczeń łączących. Zostały one zadaszone wyniesionym ponad poziom ulicy placem o drewnianej nawierzchni. Sam bank został uformowany w dwa kolebkowo zwieńczone spichrze. Jego elewacje wykończono szkłem i okładziną ceramiczną. Kolorystycznie budynek wtopił się w klimat otoczenia. Ceramika nawiązała do podobnych gmachów w sąsiedztwie, a szkło zdematerializowało bryłę budynku poprzez odbicia sąsiadującej zabudowy. Efekt taki uzyskano dzięki dużej wysokości kondygnacji i otwartości rzutu. Oba moduły budynku rozdzielił pion obsługujący. Wykonany on został w surowym betonie. Tam znajdują się windy, schody i pomieszczenia socjalne. Budynek BRE Banku ma trzy piętra, parter i jeszcze jedną - najniższą kondygnację, gdzie umieszczony został skarbiec, pomieszczenia techniczne i parking służbowy. Część operacyjna znajduje się na parterze i ma dwa wejścia, rozmieszczone po przeciwległych stronach. Pierwsze piętro zajęły biura, a drugie i trzecie są przeznaczone do wynajęcia. Na każdym piętrze znajduje się sala konferencyjna. Wysoki poziom wód gruntowych wymógł na projektantach konieczność użycia systemu ciężkiej izolacji. Wyróżnia się on właściwością chemicznego samowiązania betonu z izolacją. Poza tym wzmocniono grunt przy użyciu kolumn cementowo - wapiennych. Autorzy forsowali koncepcję homogenicznej bryły, chcieli by płaszczyzny ścian płynnie przechodziły w krzywiznę dachu. Problem tkwił w tym, że odmienna natura tych przegród nie toleruje krycia ich identycznym materiałem o tym samym rodzaju wykończenia. Ale i z tym problemem projektanci sobie poradzili. W przypadku szklanego łuku, projektanci rozwiązali problem poprzez segmentowanie powierzchni na drobne odcinki szklenia płaskiego. Efekt jest wyśmienity, choćby z tego względu, że udało się uniknąć efektu wielokąta, poprzez duży promień krzywizny i łukowate listwy wykończeniowe osłaniające łamania. Znacznie trudniejszym problemem było wykonanie ceramicznej ściany osłonowej. Płytki zawieszono na konstrukcji wsporczej za pomocą metalowych wieszaków. Spoiny poziome uszczelniono płytkami ułożonymi na zakładkę. Pionowe - wyposażono w uszczelki zabezpieczające przed zamakaniem. To jest innowacja - takie rozwiązanie przegrody pionowej na dachu (krzywiźnie kolebki) wykonano po raz pierwszy. Do wykończenia wnętrz wykorzystano drewno, które dodało budynkowi elegancji i ciepła. Tym materiałem posłużono się również przy budowie tarasów zewnętrznych. Drewno użyte zostało według precyzyjnie zwymiarowanych rysunków. Projektanci nie pozostawili zwyczajowego "luzu na montaż". To jest właśnie przykład dojrzałego prowadzenia projektu - kompromisy technologiczne nie są tolerowane. Budynek BRE Banku w Bydgoszczy został oddany do użytku w 2000 roku. Projekt wykonała pracownia "Bulanda i Mucha - Architekci".
W8v4RXvSkvbdJ0VKOgrX5ggSjp9rIFdmAaVmV5x3BPtWaXAUEEnRJBZVqp03_bulanda1.jpg
R3nBHz0yLw4S62Rlap6KOgjr1yciAzSf9BZFhAKKKzAMz5K8VLXjHsT7wV8o_bulanda2.jpg
vO1YnBoFWKzg1LKvXuwkEEMRs2JAqPUn8pl0xLrJjixSYnUiFEWcQRwYaIc1_bulanda3.jpg
NkDuoBANmfATFPQ2V0v1zG8b00UavxyZZTLgQ07Cr2gRLd7b7kPeO1LlBzfY_bulanda4.jpg
p2Nslmre5GgXXOOUEtD8mi1fG8rnZcw8xmwMnE91KkJhPXHgTlejqFKauohK_bulanda5.jpg
0t2oo1LmaEkomIUCJSH2VGaAZhp4Rdwh07W8OUk4pQ4lqzRCEqVPfR7eBRCm_bulanda6.jpg
sNquI0aEodZIdjTW3Acaa9cIwJjAuIafDQnNOMXhTlw6PF9HaOcxh8IHc9hH_bulanda7.jpg
xDDHkg21l66k2WvDhIAs5nPU3CpofUYctqkw23s2eiEzZx1XHqhBjclUcgfs_bulanda8.jpg
8qPv8M8Tj2CFJjksAyIq8VWZq2crA6OJWKghwGq1wLfEJQhyyUxgxwgy1r92_bulanda9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera