Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Muzeum ze światła i cienia

 

Czas czytania: ~3 min


ih5GA00X5eQo5NLBmZAVhDDXA2V7IpzS2PiLBpW1ribwrrQ2R91CKTNDk1Q2_mzp2.jpeg
Wnętrze dynamicznie ukształtowanej bryły wita dynamicznie załamującymi się ścianami, tworzącymi niezliczoną ilością kątów i zaskakującą grą świateł i cieni. To nowa siedziba Wielokulturowego Centrum Historii i Sztuki w Przemyślu, czyli, inaczej rzecz ujmując, Muzeum Narodowego Ziemi Przemyskiej, a przy okazji – pierwszy zrealizowany po wojnie gmach Muzeum Narodowego w Polsce. Projekt muzeum powstał w pracowni KMM Biuro Projektowe, które tworzą Marek Kozień, Magdalena Kozień i Katarzyna Kozień-Baczkowska. Wygrał on w konkursie, rozstrzygniętym w 2002 r., a pierwotny termin realizacji przewidywał ukończenie inwestycji w ciągu pięciu lat. Ostatecznie datę tę przesunięto na drugą połowę 2008 r. Działka, na której powstało muzeum, usytuowana jest w obrębie historycznego centrum miasta, w sąsiedztwie ruchliwego ciągu pieszego, między popularnym targowiskiem na pl. Rybim, a zielonym skwerem. Podstawowym wymogiem, jaki miał spełniać projekt, było nawiązanie do otoczenia zarówno pod względem skali, jak i integracji z tkanką miejską. Architekci osiągnęli to poprzez rzeźbiarskie ukształtowanie bryły, której zwarta, masywna forma o dynamicznych cięciach oraz zewnętrzna okładzina z kamiennych płyt (trawertyn) nawiązują do charakteru dawnej architektury obronnej kresów. Takie konotacje nie tylko sytuują budynek w kontekście historii miasta, ale też służą podkreśleniu rangi nowego obiektu. Lekkości monumentalnym elewacjom nadają okna wstęgowe oraz otwarte na skwer kondygnacje sal ekspozycyjnych, przesłonięte konstrukcją dla pnących roślin. W ten sposób zielona ściana staje się naturalnym łącznikiem z placem. Niestety, z tej strony budynku umieszczono parking, który zaburza tę kompozycyjną jedność. Obiekt o powierzchni użytkowej 6 tysięcy m² zajmuje prawie cały przeznaczony pod zabudowę teren. Dzieli się na dwie części – niższą, trzykondygnacyjną, w której mieści się właściwe muzeum i czterokondygnacyjną, przeznaczoną na funkcje administracyjne. W segmencie ekspozycyjnym pierwsze i drugie piętro zajmują sale wystawowe o łącznej powierzchni 1,2 tysiąca m², przeznaczone na prezentacje zbiorów z zakresu archeologii, etnologii i sztuki. Na parterze znajdą się natomiast galerie wystaw czasowych, sala audytoryjna na 192 miejsca, strefa dostaw z dostępem dla dźwigu towarowego oraz pomieszczenia dla kustoszów. W budynku administracyjnym, oprócz biur, mieści się biblioteka, pracownie oraz pokoje gościnne. Pomieszczenia techniczne i magazyny zbiorów muzealnych ulokowane są w piwnicach. Do muzealnego gachu prowadzą dwa wejścia – od strony placu Rybiego, wyposażone w kładkę dla niepełnosprawnych oraz od ul. Ratuszowej. Oba wejścia powiązane są wspólną, ogólnodostępną strefą – holem, zapewniającym komunikację między najważniejszymi pomieszczeniami w muzeum, czyli salami ekspozycyjnymi, salą audytoryjną oraz biblioteką. W nim skoncentrowano również funkcje usługowe – znajdujące się na parterze szatnię, zespoły sanitarne, kiosk z pamiątkami i wydawnictwami muzealnymi oraz bar kawowy na antresoli. Na drugim i trzecim poziomie holu pojawiły się szklane kładki, prowadzące do sal ekspozycyjnych i biblioteki. To właśnie one oraz załamujące się pod różnymi kątami ściany i klatki schodowe decydują o niepowtarzalnym charakterze tej części muzeum. Dzięki nim wnętrze pełne jest zaskakujących perspektyw, ciemnych zakamarków i efektownej gry świateł i cieni. Michał Duda
YckNROyCfX2uxvKZv6x5h0Na6Y1NIzlXsE3MsUKf2WswOhQec85jRMWCgVv8_mzp3.jpg
zaIK5fr2lrvgAaV676Z5PUeQ5H7PA9GZxz2YrxhNPmCIx6VO2vhPX1B550Mo_mzp4.jpg
iSyPVVxnj93DlmaouKissWZ6YeKi17Kj4O9qKNFPg95LHLWxkxHnQJQ1p96M_mzp5.jpg
kRmFy5Hy7s9tgOq24qbhE4U7EuzrBtImyh66VA3RTGmetmW9IVdYNiFyyRHy_mzp6.jpg
ARLyxbOlkqqVBJYRrhONv8nQUx5JWF82JBoCb0n2uKXOveaABzwuyQHUUGHM_mzp7.jpg
JaMIqAEy03p1aNBWBZuLEkqYQvZFeMcCRit1AdQCBF09tBM475DZ0DbdUZ9H_mzp8.jpg
HUBu5QyoAdQMskNd06k9yDkKk9DjqcOTbSIGcIXY8fnSPsnUqC5cmcKIJvkr_mzp9.jpg
bWB2ky2ngfCgl1HNHXnfuvHXm6cvGkvPMps3GP6e2ITrdBfSBlvJScnqQ6zW_mzp10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro
Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro

Przedszkole w Sułkowicach jest jedną z najnowszych realizacji architektonicznych duetu Maciej Frant ...

Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym
Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera