Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Z widokiem na Himalaje

 

Czas czytania: ~2 min


unggJicBNTbM4NRA5kR8vNA7k1hQt6AcaRRL8qYAPpoZtdlCT6ZUDa5hcJdk_norwegian-embassy.jpg
Budynek ambasady to wizytówka państwa na obcym terenie. Z jednej strony, powinna nawiązywać do tradycji własnego budownictwa, z drugiej – musi respektować zastane otoczenie, by w ten sposób podkreślić szacunek dla goszczącego ją kraju. Takie właśnie założenia stanowiły bazę dla projektu nowej ambasady norweskiej w Nepalu. Obiekt powstał w Patanie – mieście należącym do aglomeracji Katmandu. Został dobudowany do północnej elewacji istniejącego już obiektu, który przestał pełnić swoją funkcję. Projekt nowego gmachu opracowało norweskie biuro architektoniczne Kristin Jarmund Architects na zlecenie norweskiego zarządu do spraw publicznych inwestycji budowlanych. Mieszcząca się w Oslo pracownia Kirstin Jarmund nie jest dobrze znana poza Norwegią. Do tej pory projektowała głównie szkoły, biurowce i stacje metra w swoim kraju, a budynek ambasady jest jej pierwszą realizacją zagraniczną. Debiut to jednak nad wyraz udany. Jak podkreśla Jarmund, celem architektów było przede wszystkim „uczczenie środowiska Himalajów i zintegrowanie budynku z otoczeniem”, a także zawarcie w nim kwintesencji architektury norweskiej, charakteryzującej się funkcjonalizmem, dyskrecją i zdrowym rozsądkiem. Podczas pracy nad projektem Norwedzy blisko współpracowali z nepalskimi doradcami i podwykonawcami oraz postawili na lokalne materiały (drewno i kamień). Dzięki temu nordyckie cechy architektury zostały harmonijnie zintegrowane z otaczającą tkanką miejską. Ponadto przy budowie pracowali miejscowi robotnicy, co dodatkowo zakorzeniło nowy obiekt w świadomości lokalnej społeczności. Budynek ma powierzchnię 800 m². Ulokowany jest na zboczu góry, w miejscu, z którego rozciąga się piękny widok na Himalaje. Ten krajobraz znalazł odzwierciedlenie w ukształtowaniu zwróconej w stronę gór fasady budynku. To niewątpliwe najciekawszy fragment obiektu. Nad parterem, mieszczącym główne wejście do ambasady, umieszczony została struktura przypominająca jednopiętrowy pawilon. Charakteryzuje ja panoramiczne, ekspresyjnie ukształtowane okno, którego zygzakowata linia nawiązuje do łańcuchów górskich – jest przełożeniem ich naturalnych, postrzępionych kształtów na język współczesnej architektury. Kirstin Jarmund z dumą nazywa to przeszklenie „himalajskimi oknami” i podkreśla, że kiedy jest dobra widoczność, w szybach obija się Park Narodowy Langtang. Ta najbardziej reprezentacyjna część budynku mieści biuro ambasadora. Od strony południowej ambasady znajduje się patio, bezpośrednio połączone z holem budynku. Zespół projektowy: Kristin Jarmund, Graeme Ferguson, Ola Helle Lokalizacja: Katmandu, Nepal Powierzchnia: 800m2 Koszt budowy: 10 milionów koron norweskich Ukończenie budowy: czerwiec 2008
BXHms9vQCyqbRrcoBFWboLnDBab0546auzvauu1sCuDOhIs68aYBhvVo8c2o_norwegian-embassy2.jpg
yMY0VQbCiXTadm56JnRrB6QwPwD4uUIRy1CHvn0NdCcLvCrn2FHjZIf3KAyf_norwegian-embassy3.jpg
BJwC4bU0kHovrLMYdiS0irByT98PxqzeW7fOLxqDDP0ioJvfM2gGh00MEdEv_norwegian-embassy4.jpg
19artP00oZRKv7iJWuEy1WoMLZ51Z1sx0MVHhHbMozJp764wFH66Yplir56n_norwegian-embassy5.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera