Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom na kryzys

 

Czas czytania: ~3 min


w5v4MOTMGicRAN7jQWfYoM8R5FJbK8DU6R2JRG6P8sevM5O4vmmrKFH5jWgl_boxhome.jpg
Boxhome to prototyp małego domu, zaprojektowany przez norweskie biuro architektoniczne Rintala Eggertsson z Oslo. Celem architektów było stworzenie budynku, który dzięki swoim niewielkim rozmiarom będzie zarówno ekonomiczny, jak i ekologiczny. Może też okazać się doskonałym rozwiązaniem w czasach światowego kryzysu finansowego. Rintala Eggertsson: Na północy głównym czynnikiem determinującym sposób budowania domów jest pogoda. Z ogrzewania trzeba korzystać przez ponad pół roku, a jak wiadomo – nie przynosi to korzyści ani kieszeni właścicieli, ani środowisku naturalnemu. Dlatego najlepszym rozwiązaniem z punktu widzenia ekonomii i ekologii jest stawianie mniejszych domów. Warto też zwrócić uwagę, że obecnie przemysł budowlany jest odpowiedzialny za zużycie ponad jednej trzeciej globalnej konsumpcji energii, znacznie przewyższając pod tym względem transport, w tym ruch samochodowy. Ograniczenie tego zużycia powinno stać się kwestią kluczową, zwłaszcza w Skandynawii, gdzie w czasie gospodarczej prosperity ludzie budowali sobie coraz to większe rezydencje. Poza tym, Boxhome nadaje się doskonale na letni, wiejski domek. Boxhome ma powierzchnię 19 m². Znajdują się w nim cztery pomieszczenia: kuchnia z jadalnią, łazienka, sypialnia i pokój dzienny. Jednym z celów było zapewnienie wysokiej jakości przestrzeni i materiałów oraz dostępu naturalnego światła. Jednocześnie wyeliminowano wszystkie niepotrzebne pomieszczenia i funkcje. W rezultacie powstał dom, którego cena jest czterokrotnie niższa niż apartamentu o takiej samej powierzchni. Dom-pudełko to póki co prototyp, ale projekt jest rozwijany w celu dostosowania go do potrzeb większej rodziny, a także funkcji biurowych. Budowa domu dla rodziny to wielkie przedsięwzięcie finansowe. Prostszy dom nie będzie tak trudnym zadaniem. Co więcej, umożliwi redukcję zużycia „tradycyjnych” materiałów budowanych. Konstrukcja domu jest bowiem bardzo prosta – stanowi ją drewniana rama pokryta aluminiową okładziną. Na fasadzie otwory okienne i drzwiami układają się we wzór asymetrycznego krzyża. Całe wnętrze wykonane jest z drewna, przy czym w każdym pomieszczeniu pojawia się inny jego gatunek – ściany i podłogi zrobione są z drewna cyprysowego, w kuchni zastosowano drewno brzozowe, a w łazience świerk. W pokoju dziennym użyto drewna z czerwonego dębu, a w sypialni – orzechowego. Kolejnym ważnym problemem, na jaki odpowiada projekt Boxhome jest rozdźwięk między stylem życia społeczeństw zachodnich, a ich świadomością konsekwencji nadmiernej konsumpcji. By móc w pełni cieszyć się nadmiarem dóbr, jakimi się otaczają, ludzie odrzucają tę wiedzę. Nadszedł więc czas na rewolucję w systemie wartości. U podstaw projektu Boxhome leżała również chęć stworzenia spokojnego, małego domu-azylu, rodzaju miejskiej jaskini, gdzie można się wycofać i, kiedy tylko się zechce, zapomnieć na chwilę o tempie życia w otaczającym mieście. Podstawa budynku ma wymiary 5,5 x 2,3 metra, a jego wysokość to 5,7 metra. Zespół projektowy: Sami Rintala, architekt, Oslo Dagur Eggertson, architekt, Oslo John Roger Holte, artysta, Oslo Julian Fors, student architektury z Wiednia
dtA5SuA4eq2sNDD8SdpdmiDRLmHaFiFeqmS6ZJ0GkN8DujYMLXX5NUCpVy6t_boxhome2.jpg
8tE8GovBe85v3slO7kWh81QPvjrjOXE1S6q294ziMEgd8jUJbWtwTkszoH4U_boxhome3.jpg
zH2OEOiZmGReAeMJgfLP3rnJmwvtiyuNpTUlDCfxmHAVOxaxyGlRxcf95593_boxhome4.jpg
r9RM37c93TVR5eS3iKNdGvzc96VvGe6UCimRb88umdUP18ud5c6KViVetjuo_boxhome5.jpg
s3VIaktq05EFmxjWeEDif1lPjjj6g4lJOXlL2oKtIyZXx1gPjvb71XV2Uyd8_boxhome7.jpg
0aItEbKnCwOgeCDVfRIeVxt6lDWM6J8VVO9dfOkwp60cZXCEgEdX9y71z8DE_boxhome8.jpg
7hZvyTxoBNr9MYZEr740umePdK4TYzjf01IEnoxVpSrrHZceVQYOAKeKz0ee_boxhome9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna
Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna została wybrana w drodze konku ...

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera