Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nie tylko rozmiar

 

Czas czytania: ~2 min


Fy24H87MhjsGCeA7DPB6nsepqlP76ydR04HcPjXBkUCz8iBjxse8uFTdMiVa_anta-1.JPG
Biurowce kojarzą się z architekturą o dużej skali – kilkudziesięciopiętrowymi wieżowcami, albo z rozbudowanymi kompleksami biurowych kampusów. Stereotyp ten przełamuje zaprojektowany przez pracownię Anta Architekci budynek przy skrzyżowaniu ulic Jasnogórskiej i Żwirki i Wigury w Częstochowie. Dzięki niewielkim, dostosowanym do sąsiedniej zabudowy gabarytom, ma przyjazną skalę i nie dominuje nad otaczającą go tkanką miejską. Jednocześnie, dynamicznie ukształtowana i zróżnicowana pod względem kolorystycznym bryła nadaje mu indywidualny, charakterystyczny wyraz i sprawia, że budynek wyróżnia się wśród pozostałej zabudowy. Centralna, najwyższa część budynku pokryta okładziną w ciepłym kolorze drewna, jest rdzeniem, do którego „dostawiono” po bokach różnej wielkości i głębokości przeszklone „pudełka” o horyzontalnym układzie. Fasadzie budynku nadano znacznie spokojniejszy charakter – to równa, gładka płaszczyzna, urozmaicona nieregularnie rozmieszczonymi balkonami i zadaszeniem nad głównym wejściem do budynku. Naprzeciwko biurowca powstaje już kolejny, zaprojektowany przez pracownię Anta dla tego samego inwestora. Jego forma nawiązuje do pierwszego budynku zarówno pod względem ukształtowania bryły, jak i kolorystyki. Założenia autorskie: Początkowo budynek miał być apartamentowcem z częścią biurową, ostatecznie proporcje zostały odwrócone i został zrealizowany jako biurowiec z częścią mieszkalną. Powstał w miejscu „typowego” dwukondygnacyjnego budynku z lat 80. Budynek jest zlokalizowany na narożnej działce, przy skrzyżowaniu ulic Jasnogórskiej i Żwirki i Wigury w Częstochowie. Nieład urbanistyczny panujący na tych ulicach, pozwolił na „zabawę” bryłą. W jej rezultacie powstał obiekt bardzo charakterystyczny na skalę Częstochowy zarówno pod względem urbanistycznym, kompozycji bryły, jak i użytych materiałów elewacyjnych. Główną ideą projektu było wprowadzenie dialogu między starym i nowym. Pokazanie, że to co nowoczesne, poprzez kontrast z istniejącą tkanką miejską, może ją idealnie uzupełniać. Ten obiekt stał się z kolei inspiracją podczas projektowania nowego budynku biurowego, zlokalizowanego po przeciwnej stronie ulicy Jasnogórskiej. W przypadku obu budynków inwestorem jest ta sama firma.
C7JqEBg0UwvWFXXNfDOpPQkzNBdvXrq0tYbEPAQBbyQL70nw7inoHQBTIFiQ_anta-2.JPG
lBanTrcYGVLc1Ip01IdDPCjCUMhffLcaME5o9w04HYda8pkqiOGrD8bvywwG_anta-5.JPG
NU5xaU7ODy8VJy2cO1oBjiv6vx9wqkqYknOiSMNxGQwzM5WGCIfErX2yhsSM_anta.JPG
fHcV4NR2JeIOiTtQ9V01fKYKOddRPc21qPGNBWsztrxoy363icX7XcLx8Urk_antaparter.jpg
tmT1y2Xtjqr24espOeUV85pYzKlrASuJ8VXuLgBJHQo1tFkv617CCsLINyCd_antapietro.jpg
bfVahpxcgl4GHAEqksxIhW6uv2WH1L25tkE9KZIbOjUIAX9nnBZPzH6uVxyZ_antaprzekroj.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018
Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018

Zapraszamy 21 czerwca 2018 na bezpłatne szkolenie dla architektów, którego tematem będzie: „VELUX Ar ...

Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze
Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze

Mundial 2018 wzbudza sporo kontrowersji, krytykowana jest lokalizacja mistrzostw (choćby to, że Rosj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera