Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Architektura kontekstu

 

Czas czytania: ~2 min


pYmbawA2UxKwhvuM9QUcyhQ0QWujbtohLmhokOUIHQUxy7ytnoIElYlILGoI_mpp.JPG
„Architektura to rozwiązywanie problemów” – takie motto przyświeca architektom z wrocławskiej Maćków Pracowni Projektowej. Zanim rozpoczną projektowanie, „rozpoznają teren” i szukają klucza to tematu – punktem wyjścia nie może być efektowna forma, do której potem dopasowuje się całą resztę. W przypadku MPP najważniejszy jest kontekst i umiejętne wpisanie budynków w otoczenie. Idea ta leży także u postawy projektu zespołu budynków wielorodzinnych przy ul. Centralnej na wrocławskim Brochowie. Założenie powstało naprzeciwko zabudowań przy pl. Mongolskim – niskich, 3-kondygnacyjnych kamienic z lat 30-tych. I właśnie do ich formy, kolorystyki i układu nawiązują nowe zabudowania. Dzięki temu udało się je bezkolizyjnie połączyć z zastaną tkanką miejską, a plac Mongolski zyskał kompozycyjne przedłużenie o „lustrzane odbicie” po drugiej stronie ul. Centralnej. Założenia autorskie: O wyrazie architektonicznym budynku zdecydowało przede wszystkim dążenie do dopełnienia istniejącej struktury urbanistycznej elementami o takiej samej skali i podobnym charakterze. Zabudowa tej części Brochowa to wielorodzinne domy mieszkalne o prostej formie, tynkowanych elewacjach i stromych dachach, tworzące zwartą obudowę placu Mongolskiego. Projektowany obiekt – nawiązując do nich skalą i podporządkowując się tej samej zasadzie urbanistycznej – nie wywołuje wrażenia dysonansu i przyczynia się do uporządkowania zastanej sytuacji przestrzennej. Budynek składa się z czterech podobnych prostopadłościennych brył przykrytych stromymi dachami dwuspadowymi i połączonych tarasami. Układ brył tworzy wewnętrzny kameralny dziedziniec, będący nawiązaniem do pobliskiego placu Mongolskiego. Pod dwiema częściami zespołu zlokalizowano garaże podziemne, dwie pozostałe części nie zostały podpiwniczone. W zespole znajduje się czterdzieści siedem mieszkań o zróżnicowanej wielkości – od dwupokojowych po duże apartamenty z antresolami i tarasami – oraz jeden lokal usługowy. Zastosowane współczesne proste materiały wykończeniowe (mineralny tynk gruboziarnisty, blacha tytanowo-cynkowa, stolarka okienna aluminiowa i drewniana oraz beton architektoniczny) korespondują z fakturami i kolorystyką sąsiedniej, starszej zabudowy. Zespół projektowy: Zbigniew Maćków, Maciej Kowaluk, Ewelina Zawadzka, Michał Zawadzki
4blSz1SQjofUMBwIz8OG13BZoUUpCbRArIHp4JHaAg45HMEWRgrQtUDPf7EX_mpp-1.JPG
WzpF2RLwrE2jlIbT3cQBrpFeydkVnyB3bRsbe23ccxZIs9Zq6erwZsrneoPY_mpp-2.JPG
igW7DPejhPcTKz70MeJYBIVhrxUxLoXC06hqFCUB8lSEF7irgYIXmsafPs9u_mpp-4.jpg
IhxyVNMl17lhwyHTi88XCLoaXlC462ah5HPLkEdx4nKdAqprIy3bDtmDUkcQ_mpp-5.jpg
JJjpFs0et2wJgpkPcsQw8JDh8eA9DmgpNPfZ9fCpL6OKDF8WwSSkojgORwwr_mppelew.jpg
NJHFUJlXWEsVdAA6UIniseZrPPeMhT0GHBYEjwoHDZTH2kx9euQx2C0xc95L_mppsyt.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera