Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W cieniu mistrza

 

Czas czytania: ~3 min


o6t9RLeeTNQWQko1Yz4e2iaqyOxo8ZppoMCpo7rXfDN2SdFUecFtr8RXSEb5_vals-2ovotz.jpeg
Miejscowość Vals w szwajcarskich Alpach kojarzy się przede wszystkim z zaprojektowanym przez Petera Zumthora budynkiem łaźni termalnych. Tymczasem swoją stopę postawili tam również polscy architekci – studio Ovotz design Lab. Zaprojektowali oni wnętrza stumetrowego apartamentu mieszczącego się w budynku z lat 70-tych ubiegłego wieku.

W założeniu architektów apartament miał być hołdem złożonym naturze i ikonom designu. Jego wnętrze potraktowano więc jak tło dla mebli i sprzętów zaprojektowanych przez najbardziej znanych duńskich projektantów, a także dla krajobrazu górskiej doliny, na którą widok rozciąga się za oknem i na którą mieszkanie otwiera się dużymi przeszkleniami. Z tego powodu na ścianach, sufitach i podłogach zastosowano neutralną biel.

Ovotz design Lab.:
„Biel pokrywa nie tylko ściany, sufit, ale i podłogi wykonane jako betonowa posadzka pokryta żywicą epoksydową, która tworzy gładkie lustro niczym zamarznięta tafla górskiego jeziora. Zastosowanie jednorodnej kolorystyki i tej samej podłogi przepływającej przez wszystkie pomieszczenia apartamentu, przy jednoczesnym wyburzeniu większości ścian działowych, dało efekt płynnej, otwartej przestrzeni. Aby nie zakłócały jej żadne zbędne elementy, wszelkie szafy, szafki i schowki wbudowano w ściany i przykryto białymi, gładkimi frontami z MDF-u. Podobnie postąpiono z kuchnią – jej zabudowa zlewa się z wszechobecną w mieszkaniu bielą, przez co wnętrze przypomina lodową grotę. W kuchennych szafkach zrezygnowano z tradycyjnych uchwytów, tak by nic nie zakłócało ich gładkich powierzchni. Jedynie bukowy blat kuchenny oraz znajdujący się nad nim pas mlecznego szkła zaznaczają się w przestrzeni pomieszczenia. Ukryto również większość lamp – światło wydobywa się z wąskich szczelin, jakie utworzono pomiędzy sufitem a ścianami. Dzięki temu, biel pomieszczeń jest jeszcze bardziej wyrazista a sufit zdaje się unosić. Neutralność przestrzeni to wyraźne odniesienie do szwajcarskiego minimalizmu.

W łazience pojawiło się nawiązanie do tutejszych term. Wnęka prysznica wyłożona jest w całości tym samym, miejscowym kwarcytem, co arcydzieło Zumthora. Jednak nie jest jego kopią, bo kamień zestawiono ze ścianą pokrytą białą taflą szkła, osiągając efekt mocnego kontrastu kolorystycznego i fakturowego.

Na stonowane tło architekci nałożyli drugą warstwę – wyraziste, śmiałe meble i dodatki autorstwa najlepszych duńskich projektantów. W pomieszczeniach królują arcydzieła Arne Jacobsona – fotel Swan i krzesła Ant w kontrastującym z bielą ścian czarnym kolorze oraz wycięta w formie owalu i „zawieszona w powietrzu” tafla stołu, podtrzymywana przez eteryczne, stalowe nogi. To stół Superellipse z 1968 roku zaprojektowany przy współpracy z Pietem Heinem i Bruno Mathssonem. Dziełami Jacobsena są również stojące lampy podłogowe w formie wykrzywionych lejków oraz armatura kuchenna.

Dopełnieniem duńskiego królestwa designu jest lampa PH 5 wisząca nad jadalnym stołem. To z kolei dzieło Poula Henningsena, znanego jako PH. Lampa PH 5, zaprojektowana w 1958 r., składa się z pięciu abażurów o różnych profilach, wielkościach, przypominających zawieszone nad sobą aluminiowe spodki. Wszystkie meble w apartamencie kontynuują ograniczoną paletę kolorów wnętrz: są albo białe albo czarne. Jedynym mocnym akcentem kolorystycznym są krwistoczerwone, jedwabne zasłony. Działają one jak kurtyna odsłaniająca i zasłaniająca spektakl natury i ciągle zmiennej pogody Alp i stąd ich „teatralna” kolorystyka.
sjaLDLVH4EJM90HZQl3HfG8oKdUSLhc2ndoegRup6OSmdKfizsVbNqaobiqt_vals-3ovotz.jpeg
Projektując wnętrza apartamentu w Vals, Ovotz design Lab. pogodził sprzeczności – agresywny krajobraz i surowy klimat z kojącym, uspokajającym charakterem pomieszczeń, a szwajcarski ostry minimalizm ze skandynawskim designem lubującym się w miękkich formach. W efekcie powstało wnętrze nieszablonowe, zawieszone pomiędzy potęgą przyrody, a ludzkim dążeniem do doskonałości.”
vDpqdPFv6jzzxcqWjnEAS26WhmRUwhzrOvWtAS5CX4XGBKf7vv2G5zd2FYXQ_vals-4ovotz.jpeg
d8VyaxCpce4K3R9d2pLdlyeV84YuwaiFJdMfRzk4bgVurKXPBRBpx7YHry0W_vals-5ovotz.jpeg
IQdv885Lh4Xc9b12ep8gUTGShP2NrUxizGN2dKinE057uU2KIdlsw4ngBMfg_vals-6ovotz.jpeg
KRXtjTekaSfBmgFyq6ifofFxVZF6UqSHR9yye4n001NdJ2amarvHHxn3ffyo_vals-7ovotz.jpeg
6a1LwJDNRVaCPOL247PfdAZrZFCga3WtXutXoPr0TyKsB7DqNy4HJJS1JE3Z_vals-8ovotz.jpeg
pK8mPHIgEZPgPZimVXkdkFpDCKMhsjd13XLG6nL9eS7Q15hAwTM7MIGXVTjm_vals-9ovotz.jpeg
Eg6IWARBqkt7LoFaOSyflNBSuHZxO0RKbnBqzNqA9MiASri9U6Fbva2FmRM3_valsovotz.jpeg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej
Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej

Brabank – to nazwa składającego się z trzech budynków niewielkiego kompleksu zabudowy mieszkaniowej, ...

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera