Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Na biurowej taśmie

 

Czas czytania: ~2 min


3XvZUaI8RmXSpzJIlCAJJMUdhtjb6yA4G5SGGJ6L2tHGbMrNMgIUoUAeHD14_opole1.JPG
Zapotrzebowanie na obiekty biurowe nie maleje. Co rusz powstają nowe budynki, ale inwestorzy coraz życzliwszym okiem spoglądają także na budynki poprzemysłowe, nawet te wzniesione całkiem niedawno. Dawne hale produkcyjne, magazynowe czy warsztatowe z powodzeniem można zaadaptować do nowych funkcji, a ich niewątpliwym atutem jest duża powierzchnia, dające szansę na swobodną aranżację wnętrz. Taką modernizację przeszła niedawno hala magazynowo-warsztatowa w Brzeziu pod Opolem. Właściciel – firma Norgips – zdecydował się umieścić w niej biura, zlecając wykonanie projektu M. i A. Domicz Pracowni Architektury. Po ich interwencji, budynek z przeciętnej hali sprzed trzydziestu lat zmienił się w nowoczesny biurowiec o czystych, minimalistycznych formach, dużych przeszkleniach i wszechobecnej bieli. Przemysłowa geneza obiektu była dla architektów inspiracją podczas projektowania wielu elementów aranżacji wnętrz dzisiejszego biurowca. O pierwotnej funkcji budynku przypomina między innymi zachowana pod sufitem kratownica, podkreślająca prosty, ascetyczny charakter obiektu. Założenia autorskie: Poprzemysłowa architektura powstająca w okresie gospodarczej zapaści lat 70-tych XXw. wydaje się bezwartościowa, pozbawiona jakiś szczególnych walorów, a substandardowe rozwiązania materiałowe sprzyjające szybkiej technicznej degradacji jeszcze pogłębiają to wrażenie. Dlatego może się wydać ryzykowne podjęcie próby jej rewaloryzacji – zachowanie i wyeksponowanie struktury budynku z pietyzmem godnym zabytku. Budynek biurowy firmy Norgips w Brzeziu pełnił pierwotnie funkcje warsztatów samochodowych, później magazynu, obecnie został zaadaptowany dla potrzeb dyrekcji, działów marketingu i logistyki. Była hala warsztatowo-magazynowa po oczyszczeniu ze wszystkich wewnętrznych podziałów, stała się jednorodną przestrzenią, w którą wpisano nowe elementy wnętrza. Niczym regały wysokiego składowania wzdłuż ściany ustawiono stalową konstrukcję podzieloną na pokoje biurowe. Górny poziom, jak na mostku kapitańskim statku, zajmują gabinety dyrekcji. Pokoje biurowe otwierają się na jednoprzestrzenną salę operacyjną. Umeblowanie sali operacyjnej stanowi regał, który – niczym taśma produkcyjna – biegnie wzdłuż budynku. Do niego po obu stronach dostawione będą biurka dostosowane do potrzeb użytkowych. Jak na firmę związaną z produkcją wyrobów z gipsu przystało, w kolorystyce budynku dominuje biel. Białe są zarówno tynki ścian i sufitów, jak i posadzki cementowe na parterze. Jedynie elementy stalowe są szare, jak kryształy gipsu naturalnego.
VgNKOaiztCA1ix54lMpKtcAMYGRnhHlW7wzDo0TTv50D4WjV0aIpdRBCMBZt_domicz2.JPG
M0B5kGyHWpSok6pFqgdWXDhgWnJJ0Gluw7UjkHQugnuZvv4wFbiimfeykSuT_opole3.jpg
Sy2leVVcfPJHOtcRzoZkKwiRa9pmPsoF8UTrORSSwzqZS4AquoBbS7o7RuMK_opole7.JPG
VZu6cwfKi9SHzCeInTZ60QybXEZ3TTHV30xHYBhFtUlZRgk3JgJsYEvYKrVU_opole8.jpg
IYbw0BV6Gqj8VEbdssnvMf59F0oAd9dJoB0CLmUadr7LF1ljDwRuSUbuO2GR_opole10.jpg
H66Cf5dye6Eypj0higiqbHe4X6OLWMHTcYnhLLqPruytVnr6ULKIgHTlv0IC_opole13.jpg
06i3W9BMaZAxQJJaBz2HPQOB2CyEZ8MYqtovzyhHIz8t7XnLMwLSNP8PcURK_opole14.jpg
RmcCtfnaTdqbzXNfDTojW68iZdRSkZCCscKV9epKwB3aALvszZmH4JNjrcfu_opole11.jpg
xRxKgq0sN6LoXlhGDokm1G9qbxO0qt1yMrcxiC74cpwA4etiUyDCCoGJjl4z_opole16.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera