Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Budynek-zagadka

 

Czas czytania: ~3 min


zQIXf0AYmUFcnX4laZUuwB578Bl1fSxu2XOMYHXNl3jTg9HcjvCH4kwT6cfP_archimedialab-schwandorf.jpg
Na pierwszy rzut oka trudno go zauważyć, bo wygląda jak porośnięty trawą wał ziemny. Dopiero dynamicznie uniesione nad poziomem gruntu ramię zakończone przeszkloną ścianą nie pozostawia wątpliwości – ten zielony nasyp jest budynkiem. To nowy obiekt administracyjny spalarni w bawarskim Schwandorf – najnowsza realizacja biura Archimedialab ze Stuttgartu. Budowa zakończyła się latem 2009 r., cztery lata od rozstrzygnięcia konkursu. Archimedialab: Naszym zadaniem było zaprojektowane nowoczesnego budynku administracyjnego, przeorganizowane terenu elektrowni i stworzenie nowego ekranu dźwiękowego, chroniącego budynek przed hałasem dobiegającym z elektrowni. Postanowiliśmy zatrzeć dychotomię między krajobrazem a architekturą i dlatego zaprojektowaliśmy budynek bazujący na zasadzie dekonstrukcji obu tych kategorii. W efekcie powstała niezwykła, dynamiczna struktura, architektoniczna zagadka, w której otoczenie zostało włączone w budynek, a konstrukcja tworzy nowy krajobraz. Nałożyliśmy na siebie budynek i ścianę z ziemi, co umożliwiło nam eksperymentowanie z ukształtowaniem działki. Długa na 450 i wysoka na 13 metrów centralna część ściany nachylona pod kątem 45 stopni pełni, funkcję ekranu akustycznego, a jednocześnie jej 140-metrowy odcinek jest elementem nowego budynku administracyjnego. U podstawy wydaje się on być wyrzeźbiony w wale ziemnym, ale stopniowo podnosi się i „odrywa” od podłoża, tworząc potężne, długie na 20 metrów ramię, nadwieszone 6 metrów nad ziemią. Porastająca dach i północną elewację trawa zaciera granice między architekturą a krajobrazem, sprawiając, że budynek wydaje się naturalnie wyrastać z podłoża. Jedynym elementem rozbijającym zieloną ścianę są pokryte aluminiową okładziną „pudełka” mieszczące sale zebrań. Z kolei elewacja południowa panoramicznym przeszkleniem otwiera się w stronę elektrowni. Za nią znajduje się większość pomieszczeń biurowych. Największym wyzwaniem konstrukcyjnym było wzniesienie wysokiej, ustawionej pod kątem ściany z ziemi, która musi być wystarczająca stabilna, by unieść betonowy wspornik. Specjalnie opracowana przez inżynierów mieszanka ziemi ze spoiwem i niewielką ilością cementu zapewnia wytrzymałość ziemnego nasypu, a jednocześnie pozwala na wchłanianie wody, której potrzebują rośliny porastające prawie cały budynek. We fragmentach ścian, które stanowią jednocześnie zadaszenie części pomieszczeń, wykorzystano bloki ziemne, umożliwiające redukcję ciężaru konstrukcji. Betonowe ramię, wsparte na dwóch krzywoliniowych ścianach, przykrywa zewnętrzna, drewniana struktura. Tworzą ją dwie warstwy odpowiednio wygiętych desek ustawionych względem siebie pod kątem 10 stopni. W ten sposób powstała lekka, diamentowa siatka, której pola wypełniają ekrany akustyczne w ciemnopurpurowym kolorze. Wewnątrz budynku dominuje szkło i beton, uzupełnione przez meble z pomalowanej płyty MDF, dębowe podłogi i jasne, pokryte magnezją panele zapewniające izolację akustyczną. Część ścian została pomalowana na jasne, intensywne kolory, kontrastujące z wyeksponowanym w niektórych częściach budynku surowym betonem. Sale zebrań i sale konferencyjne są oddzielone od części wspólnej całkowicie przeszklonymi, transparentnymi przegrodami. Główne audytorium i strefę przeznaczoną dla gości ulokowano zaś wewnątrz wspornika. Jego krótsza elewacja jest w całości przeszklona i roztacza się przez nią widok na otoczenie. Wybór materiałów wynika z zastanego kontekstu – industrialnego otoczenia elektrowni i sąsiedztwa aluminiowych zabudowań. Proste, surowe formy kontrastują z wyrafinowanymi, rzemieślniczo ukształtowanymi powierzchniami.
GnmTvVor6U4TQtjJuN1OuxkwFMAxT6O30So8ZiARnVar9gcIyY1pRT41yjqO_archimedialab-schwandorf-2.jpg
dmJZ2KDxGGmB26AasE6WlDLvELARSoGoepJHFbhtlJDNorQxfYI11enn32Po_archimedialab-schwandorf-3.jpg
zAbprz6iziffMeFp2qSq5QUDIjFkqsFoR7VHR6PeCMnEZYiL8OBFsUMzOKaD_archimedialab-schwandorf-4.jpg
dnGMoTlfdRr8VlEg0fVPJ1UdZso7oEYhhPqI8KemmJ2R0i85MLEPAoN9dOAo_archimedialab-schwandorf-5.jpg
yn5PaUpnSbAwWhTJO4riYtaUU34sgUMS1mYSYZGcVKvQrCDYdf7d5CwxqSRM_archimedialab-schwandorf-6.jpg
b2E6DS43qXyu91Usua0DIHkGkHaEBSNbvlbfl7dabiqshTkLhKjLek1eWNRU_archimedialab-schwandorf-7.jpg
O4U0yfKM0DVFztOvJDrjjoWLHKQkZFQTBRSRXTdS5qD7V7XdcpwIT8JCfY5s_archimedialab-schwandorf-8.jpg
JXRnWoyEP1fBQH9eLkfcPm17tF88Id9NtTGWeSa88QxVv5eBe4fqQA7OF0P8_archimedialab-schwandorf-9.jpg
4m6JD6ZBVZUwQ1Oxpk5jWZ8fMutbmthW58c6xeCsSkRwXdb7XSBfgymJWgss_archimedialab-schwandorf-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera