Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Estoński diament

 

Czas czytania: ~2 min


SXiDlR3HkX1z8bLW3vg79YyGWHtjdfSRNvIOKLs5XBVvnmSGGdJFR0c9B6AB_tallin-kosmos.jpg
W stolicy Estonii wyrósł nowy apartamentowiec. Nie imponuje skalą – to zaledwie 5-piętrowy blok o bryle rozbitej na mniejsze moduły. Tym, co przyciąga do niego wzrok, jest zaskakująca forma. Najeżony ostrymi kątami budynek przypomina ogromy, czarny diament. Ciemnoszare elewacje przebite są nieregularnie rozmieszczonymi oknami o różnych kształtach, a z powierzchni tarasów wystają szklane piramidy świetlików. Zróżnicowanie poziomów, ostre krawędzie i liczne nadwieszenia jeszcze tę dynamikę potęgują. Czyżby Daniel Libeskind zbłądził do Tallina? Nie – to produkt z lokalnym znakiem jakości. Autorami projektu są architekci z tallińskiego biura Kosmos – Ott Kadarik, Villem Tomiste, Mihkel Tüür. Ciemny kolor sprawia, że, mimo dużych przeszkleń i rozbicia bryły na mniejsze elementy, budynek wydaje się ciężki i nieprzystępny. Jego radykalny charakter łagodzi nieco jasne drewno pokrywające tarasy. Wprowadza ona bardziej ludzki, przyjazny pierwiastek i ociepla zimną „skałę”. Założenia autorskie: Pięciopiętrowy apartament usytuowany jest na granicy średniowiecznego centrum Tallina. Nie powstał jako dominanta, nie sprawia też wrażenia zbyt wysokiego w stosunku do otaczającej go zastanej tkanki miejskiej o niewielkiej skali. Dynamicznie ukształtowana bryła budynku jest nieco cofnięta i zajmuje północną i wschodnią część działki. Chcąc nawiązać do wartościowych, zabytkowych budynków, skomponowaliśmy blok z małych, połączonych z sobą jednostek, co jest charakterystyczne dla architektury w całym historycznym centrum miasta. Każdy apartament ma własny duży taras, dzięki czemu w ścisłym centrum pojawiła się namiastka domów prywatnych, charakterystycznych dla obrzeży miasta. Z kolei parter został pomyślany jako otwierająca się na ulicę atrakcyjna przestrzeń handlowa. Konstrukcja budynku jest połączeniem zbrojonego betonu i stalowej ramy. Elewacje zostały pokryte okładziną z naturalnego kamienia, dzięki czemu budynek jest optycznie mniejszy i lepiej wpisuje się w kontekst otaczającej go architektury. Drewniana okładzina na tarasach i pod nadwieszonymi częściami brył wizualnie łączy nowy obiekt z sąsiednim drewnianym domem, a jednocześnie rozbija bryłę budynku na różnorodne przestrzenie. W ten sposób wewnątrz miasta powstał zaskakujący „krajobraz”, wprowadzający w tkankę urbanistyczną zupełnie nową jakość.
baUAxkizqyYvIfCbll8IhjJMyYBhvWfbu44Zjgkpqwzz1c7knZVkDwRcSBIV_tallin-kosmos-2.jpg
z5MOcj1wf3K4UNGibovymg1mVGAkiDzcj8wyQbJkG3rLzX09LiH3a8xQEDk8_tallin-kosmos-3.jpg
Y2hbIIHaspd4ujLw8fAsolAzF8Jqfsmv4SzQ1aFZL90ju97A59goeIcjLIKj_tallin-kosmos-4.jpg
0oRefIN373fXUJS83HJrhtpWZKXKXHwSMgkUs3ZJqoFkb8T0FpuMUvXM9xGa_tallin-kosmos-5.jpg
xSQXJibaf2x7LNvWmmGpOTvC6FK4vw76FVAwwuKWNNYJlLbkJTn9a3NiB4kb_tallin-kosmos-6.jpg
vYfS8kx9fbojpAMIqbQ6GfchB3jio978vdrsPHXu8z8kzPuwbQ66FDXOY3II_tallin-kosmos-7.jpg
NTk4X42kfzoOFluXNu6faauutieSoN3ksz6jESIT5KF9oG2i59dl8DDQLam0_tallin-kosmos-8.jpg
MnMdv7b7S0QqLryJpP6QiqfO1yUazDpTUHCLwLZ5UQO6XhWnhIi311rNSfjJ_tallin-kosmos-9.jpg
SNO0h1JA710KUUxwnW8KVh2xm5M75WeBng42fvASK2APoK7z0HNZNJYWDpLK_tallin-kosmos-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Heinle, Wisher und Partner Architekci projektują w Krakowie
Heinle, Wisher und Partner Architekci projektują w Krakowie

Dziś każde miasto chce mieć swoje centrum nauki – placówki takie są bowiem niezwykle atrakcyjnymi ob ...

Projekt zielonej biblioteki
Projekt zielonej biblioteki

Projekt zielonej biblioteki sami architekci nazwali „Zielonym statkiem kosmicznym” - co od razu suge ...

Dom jednorodzinny w nowym wydaniu
Dom jednorodzinny w nowym wydaniu

Polskie miasta i wsie pełne są domów jednorodzinnych sprzed 30, 40, 50 lat. Zwykle nie są to wysokie ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera