Zielony Wiedeń - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zielony Wiedeń

 

Czas czytania: ~3 min


mr2XnZu1XCRwoNAB0AlV1ouih04w1qYZaBKECd3swjf9QY3E6MKjhyAzl2Lm_squ-sen.jpg
Najważniejszym zadaniem architektów było maksymalne wykorzystanie otaczającej działkę zieleni. Sielskie sąsiedztwo parku i terenów sportowych stało się więc nie tylko tłem, ale i punktem wyjścia dla architektoniczno-urbanistycznej koncepcji, stworzonej przez zespół dwóch pracowni – Josef Weichenberger_architects i Room8 Architects i zrealizowanej przy ulicy Sensengasse w Wiedniu. Budowa zespołu bloków mieszkalnych ze 103 apartamentami, powierzchnią biurową i biblioteką właśnie się zakończyła. Zaczęło się we wrześniu 2004 r., kiedy Viennaer Heim Wohnbau GesmbH oraz współpracujące z nim studio BIG podjęły decyzję o wzniesieniu budynków mieszkalnych na terenie kampusu uniwersyteckiego przy ulicy Sensengasse. Do konkursu zaproszono pięć młodych pracowni architektonicznych: Johannes Kaufmann Architektur, SYNN architekten, Mascha & Seethaler Architekten, Schauer Schläfer Schmoeger oraz Josef Weichenberger_architekten + Room8 Architects. Ich zadaniem było zaprojektowanie ekologicznych i ekonomicznych budynków wielorodzinnych, w naturalny sposób połączonych z sąsiadującym z działką Anne Carlson Park i pobliskimi terenami rekreacyjnymi. W tym celu znaczna część działki miała zostać niezabudowana i przeznaczona na zieleń. Najlepszy okazał się projekt zespołu Josef Weichenberger_architekten i Room8 Architects. Nowy zespół budynków tworzy linearną strukturę zabudowy wzdłuż ulicy Sensengasse. To trzy połączone z sobą, choć odrębne budynki, działające jak membrana rozciągnięta między terenem parku a przestrzenią miejską. Nie jest ona jednak murem granicznym – dzięki przesmykom i ścieżkom między budynkami, częściowemu uniesieniu ich na słupach oraz dwukondygnacyjnemu parterowi o dużych przeszkleniach, widok na park nie został całkowicie zasłonięty i zachowana została wizualna łączność między strefą miejską i zieloną. Kontrapunktem dla linearnej kompozycji jest wolnostojący punktowiec usytuowany w narożniku działki i wyznaczający północną granicę założenia. Również z tej strony jest ona płynna – „słup graniczny” jest już zatopiony jest w parkowej zieleni. Zaprojektowane przez Josef Weichenberger_architekten i Room8 Architects budynki są kombinacją różnych typów mieszkań połączonych z otwartą, zieloną przestrzenią – na parterze, dachach i elewacjach. Wewnętrzny rozkład budynku odpowiada ukształtowaniu elewacji, bazującemu na systemie modułowym. Każdy moduł tworzą 2 połączone kondygnacje, tworzące na elewacjach naprzemiennie ułożone wypukłe i cofnięte pola. W ten sposób na powstaje przestrzenna szachownica ożywiająca bryły budynków, a jednocześnie pełniąca funkcje utylitarne – dzięki takiemu rozwiązaniu zapewniony został dostęp dziennego światła w głąb budynku. System modularny umożliwia również tworzenie różnorodnych konfiguracji z indywidualnych mieszkań. Można je łączyć we wszystkich trzech wymiarach – zarówno mieszkania znajdujące się obok siebie, jak też usytuowane jedne za drugimi i piętrowo. Mieszkania zostały pogrupowane w zespoły po 3 lub 6 na piętrze i usytuowane wokół centralnej, ale dobrze oświetlonej klatki schodowej. Również w punktowcu mieszkania są bardzo zróżnicowane – jedno- i dwupoziomowe i o różnej powierzchni, dostosowane do mieszkańców w różnym wieku. Ponieważ duży nacisk położony został na zapewnienie mieszkańcom nieograniczonego dostępu do zieleni, również w budynkach pojawiły się wewnętrzne, dwupiętrowe ogrody, zielone elewacje, tarasy i dziedzińce. Apartamenty na najwyższych kondygnacjach są połączone z ogrodami na dachach.
r1EZ13lVOHyOUIMXACh5nHHzyAlJ9YKvDu6BJDWE9V70dI4Q7nFk7gqMU10e_squ-sen-2.jpg
4ZMvG8gjB28RfZH6G4gKf58SbX6vG7DsuhtvuMx2UEXLuoGeUITguEW58nIv_squ-sen-3.jpg
mH2HguN6cq42aZVGIJP96asG5eQFB6HBbpAppZmJ9MQEslKqQkfegmJ8AUeI_squ-sen-4.jpg
br03VSc8QaLXmScIL9ZNQSdhfnECYXWsO52ckeJW5LmXrbOJjicdj4ldbO2W_squ-sen-5.jpg
5BhsRgVNBsYobBVQCc8IpVuRs8c7P930vodvokt1Vnv40JUPf8Xv9Pe6C4JJ_sensengasse.JPG
5MdmaQgcn8og5C5zNkI4jfWDEYAbITlap2ukT8EMYPJrmREUqNGgNq8Lyba8_sensengasse-2.JPG
8u3IKZKOhNh4Mi7lIk6UkNd7qSRS81SEobEvaTfiT2jINOrXZb4l62kYOWip_sensengasse-3.JPG
TOzcK4O6LHPG3CJ4pIFoIlM0BqoLi4T6eQf3IJZcGwKAy2KI6Tag1VlTTxfS_sensengasse-4.JPG
ZSaUMeTeQjePnSmC0Ns4r6N9OO9dd21f9rSyC4mQLX6cth6Wsr3CngKabo9H_sensengasse-5.JPG

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera