Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Eko prymus

 

Czas czytania: ~3 min


sg6CvBcEcrmjDlENSLLoT22XePEPE532JHl4FOBE3WgoUMnLYHW2Ifqpk018_unilever.jpg
Jury konkursu towarzyszącego World Architecture Festival w Barcelonie uznało ten budynek za najlepszy biurowiec na świecie – połączenie dynamicznej bryły, która tworzy atrakcyjne i przyjazne miejsce pracy z efektywnymi rozwiązaniami ekologicznymi. Adresatem tych pochwał jest nowa główna siedziba firmy Unilever Germany Company w Hamburgu, zaprojektowana przez pracownię Behnisch Architekten. Budynek został wzniesiony na terenie Hafen City – potężnego kompleksu biurowo-mieszkaniowego, który powstaje na 155-hektarowym terenie dawnego miejskiego portu nad rzeką Elbą. Jeden z największych, jeśli nie największy, z realizowanych obecnie w Europie planów urbanistycznych ma ożywić zdegradowaną część Hamburga i tchnąć w nią nowe, intensywne, miejskie życie. Obok biurowców i budynków mieszkalnych znajdzie się też miejsce dla rozrywki – restauracji, barów i sklepów – a także kultury. Właśnie na terenie portu stanąć ma nowy gmach filharmonii zaprojektowany przez biuro Herzog & de Meuron we współpracy z urbanistami z firmy Höhler + Partner. Behnisch Architekten: Nowa główna siedziba firmy Unilever na Niemcy, Austrię i Szwajcarię ulokowana jest tuż przy rzece Elbie w hamburskim Hafen City. Wyznacza koniec drogi prowadzącej z centrum miasta do nowych atrakcji Hamburga – przystani statków wycieczkowych i promenady przy Strandkai. Jasna bryła budynku otwiera się na miasto i jego mieszkańców. Centralnym elementem i sercem obiektu jest przestronne, zalane dziennym światłem atrium. Wokół niego na parterze zostały ulokowane sklepy, w których można kupić produkty Unilever – w ten sposób przechodzący przez nie goście mają szansę lepiej poznać działalność firmy. Znalazły się tam także sprzyjające odpoczynkowi kawiarnie i spa. Atrium jest też głównym miejscem spotkań oraz komunikacyjnym sercem budynku. Tak jak w mieście, mosty, rampy i schody łączą poszczególne strefy i poziomy, dzięki czemu ludzie mogą się tu spotkać, rozmawiać i cieszyć się inspirującą, nieformalną atmosferą, która sprzyja nawiązywaniu kontaktów i interakcji, wzmacniając poczucie więzi między pracownikami. Miejsce pracy nie jest już odizolowanym od świata biurem. Budynek kształtuje wizerunek firmy przyjaznej dla swoich pracowników. Projekt siedziby Unilever bazuje na idei architektury odpowiedzialnej wobec ludzi i środowiska naturalnego. Włączając technologie umożliwiające oszczędzanie zasobów energii, stosowaliśmy zasadę eliminowania technologii wszędzie tam, gdzie nie jest ona niezbędna. Część biurowa jest chłodzona za pomocą aktywnych termicznie, betonowych sufitów. Pojedyncza, przeszklona kurtyna umieszczona przed właściwą fasadą budynku stanowi warstwę chroniącą wnętrze przed ostrym światłem słonecznym, silnym wiatrem i innymi czynnikami atmosferycznymi. Nowy system oświetlenia SMD-LED, który został zastosowany we wszystkich wnętrzach biurowca, jest znacznie bardziej wydajny i pochłania mniej energii niż tradycyjne halogeny. W ten sposób udało się ograniczyć roczne zużycie energii w budynku do mniej niż 100 kWh na metr kwadratowy. Dzięki temu, nowa siedziba Unilever otrzymała złoty certyfikat Eco Label, wpisując się w ekologiczny nurt architektury Hafen City. Architekci: Behnisch Architekten Lokalizacja: Hamburg, Niemcy Klient: HOCHTIEF Projektentwicklung Powierzchnia: 38,000 m2 Konkurs: 2006 Realizacja: 2007–2009 Fot.: Adam Mørk
5lIe9jy5yqnyQcXJdsYAKdIfMg2ukQnAuQNVN68yfnrBJFfjFySZDR30QaCp_unilever-3.jpg
GxNGtDsqRgAYQ4b9s7H56OBqCO63HXJ0O5YwmEvISgZ7aawQrlIHgwhBs9II_unilever-4.jpg
GzGZILbmCIvDsWQbirWrI6yuxHAJu0WfN9psNO1AWdIZErlRqKzkjhi9B1IX_unilever-5.jpg
ZoorhCGClFqLsuPxCCDnyIavHiE71ZyRrhnOw15jmXKq4AEsHQyqZH2NVaEa_unilever-6.jpg
Z9sBzIzESSCsrTYvjdY7GBVUYqj3h86IEkct7gqafTIZs1qFKZzjC4tI9ntL_unilever-7.jpg
0MfDq8t9q6fcCIJKDZz7JmWaGqctu9D2KYyh4ZZxnBOoIKbQ3DNacTXscPbu_unilever-elevation.jpeg
v0x7TAzHf1Ds25v3iDILmZ9JwEprDOsrCukg9uCHzdOe6YhJ5Qkxi9vuHjyI_unilever-floor-plans.jpg
KtjGuyaqSt96ZO61APyoGlxQvEuNCFzWFFC1aMFFuAF4iIJXyknJe9apHASk_unilever-site-plan.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera