Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Na płasko

 

Czas czytania: ~2 min


93spdGfpdDpo4qKXhhA6HT3wDTSC3AF8n9NcZUcLDnJ4gKztaJxtxlMa4LH6_zivilschutzzentrum.jpg
Sezon narciarski w pełni i Alpy kojarzą się teraz głównie z białym szaleństwem. Warto jednak czasami zjechać z wysokich gór w doliny i odwiedzić alpejskie miasteczka. Wśród niewielkich, wznoszonych tradycyjnymi metodami domów mieszkalnych można niekiedy znaleźć budynki, które na tym tle zaskakują odważną, nowoczesną formą. Pod koniec 2007 r. w San Candido na peryferiach Innichen w południowym Tyrolu zakończyła się budowa nowego Centrum Obrony Ludności. Zaprojektowany przez wiedeńską pracownię AllesWirdGut Architektur budynek wyróżnia się wielkością i geometryczną, wyrazistą bryłą, a jednocześnie – dzięki częściowemu wpisaniu go w zbocze wzgórza, nie dominuje nad otoczeniem. AllesWirdGut: Nowy budynek Centrum Obrony Ludności na obrzeżach Innichen w dolinie Hochpustertal mieści bazę lokalnej ochotniczej straży pożarnej, jednostkę opieki medycznej oraz ratownictwa górskiego. Oprócz budowy nowego obiektu, projekt obejmował również rozbudowę przylegającego do niego parkingu. Budynek wznosi się przy wschodniej granicy miasta, w sąsiedztwie niewielkich domów jednorodzinnych z jednej strony i terenów rolniczych z drugiej. Nowy obiekt jest średnio 10 razy większy, niż okoliczne budynki mieszkalne. Żeby zminimalizować ten kontrast, jego północna część została wydrążona w stromym zboczu. Ze względu na różnicę wysokości terenu w obrębie działki, budynek został zorganizowany na dwóch poziomach. Różnica między ich nimi wynosi cztery metry. Niższa część budynku znajduje się na poziomie parkingu, wyższa natomiast – na poziomie lokalnej drogi. Bryła budynku ukształtowana została tak, by jak najlepiej wpisać ją w kontekst otoczenia. Kiedy patrzy się na nią od południa, widać obiekt dwupiętrowy, nieco wyższy niż uskok terenu w tle. Z północy z kolei wydaje się, że budynek jest jednopiętrowy, a jego gabaryty harmonizują z niewielką skalą domów mieszkalnych. Ze względu na ukształtowanie terenu i położenie przebiegającej w sąsiedztwie drogi, typowa dla tego rodzaju obiektów organizacja wnętrz została przewrócona „do góry nogami”: garaże ulokowano na wyższej kondygnacji – na poziomie ulicy, a pokoje pracowników, poczekalnia i sale szkoleniowe znalazły się na niższej kondygnacji. Lokalizacja budynku i zagłębienie go w masywie wzgórza z jednej strony wiązało się z trudnościami w zapewnieniu dostępu światła dziennego i naturalnej wentylacji pomieszczeń na niższej kondygnacji, z drugiej zaś dało możliwość stworzenia ciekawych i nietypowych rozwiązań przestrzennych. Zarówno zewnętrzne ściany, jak i dach budynku potraktowany jako piąta elewacja, pokryte są okładziną z paneli z oksydowanej miedzi, zestawionych z czerwonobrązową gliną i gontem, które dodają mu zmysłowości i nawiązują do lokalnej tradycji budowlanej. Architekci: AllesWirdGut Architektur Lokalizacja: Innichen, San Candido, Austria Klient: Gemeinde Innichen / Comune di San Candido Powierzchnia budynku: 2,670 m2 Powierzchnia zewnętrzna: 8,400 m2 Konstrukcja: 2007 Fot: Hertha Hurnaus
Y8zarPB5xu7F0L7zBPX2F0KDmOeu9FRTi8HITKCH6YfUJ5aSNDT4Usa3DBp3_zivilschutzzentrum-siteplan.jpg
g0KpLx9urdgPvfxBCw7ZyDlpYjDQuEn5FfxlxwXLtHBhjDtX3lVl81DXytcy_zivilschutzzentrum-2.jpg
TreaNSc5VSIIXei9H1zRmCaNJcUCbF14yYkPNX9T0cgK3gDafYV5gq5OWK22_zivilschutzzentrum-3.jpg
d61ESn1FNBbooPuSBbKtQio7x7SScd0awcfj86p17sQALRgt9bPc7GeVcyfg_zivilschutzzentrum-4.jpg
gqML3edtpJ5JBUAEw2epemQOTRDLOaP9o9T7nIagXpFbY6aXf6beNZDEEExZ_zivilschutzzentrum-5.jpg
oM5dqGBRFPqfuUML3FerfWN2E9Mc8whLD5FTA2w2GflsZT9X2Sgm05JrzXsn_zivilschutzzentrum-6.jpg
jgeXl4IpDNTtfi7auPOlZnkHNuuAFgqAKLTWE2rIp6p1w050qcJ4r6U7Jh7b_zivilschutzzentrum-section01.jpg
EVIiErjpMGNeMtntwSUU1Q4qiMEnQE9X4WjQqwlm5s2gH9jtutf9lqmbgwC4_zivilschutzzentrum-section02.jpg
eGVlFR6CkaeNT6vHQlUeeCV0lktH3CNSBebCo9d7VF7PctwDxFfy3f7loCs7_zivilschutzzentrum-floorplans.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera