Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Koszary naukowe

 

Czas czytania: ~2 min


l20k60RWDj6fcCYcBiWmftPsXvT5XDJLDx4yTs9K5hoVnzmgqdiySFTmZqXZ_zweidrei-factory.jpg
Palomar5 to „obóz” naukowo-badawczy, w którym na sześć tygodni zamknięto 30 młodych naukowców w wieku 30 lat. W jakim celu? Otóż, z dala od korporacyjnego świata mieli oni wspólnie szukać rozwiązań dla najbardziej istotnych problemów środowiska życia człowieka, a także pracować nad strategiami zaangażowania mediów w problemy społeczne oraz wykorzystania w tym celu najnowszych technologii komunikacyjnych. By ułatwić i uprzyjemnić im pracę koncepcyjną, specjalnie z myślą o tych nietypowych warsztatach w jednej z opuszczonych fabryk w południowym Berlinie zbudowano strukturę, która była połączeniem mieszkania i pracowni. Jej projekt przygotowało niemieckie studio Zweidrei. Projektanci wyszli z założenia, że w sytuacji umieszczenia pod jednym dachem mieszkania i biura, użytkownicy mogą mieć problem z rozdzieleniem i organizacją czasu pracy i odpoczynku. Z tego powodu zdecydowali się podzielić dostępną przestrzeń na 3 sektory – pracy oraz wspólnego i indywidualnego odpoczynku. W efekcie, każdy uczestnik programu Palomar5 Camp otrzymał niewielki, własny pokój, który pozwalał na chwilę samotności, ale jednocześnie – jak klasztorna cela – nie był zbyt komfortowy, żeby zachęcić obozowiczów do spędzania czasu w części wspólnej i uczestniczenia w życiu ogółu. Strefę sypialną tworzyły niewielkie moduły – boksy mieszczące jednoosobowe pokoiki z łóżkiem, lampą i szafką. Ponieważ zostały one ustawione w taki sposób, że powstała między nimi „uliczka”, całość nabrała charakteru dzielnicy-sypialni. Segmenty zostały zbudowane z płyt MDF bez użycia kleju. Wybór materiału wynikał z założenia, że po zakończeniu eksperymentu wszystkie elementy aranżacji wnętrza zostaną poddane recyklingowi lub powtórnie wykorzystane. Najważniejszym punktem programu Palomar5 Camp była przestrzeń pracy. Wstawione w nią „połamane”, białe ściany wydzielały stanowiska pracy poszczególnych zespołów i tworzyły tło dla prezentacji opracowywanych i omawianych projektów. Dzięki takiemu rozwiązaniu, udało się zapewnić komfortowe warunki pracy dla kilku zespołów, przy jednoczesnym uniknięciu „szatkowania” wnętrz tradycyjnymi ścianami. Wszystkie przegrody wykonane zostały z kartonu. W opozycji do wymagających spokoju i częściowej lub całkowitej izolacji strefy sypialnej i biurowej, przestrzeń służąca wspólnemu odpoczynkowi i zabawie pozostała otwarta i pełna naturalnego światła. Po zakończeniu trwających sześć tygodni warsztatów wszystkie elementy wstawione do wnętrza fabryki zostały zdemontowane, a idee 30 uczestników eksperymentu zaprezentowano grupie 300 przedstawicieli świata ekonomii, nauki, kultury polityki i mediów z nadzieją, że – podobnie jak ekologiczna konstrukcja grupy Zweidrei – również one zostaną wykorzystane w mniej lub bardziej przetworzonej formie.
sLzemE3MqcKNyktzYK8PqoL9TTNs5EdH8nufIKX3s23K24hAQlCpGEi3Q17K_zweidrei-factory-2.jpg
3YTCVJrDzkHE8qCHvJAglhIhUHGTmSUdzATfXipDeAcI5IoWphlZNyoX1MCa_zweidrei-factory-3.jpg
wZ4Dj5CCdru8MJuh9FLz280PqAkRRCPAKxSAMm9p0WLKfIjAoiZ2vOMLw9gk_zweidrei-factory-4.jpg
B4zSYfKclryPQm8c3VwTKeCb1pk8Gt7Tf7kN4kEsasqdGk4QvTVPHaw5RnM6_zweidrei-factory-5.jpg
ZAojzNGi8ZpJ2ceHDLVKKX33AlyPO1o3wKJSvHRnoaV0fxS69NVEzwt4EQJW_zweidrei-factory-6.jpg
qZX4xrMLBlklB1QMUXbQnD2Pws45nztSaBJ1gtrOWPLdtiLKBUtig7dYKgKT_zweidrei-factory-7.jpg
KwUgXunQyJEz6dbO7KciIpnvexwwyeFuSZfIjvfmQKcsYIHv8ZiQAfG4AxQc_zweidrei-factory-8.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera