Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ciężkie na lekkie

 

Czas czytania: ~3 min


8pGFQUKd3ZAAzj1cjhMklBlxArMiywx8CKpVauDnNbcBVMuXaGCp7Mh9EZbK_instytut-odlewnictwa.jpg
W czasach odwrotu od tradycyjnego przemysłu, związane z nim obiekty stają się bezużyteczne. Choć może raczej należałoby powiedzieć – stają się wyzwaniem. Ich adaptacja na centra kultury, obiekty handlowe i biurowe jest już właściwie na porządku dziennym. Okazuje się jednak, że równie dobrze mogą się sprawdzić w nowej roli obiektów naukowych. Na początku 2009 r. Instytut Odlewnictwa w Krakowie zakończył pierwszy etap adaptacji swojej dawnej hali przemysłowej przy ul. Zakopiańskiej. Wzniesiony w latach 70-tych ubiegłego wieku budynek laboratoryjno-techniczny, pierwotnie służył doświadczalnej produkcji przemysłowej. W obliczu redukcji wytwórczości i planowanego rozwoju działalności naukowo-badawczej Instytutu, pojawił się pomysł modernizacji obiektu i dostosowania go do funkcji laboratoryjno-konferencyjno-administracyjnych. Projekt architektoniczny i wykonawczy opracował zespół pod kierownictwem profesora Aleksandra Bohma (Adam Paniak, Małgorzata Rybarczyk i inni). Założenia programowe: Budynek Laboratoryjno Technologiczny, zwany w skrócie BLT, został wybudowany w latach siedemdziesiątych i posiadał szereg hal przemysłowych. W niektórych nadal jest prowadzona działalność o charakterze wytwórczym, a niekiedy nawet produkcyjnym. W ostatnim dwudziestoleciu w pobliżu budynku BLT powstało wiele nowych obiektów (m.in. Sanktuarium Miłosierdzia Bożego św. Faustyny, centrum handlowe "Zakopianka", osiedle mieszkaniowe) i w związku z tym sukcesywnie ograniczana jest wszelkiego typu działalność przemysłowa, zwłaszcza uciążliwa dla otoczenia. Do 2012 r. zostanie ona przeniesiona do nowej strefy przemysłowej w Skawinie. Opracowana w 2006r. nowa strategia rozwoju Instytutu Odlewnictwa zakłada dynamiczny rozwój nowoczesnych i innowacyjnych kierunków badań kompatybilnych z europejskimi ośrodkami naukowo-badawczymi. Na początku 2009 r. zakończono pierwszy etap adaptacji hal przemysłowych dla potrzeb nowoczesnych stanowisk laboratoryjnych, jak również działalności szkoleniowo-konferencyjnej oraz współpracy międzynarodowej. W drugim etapie, przewidzianym do realizacji w latach 2009-2011 będą sukcesywnie adaptowane następne hale przemysłowe, a także prowadzona będzie modernizacja otoczenia BLT. Realizacja koncepcji opracowanej przez zespół młodych architektów pod kierownictwem prof. dr hab. Aleksandra Bohma pozwoli całkowicie zmienić wizerunek Instytutu Odlewnictwa i w dorównać do poziomu najlepszych ośrodków naukowo-badawczych w Europie. W skład adaptowanej części budynku technologiczno-laboratoryjnego wchodziła hala przemysłowa, ciągi komunikacyjne, windy, zaplecze techniczne oraz pomieszczenia techniczne. W zastaną strukturę wpisano nowoczesny, trzykondygnacyjny obiekt o powierzchni użytkowej 872 m2. Znajdują się w nim pomieszczenia przeznaczone do działalności badawczo-laboratoryjnej (Centrum Badań Wysokotemperaturowych) i informacyjno-wydawniczej (realizacji programu E-instytut oraz koncepcji wirtualnego muzeum, prowadzenia wydawnictw specjalistycznych i małej poligrafii), a także realizacji współpracy zagranicznej poprzez prowadzenie wspólnych przedsięwzięć i projektów badawczych. W nowym obiekcie mieszczą się także sale szkoleniowo-konferencyjne, przeznaczone na konferencje krajowe i zagraniczne, szkolenia zawodowe (zwłaszcza w ramach współpracy z uczelniami) oraz część administracyjno-socjalna, obejmująca serwerownię, archiwum, tajną kancelarię i pokój socjalny. Pomieszczenia rozmieszczone zostały wokół wewnętrznego patio doświetlonego przez świetlik dachowy (częściowo zdemontowano istniejące pokrycie dachu), szklane ściany oraz tafle szkła, którymi zastąpiono fragmenty stropów nad pomieszczeniami drugiego piętra. Komunikacja zewnętrzna z parteru odbywa się istniejącą klatką schodową poddaną gruntownej przebudowie. W zastanym szybie windowym zainstalowano nowoczesną windę. Parter przekształcono w hol wejściowy i powierzchnię ekspozycyjną, a zasadnicze pomieszczenia ulokowano od poziomu pierwszego pietra. Na drugie piętro prowadzi stąd istniejąca klatka schodowa oraz dodatkowo zaprojektowane schody wewnętrzne w patio. Dostęp do poszczególnych sal zapewnia system galerii i podestów. Na trzecim – technologicznym – piętrze zaprojektowano nowoczesny system wentylacyjno-klimatyzacyjny. Fot.: Jan Witkowski
SVSSrYUgo9zfnYo7blJacZ0oLGhvwAmibLj8F3YuWUB66ZGKOsKvrxAuhuRA_instytut-odlewnictwa-2.jpg
R5vQFjcCJGz0iM7Y5F6VUcdWMlQOoEJRNJHNGJa3qPLu8ZLfYQCH4Te3ThAV_instytut-odlewnictwa-3.jpg
LwBDjk4YINlm1LlFH1ETH9fF03MD9whL8ibFEM9yQdp09dnpmybt1XuQTpIU_instytut-odlewnictwa-4.jpg
wefZ5ViFiqA2Ee7e7yfiSnSFeTb1Kx8Bi4EdFAJEzYg2oDJ7cAUoooIKq5Sp_instytut-odlewnictwa-5.jpg
wmwwMJyyA6q6UbT6wP3ACPhgMs1dfppnfJz8VURfCmyQrUTdV2cjJ54dicQn_instytut-odlewnictwa-6.jpg
hKWTJPs4KAsD1sJ2nDhfIr6eHBuwycgJHvwkk4bNHRvpVogx6Glalby53WUV_instytut-odlewnictwa-7.jpg
eonXUmbUiX7cCvzHcZkrrKSvpx1BngKnSNV5RaDCNxShqUTblA2gm8BYCMhN_instytut-odlewnictwa-8.jpg
NZwu7S4YLXG3EzPm1ZeviCgSdMEPzuZ5P3vybGQ79VlwJnNGWDTDQWHDOz41_instytut-odlewnictwa-9.jpg
khSRnbzpBQuKEOT47znVj6XiyPIktwjtkexaTod4d3o95uP7sernEfwCxqkR_instytut-odlewnictwa-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera