Kulisy na froncie - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kulisy na froncie

 

Czas czytania: ~3 min


UbXTGzyHZqle1AcQiLxg3l7ZmnvPjzVW0Gi4zCz1HAcb5A87bWWOPWxYMXC6_ms-ksiegarnia.jpg
W 2008 r. przez Muzeum Sztuki w Łodzi przetoczyła się rewolucja. Po ponad 30 latach starań otwarty został nowy oddział – ms², który ulokował się w dawnym budynku tkalni na terenie kompleksu Manufaktury. Przeniesiono do niego większość dzieł z tworzonej od 1929 roku kolekcji sztuki współczesnej. Na tym jednak nie koniec – na fali zmian także stara siedziba ms w pałacu Maurycego Poznańskiego przy ulicy Więckowskiego przeszła designerską metamorfozę. Za jej sprawą drzwi zabytkowego gmachu otworzyły się na powiew świeżego powierza. Cel interwencji był jasny – dostosować muzeum do oczekiwań współczesnych odbiorców oraz stworzyć programowy i estetyczny magnes, który przyciągnie ich do muzeum i zachęci do pozostania w jego murach na dłużej. Zadanie to powierzono młodym projektantkom – Paulinie Stępień i Magdalenie Piwowar z wunderteam.pl. Założenia projektowe: 26.02.2009 r. Muzeum Sztuki ponownie zaprosiło publiczność do gmachu przy ul. Więckowskiego, w którym przez kilkadziesiąt lat prezentowano unikatową kolekcję (obecnie w ms2). Odremontowane wnętrza reaktywowanego budynku ms zyskały nowe funkcje i design. Według projektu Pauliny Stępień i Magdaleny Piwowar (wunderteam.pl) powstały szatnia, punkt informacyjny, księgarnia czasopism artystycznych, a także ms cafe – kawiarnia połączona z klubem muzycznym. Zamknięta do tej pory brama wejściowa została otwarta dla publiczności, w formie przeszklonego holu. Przebudowa i ponowne zagospodarowanie wejścia do ms podyktowane były chęcią większego otwarcia się instytucji na widzów i wyjścia naprzeciw ich oczekiwaniom. Czytelny podział przestrzeni ma ułatwić widzowi intuicyjne rozumienie i korzystanie z jej funkcji. Z przejazdu bramnego można udać się na ekspozycję (na prawo) lub do księgarni i klubu (na lewo). Przy wejściu na ekspozycję znajdują się szatnia, punkt wydawania przepustek oraz punkt informacyjny i sprzedaży biletów. Ten ostatni został zaprojektowany w czerwieni i tym samym stanowi silny kontrapunkt kolorystyczny dla reszty wnętrza. Szatnię i punkt wydawania przepustek łączy jedna lada. Odzież przechowywana jest w wysuwanych szafach o szklanych frontach. To praktyczne rozwiązanie pozwala uniknąć chaosu: żadne przypadkowe „formy” ubrań nie zakłócają czystości linii wnętrza. Dużą płaszczyznę frontów szaf urozmaica zastosowanie dwóch rodzajów szkła: mlecznobiałego w dolnej partii i przezroczystego na górze, dając zarazem dodatkowy efekt gry światła. Całościenne lustro optycznie powiększa niewielką przestrzeń. Głównym celem podjętych zmian jest także stworzenie miejsca opiniotwórczego, „z klimatem”, zachęcającego do pozostania po wystawie, wymienienia się opiniami, podyskutowania. Dlatego też w miejscu dawnej sali wystaw czasowych powstała księgarnia i kawiarnia. Charakter przestrzeni o kształcie litery L podkreśla linia baru. Artystki z wunderteam.pl stworzyły projekt zachowujący wiele szacunku dla zabytkowych wnętrz XIX-wiecznego pałacu. Oryginalnym elementom wyposażenia (eklektycznym sufitom, detalom) towarzyszą nowoczesne meble uwzględniające specyficzny kontekst kawiarni. W designie tych wnętrz wyczuwa się wyraźną inspirację tematyką Muzeum, szczególnie tymi zjawiskami, które na co dzień pozostają dla widzów niedostępne. O oryginalności wnętrza przesądzają mobilne „boksy” stanowiące rodzaj wydzielonych, mniejszych przestrzeni, które przez wzajemne zestawienie nie dzielą, ale łączą poszczególne grupy gości. Ich odległym pierwowzorem formalnym są skrzynie do transportu dzieł sztuki. Do klimatu „kulisów” muzeum nawiązuje także materiał części elementów wyposażenia. Z jasnej sklejki zostały wykonane nie tylko boksy, ale i podświetlona lada w formie kryształu. Kawiarnia, do której można przyjść także poza godzinami oglądania wystaw, w dyskretny sposób oswaja z atmosferą sztuki. Fot.: M. Brycht
KlpTX6ThW7jLsYOCGs2tgQlrLBJOeNurxGxkwmmzIn26zL7hQORUYS24icvE_ms-punkt-informacyjny.JPG
xWN18vw971Iy0uCjXbdj5vd7AdsxuDp1vb155OWi0JTJlfDYgKgmL5rhSWGg_ms-szatnia-1.JPG
XWQB5XXRWbj4rtqbhWxnun3h1do8K858zcKBn7u80a0P5V0S5TVGMMJ6gWwI_ms-szatnia-2.JPG

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera