Pochodzić po dachu - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pochodzić po dachu

 

Czas czytania: ~1 min


uLtd2vUNIy94ev2KMEjzgrVyqw8P45i0tD99R8QKtvMxTgZuHX8qdw6YXL0J_mariehoj.jpg
Od dzisiejszych centrów kultury wymaga się znacznie więcej niż po prostu sal do zajęć plastycznych, teatralnych i tanecznych. Centra kultury mają być ośrodkami integrującymi lokalną społeczność, zachęcającymi do aktywności i zapewniającymi warunki do wielokierunkowego rozwoju. Młoda duńska pracownia WE Architecture we współpracy z Sophus Søbye Architects zwyciężyła w konkursie na projekt rozbudowy Centrum Kultury Mariehøj w Holte pod Kopehnagą. Ma to być otwarta przestrzeń dla różnych aktywności, która stworzy warunki do rozwoju indywidualnych użytkowników, ale i budowania kontaktów międzyludzkich. Nowym architektonicznym znakiem rozpoznawczym siedziby instytucji będzie pawilon wejściowy nakryty charakterystycznym dachem, który łagodnie wyprofilowaną falą „spływa” ku ziemi. Pod nim znajdzie się przestronne, przeszklone foyer, którego transparentność ma być manifestacją otwarcia i ogólnodostępności. Dzięki szklanym elewacjom centrum kultury ma się również łączyć z zielonym otoczeniem budynku. Nowy pawilon wejściowy o powierzchni 800 metrów kwadratowych ma wypełnić lukę między strefą dojazdową do budynku a poprzedzającym go placem publicznym, który jest sceną wydarzeń kulturalnych. Stworzy nową przestrzeń wspólną budynku centrum kultury, funkcjonującą jako miejsce spotkań ludzi w różnym wieku i o różnych zainteresowaniach, a także stanie się komunikacyjnym sercem budynku. Po rozbudowie i modernizacji centrum kultury w Mariehøj ma być bardziej komfortowym miejscem pracy i funkcjonalną oprawą dla różnych funkcji obiektu. Część istniejąca, objęta programem renowacji ma 8 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni. Architekci współpracowali z firmami: MASU Planning, Øllgaard Consulting Engineer i Spangenberg & Madsen Consulting Engineer.
v6J1S9crnsSNRyuO7cvlX5Uz491zMKVPUM6rIiFS2YNrJ35btRIRudCcKman_mariehoj-2.jpg
rfBfJCa1R6mSkvwCSsP1crmVEFVKpGeO6ZkhoUWJ4g6qkur8YAWokjQfFxUE_mariehoj-3.jpg
DgGuN63vT4Hwgq9oCJkqlXGtHKrhcFAYuVjY8DvQ2yHaxMFxkz5oVltdD4MT_mariehoj-4.jpg
HOZaVLBI8tBxzRoICqLmlh8Szb9hYRSBDg7RmfXTXF5gCpmGjg6XSnqtA3Nl_mariehoj-5.jpg
zgTJZbeLugLQNEHl1SAgFJaf7Db2Nasq98FNY68HCqGBWkfZHO4gHHUUpjwX_mariehoj-6.jpg
gTHx3Kj7d89RZh27RMtQRXH0ucTyIMdxgnvFHmXPqPIFuPFzgNQMLmlNGSoU_mariehoj-7.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Villa Metro – porządek w chaosie
Villa Metro – porządek w chaosie

Villa Metro – to nowoczesny i ekologiczny biurowiec, który stanął w zbiegu kilku wyjątkowo ruchliwyc ...

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera