Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Fantomas w dziurki

 

Czas czytania: ~1 min


xmixqWa3VGG54ss5kCm8QCxG33dg5s37S8kCM1yYN367UWGfboicnzOXFIuz_luc10.jpg
Pracownia Philippe Stuebi Architekten zaprojektowała ciekawą willę w szwajcarskiej Lucernie. Budynek znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie jeziora. Białe, betonowe elementy elewacji mają kształt okrągłych przebić, przywołujących klasyczne, modernistyczne wzorce z lat 60. Widać przez nie dwupoziomową oranżerię z egzotycznymi roślinami, pokój dzienny, przejścia dla gości oraz klatkę schodową, do której dostać się można poprzez jeden z otworów. Z okrągłej loggi wykonanej ze szklanych pustaków rozciąga się wspaniały widok na jezioro oraz góry Rigi i Bürgenstock. Te dekoracyjne elementy są w silnej opozycji do gładkich, bocznych elewacji. Piwnica rozciąga się wzdłuż brzegu i przechodzi w duży obszar przeznaczony do fitnessu. Znajduje się tam 25-metrowy basen. Jego połowa jest zadaszona, a połowa dostępna z zewnątrz. Całość jest wykonana z białych płyt lastrykowych, które ciągną się od basenowego baru wewnątrz, do betonowej, białej altany. Architekci: Philippe Stuebi Architekten GmbH, Zürich with Eberhard Tröger Miejsce realizacji: Lucerna, Szwajcaria Współtwórcy projektu: Eberhard Tröger (Projektleitung/Project architect), Gabi Eichenberger, Sven Bestenheider, Christine Heimgartner, Philippe Stuebi Architektura krajobrazu: Kuhn Truninger Landschaftsarchitekten GmbH, Zürich Richard Truninger Realizacja: 2008
NKl5EeazrQQiXeoTHEfztkRPHkuhtLW8AmJrHrnxCW6Dps1QVa0fDSnzWQEh_lucerna101.jpg
FwBgzEL64PEbKfNTUwzcVYkxsfE9AQi8vDioyIPnOvq0IwoclyU84jPJNXKC_lucerna15.jpg
OrRpYlFH7krjePwGkrXosbNgcKN7sgfXVuAcDSWyzOGQlF63o0TQL0iICQh3_lucerna20.jpg
NTfoY8QPwLk4FOImdwQjBItQC5WduW1W8BUXmZQDJyj0HA4RUX2JvPNjynOM_luc5.jpg
STrGoKf4napa3B8lGCugnBeSgQTxlrJ22WWWxCUFDzeygsYNjc0YNEOBnwqT_luc7.jpg
vmXvTuGevL9RlltuOA9h17zEJI8E29v5JgteCydQMU1g1TYxrXRLLcsmzjBk_luc1.jpg
AZ5k9e8QArYYBAAkETLitYlHwbtrAZchs9Oz8hcXQIW5Ar5oQQensWaiemDi_luc3.jpg
ufYZKMWWKnkLdA9IkTHLJFvIccYfEOnMu81432RKxqhzSmVVYFZZC9cxi6rR_luc11.jpg
6ShoVZKsAXgSu50cK1OJGiwSiZCPuImlwcrboMKHu04pywjM1kvTJShTmr1l_luc12.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera