Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Architektura cienia

 

Czas czytania: ~2 min


fX1B4piVZm6dIbCTouuXgQpU02Ht3ixMlSRwhRarkFkKH8xQwd2m0gbYTYgt_hunsett-mill-acme.jpg
Tytuł najlepszego budynku mieszkalnego zrealizowanego w ubiegłym roku w Wielkiej Brytanii otrzymał dom, którego… nie widać. Prestiżową nagrodę Manser Medal, przyznawaną przez Royal Institute of British Architects we współpracy z HSBC Private Bank otrzymała londyńska pracownia Acme za projekt rozbudowy zabytkowego młyna w Norfolk Broads na angielskim wschodnim wybrzeżu. Zwycięzcy otrzymali 10 tysięcy funtów oraz statuetkę zaprojektowaną przez artystę Petra Wiegla. Zadanie, z jakim musieli się zmierzyć architekci, nie było łatwe. Nie tylko dlatego, że projektowana rozbudowa dotyczyła zabytkowego, dziwiętnastowiecznego młyna, ale także ze względu na walory krajobrazowe otoczenia i rozpoznawalność miejsca. Sielankowy, nadrzeczny pejzaż z wiatrakiem i budynkiem młyna w Norfolk Broads jest dobrze znany miłośnikom kajakarstwa ze wschodniej Anglii, a nawet pojawia się na puzzlach, pocztówkach i pudełkach czekoladek. W odpowiedzi na te specyficzne warunki, architekci postanowili zaprojektować budynek, który nie będzie zakłócał harmonijnego krajobrazu. Dobudowana do zabytkowego obiektu nowa część została pomyślana jako ‘cień’ tego pierwszego i usytuowana tak że z odpowiedniej perspektywy w ogóle jej nie widać. Żeby wyraźniej zaznaczyć ten ‘cienisty’ charakter nowej części, została ona pokryta czarnym, osmalonym drewnem, a jej elewacje przepruto dużymi, nieregularnie rozmieszczonymi przeszkleniami, które mają podkreślać wrażenie niematerialności. Do ceglanego budynku dostawione zostało kilka brył ustawionych wzdłuż lekko wygiętej linii i cofniętych w głąb działki. Ich forma nawiązuje do oryginału, a spadziste dachy tworzą serię połączonych z sobą asymetrycznych, ale rytmicznych szczytów. Według jurorów konkursu Manser Medal, efektem rozbudowy jest obiekt, któremu „bliżej jest do dzieła sztuki niż wiejskiego domu mieszkalnego”. Mówiąc o nagrodzonym budynku, Ruth Reed, prezydent RIBA, powiedziała: „Hunsett Mill, jak wiele innych przykładów dobrej architektury, wynika z jednej prostej, silnej idei. Zamiast tworzyć pastisz wiktoriańskich chatek z czerwonej cegły albo rozmywającą się w otoczeniu szklaną kostkę, architekci zdecydowali się na oryginalne rozwiązanie, tworząc rodzaj zmultiplikowanego cienia oryginalnego budynku, pokrytego czarnym, osmalonym drewnem”. Sędziowie byli także pod wrażeniem rozwiązań materiałowych i konstrukcyjnych. Ponieważ budynek nie jest zamieszkiwany przez cały rok, a jedynie służy jako dom weekendowy i letni dla kilku rodzin z Londynu i Hertforshide, możliwe było uwolnienie go od wielu typowych dla domów ograniczeń i wymogów funkcjonalnych. Drewniana okładzina budynków ‘przenika’ do wnętrza, gdzie zmienia kolor i tworzy interesujące przestrzenie o ‘łamanych’ powierzchniach ścian i sufitów (np. w korytarzu prowadzącym do sypialni na pierwszym piętrze). Wnętrza starej i nowej części są połączone. Przy okazji rozbudowy, zabytkowe obiekty poddane zostały renowacji. Projekt powstał we współpracy z inżynierami z firmy Adams Kara Taylor. Architekci: Acme Klient: prywatny Wykonawca: Willow Builders Inżynieria: Adams Kara Taylor (AKT) Powierzchnia : 215 m2 Fot. Cristobal Palma
0RjBzjCUR9gXwbjfrCFWmwG5LnfyJgUzu4pydYjhdRYgdtMoACN7ixlOhmAE_hunsett-mill-acme-1.jpg
S4uQRj4N1CtZhU5Agtdc9Ppv5swWJobxDIToIhSCSmv2PLiHpUXBmr9wDcag_hunsett-mill-acme-2.jpg
MNta6ZOXwZuMSs2NOKnau2KLJ0bG0SdMIZv2C1GC7uf9Y39JrQcstWAjL9ZE_hunsett-mill-acme-4.jpg
PGeEKoz2uBrRgaCQX9tKLqHBajRqpYf2GmMEIHKBS3I6JT47ehIi0j9hMc0Y_hunsett-mill-acme-5.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna
Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna została wybrana w drodze konku ...

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera