Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Integracja eliptyczna

 

Czas czytania: ~4 min


xu9kMw2ZbrCmKLnvaNW8zX0JyBqjq2hXuL9tQxDfyWJacmXJBeix1ZXKQoas_hala-kielce-sredniawa.jpg
Prezentujemy dziś pierwszy z projektów zgłoszonych do plebiscytu Polska Architektura XXL – architektonicznego podsumowania 2010 r. To nowa hala wystawowa na terenie Targów Kielce otwarta w lipcu 2010 r. Jej projekt powstał w gliwickim Biurze Studiów i Projektów Barbary i Piotra Średniawów. Nowoczesna hala nie tylko stała się głównym elementem organizującym tereny kieleckich targów, ale także ich nowym znakiem rozpoznawczym. Wstawiona między dwa istniejące pawilony, kontrastuje z ich horyzontalnymi, prostopadłościennymi bryłami eliptyczną formą z zawieszonym w niej obłym „kokonem' mieszczącym sale konferencyjne. Wyeksponowana konstrukcja, zastosowane materiały – stal, blacha, przemysłowe posadzki – oraz monochromatyczna, stalowoszara kolorystyka nadają budynkowi surowy, industrialny charakter, który przełamują akcenty intensywnej czerwieni, służące podkreśleniu kluczowych elementów programu funkcjonalnego. Założenia autorskie Oddana do użytku w sierpniu 2010 r. hala „E” rozpoczyna główną oś założenia targowego i stanowi jego element identyfikacyjny. Jest to otwarta przestrzeń pełniąca funkcję ekspozycyjną, recepcyjną i usługową. Służyć może zarówno organizowaniu imprez o charakterze ściśle handlowym i wystawienniczym, jak również koncertów, różnego rodzaju widowisk oraz rozgrywek sportowych. Hala „E” zupełnie zreorganizowała kompleks targowy i całkowicie zmieniła jego dotychczasowy wygląd. Jej forma jest pochodną zaobserwowanych przez projektantów głównych założeń architektonicznych w skali urbanistycznej otoczenia. Eliptyczny kształt symbolizuje dynamikę przedsięwzięcia, a sekwencyjny rytm świetlików jest adekwatny do założeń targów, obejmujących ciągły przepływ informacji, wymianę idei i koncepcji oraz nawiązywanie kontaktów. Obiekt integruje rozdzielone dotychczas pawilony wystawowe, umożliwiając poruszanie się po całym kompleksie bez potrzeby wychodzenia na zewnątrz. Dzięki temu możliwe jest elastyczne użytkowanie kompleksu. Struktura hali rozpoczyna się potężnym zadaszeniem „odgiętym” z jej korpusu, podpartym gałęziowymi słupami. Ich rytm wyznacza otwartą przestrzeń recepcyjną. W części hali optycznie połączonej z terenami otwartymi za pomocą pełnowymiarowej szklanej ściany, zlokalizowano funkcje obsługujące gastronomię i salki konferencyjne. Te ostatnie zaprojektowane jako kapsułowe formy „fruwające nad posadzką” na wysokości 3,90 m. W tylnej, również całkowicie, przeszklonej ścianie umieszczono wrota dostawcze dla eksponatów o wymiarach 11x5,5 m. Perspektywicznie z tej części hali, poprzez estakadę, dostępny będzie następny segment ośrodka i kolejny pawilon wystawowy. Projektanci założyli, że wyraz architektoniczny wnętrza hali (z zewnątrz widoczny jest jedynie front i tył) zostanie wykreowany poprzez wyeksponowanie konstrukcji stalowej, a detal będzie ograniczony do węzłów i połączeń elementów. W ramach tak zdefiniowanej reguły przyjęto, że szczegół ten będzie miał walor edukacyjny. Ilustruje on sposób przekazywania sił reakcji i obciążeń konstrukcji. Konsekwentne zrealizowanie powyższych postulatów było na etapie projektu najtrudniejszym wyzwaniem dla architektów jak i konstruktorów. Rzut obiektu o wymiarach 44,4x151 m ma w osiach łuków rozpiętość 39 x 151 m. Długość hali – zamkniętej kubatury – wynosi 126,5 m, a wysokość brutto – 17,35 m. Wysokość użytkowa hali wystawowej to maksymalnie – 16,68 m, a średnio – 11,00 m. Ramy główne w układzie poprzecznym rozstawiono co 6 m. Struktura konstrukcyjna budowli składa się z czterech oddylatowanych segmentów: dwóch zewnętrznych zadaszeń oraz dwóch segmentów korpusu. Zasadniczy układ konstrukcyjny korpusu stanowią łukowe poprzeczne dwuprzegubowe spawane blachownicowe ramy stalowe ze ściągami, o rozpiętości 39 m, w rozstawie co 6 m i wysokości 550 mm . Blachownice za pomocą łożysk oparte zostały na mostowej skrzynkowej spawanej belce stalowej o wysokości 900 mm . Belki te podparte są stalowymi słupami o eliptycznym przekroju w rozstawie co 18 m i 6 m, pełnią symboliczną rolę portali akcentujących przejścia do sąsiednich pawilonów. Kratowa konstrukcja wsporcza z diagonalnymi ściągami, na których zawieszone zostały stalowe fasady zamykające halę, stanowi jednocześnie stężenie poprzeczne konstrukcji. Ze względu na brak podpór w hali, były to jedyne miejsca umożliwiające zlokalizowanie stężeń. Industrialny wyraz obiektu wspomagają materiały o przemysłowym charakterze, które zastosowano na elewacjach i we wnętrzach obiektów: siatki stalowe, lamele, blacha perforowana i ryflowana, przemysłowe posadzki. Dobór wykończeń uwzględnia odpowiednie parametry akustyczne, likwidujące nadmierny pogłos, a także potrzebę wysokiej trwałości oraz umożliwienie szybkiej wymiany elementów, która jest konieczna ze względu na intensywny sposób użytkowania obiektów. Jednolita kolorystyka, o naturalnej metalicznej srebrnej barwie, przełamana została ostrymi czerwonymi akcentami, podkreślającymi istotne elementy funkcjonalne Lokalizacja: , ul. Zakładowa 1 Pracownia projektowa: Biuro Studiów i Projektów Architekt Barbara Średniawa 44-100 GLIWICE, ul. Nasyp 6 Architekci prowadzący: Piotr Średniawa, Barbara Średniawa Zespół projektowy: Sylwia Kubaczka, Adam Przybyła, Bartosz Dworski, Aleksandra Kłopot, Aleksandra Dobrzańska, Konrad Grela, na etapie koncepcji: Tomasz Grzyb, Anna Jabłońska Projekt: 2007-2008 Realizacja: 2009-2010 Inwestor: Targi Kielce SA Powierzchnia użytkowa: 6 711 m2 Powierzchnia zabudowy: 5 660m2 + 880 m2 zadaszenie Generalny wykonawca: POLIMEX-MOSTOSTAL SA Zakład Siedlce
rz1jpqK3kfwH59cfeQohRktmOUr3VhknkM1gGcwBZ6Y71Dl2gfx9wOLeJ3yA_hala-kielce-sredniawa-2.jpg
9xM6gzpH3N4ISWjGypSPjgmEpiPF1qpbJUqkFSDRsssvm21t7BLoiHSvEwTI_hala-kielce-sredniawa-4.jpg
eBvCwPzse2rIHf0Dooukby3QlretSLkIk4kpmH7Q6FjQMWwfjZs5vAqdE5X6_hala-kielce-sredniawa-5.jpg
fDVRiX9Zsfbn9b0zYN56ADNb8Vnt9qMEb51pGSIvv23RnudEMbvdqC1TT3nB_hala-kielce-calosc-z-lotu-ptaka.jpg
0SMK3MGBAfUpywmuHVbZaAvPFNtVOWm46IJPqDySkAvGGg4uE2m074dEpzF0_hala-kielce-sytuacja.jpg
i5Blk1P7gVrC1yLxL2IAYlDS3jfJ6gvFVKg2wSbvXgMTyafp5XEZvM03qGm9_hala-kielce-przekroj-i-i.jpg
kY386GVFIXPoguE8N3Byv6OoC7PwxCTk5N0vLgWzIXnWxRjL18yeJ1i7zlc1_hala-kielce-przekroj-ii-ii.jpg
siolcnAzLDPapipqxAqzwxbKJ5mIQqJvo1Emp5mbsCoM5zLacWuvDyUcbzbu_hala-kielce-rzut.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera