Standard w pomarańczy - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Standard w pomarańczy

 

Czas czytania: ~3 min


ymLaPedVcMIqeiEclOgeFqYrTVUU4olWeQAUKngtqu6fnO3hWquUxkjwW1QO_robert-majkut-ing-bank-slaski.jpg
Pomarańczowe wnętrza siedziby oddziału korporacyjnego ING Banku Śląskiego to mariaż odważnej formy i powszechnie kojarzonej identyfikacji wizualnej banku. Dynamikę przestrzeni kształtowanych płynnymi liniami ścian i innych elementów wyposażenia, podkreślają duże płaszczyzny intensywnego koloru, rzadko spotykane w tego typu obiektach. Opracowany przez studio Robert Majkut Design projekt posłużył pracowni jako pilotażowa wersja „Standardu Designu Miejsca” (SDM), na podstawie którego mają być realizowane kolejne placówki dla bankowości korporacyjnej. SDM określa standardy organizacyjne, funkcjonalne i projektowe umożliwiające rozwijanie kolejnych wersji i modyfikacji projektu na potrzeby następnych obiektów. Zrealizowane w 2010 roku wnętrza są jednym z kandydatów w tegorocznym plebiscycie Polska Architektura XXL w kategorii 'biura'. Robert Majkut Design: Zaproponowane rozwiązanie dedykowane jest klientom korporacyjnym, którzy stanowią swoiste połączenie klienta detalicznego i VIP-owskiego. Pod względem funkcjonalnym zastosowano rozwiązania zorientowane na maksymalną użyteczność i dopasowanie wnętrz do charakteru spotkań, czasu ich trwania, potrzebnych technologii i sposobu ich organizacji. Centralna, duża, reprezentacyjna recepcja zorganizowana jest jako połączenie właściwej recepcji z poczekalnią – wyposażoną w biznesowe kanały telewizyjne, kącik kawowy obsługujący gości w poczekalni i w gabinetach oraz komunikację umożliwiającą dostanie się bezpośrednio z recepcji do każdego z gabinetów spotkań. Bezpośrednio z częścią dostępną dla klientów połączony jest cały backoffice z zespołem obsługujących ich pracowników. Tutaj też znajdują się gabinety kierownictwa placówki, jak i poszczególnych dyrektorów departamentów czy regionów. Formalnie projekt oparty jest o koncepcję swobodnego przepływu falujących ścian, tworzących strukturę przylegającą lub odsuwającą się od ścian właściwych. Stworzona z dwóch warstw, pomarańczowej i białej, tworzy rodzaj sztywnej kurtyny swobodnie zasłaniającej i odsłaniającej wejścia, przejścia i drzwi w całej strefie dostępnej dla klientów. Swobodne falowanie i pochylanie się ściany daje futurystyczny efekt i wyraźnie wyodrębnia scenograficzny i interwencyjny charakter zabudowy. Tworzy wrażenie uszycia „wewnętrznego ubrania” na zastanej konstrukcji budynku – dodatkowej warstwy, która swoją swobodą i geometrią kryje uporządkowany, prostokątny, zharmonizowany podział pomieszczeń. Każdy otwór w tej strukturze uwidocznia jej grubość, wielowarstwowość, podkreśloną dodatkowo przez wewnętrzne podświetlenia. Ta sama zasada tworzy wewnętrzną wyspę, która zakrzywia się w dodatkowych płaszczyznach, tworząc rodzaj podestu pod recepcją, jak i zadaszenia, z którego zwieszone są specjalnie zaprojektowane sople – przeźroczyste, świecące pręty ukształtowane w płynącą falę. Kolorystyka wnętrza to przede wszystkim korporacyjne kolory ING. Zastosowanie kolorów z dużo większą intensywnością niż w innych placówkach, narzucają pomarańczowy kolor jako wiodący, uzupełniany dużą ilością bieli i kilkoma odcieniami szarości. Zestaw ten, wzbogacony o świetlisty błękit, widoczny głównie w wykładzinie i kolorach mebli w zapleczu socjalnym, przełamuje ciepły, energetyczny klimat, balansując go i uspokajając. Konsekwencja kolorystyczna przejawia się w całej przestrzeni – od recepcji, przez gabinety spotkań, po zaplecze socjalne, a nawet toalety. Biel mebli, pomarańczowe siedziska i ściany, błękitne akcenty w tapicerkach i wykładzinie tworzą niezwykle harmonijną całość. Meble, takie jak recepcja, stoły do spotkań i biurka, zabudowy ścienne, wzór wykładziny w płytkach, czy duży wzór wykładziny w recepcji, zabudowy kuchenne i wzory na szybach zostały zaprojektowane indywidualnie. Źródło: materiały prasowe Robert Majkut Design
mdShOBQtcUOsSM4k39ReIffkNTNOu3HmquUI3VLvHQW0mgQoDqiIlf1C6M7H_robert-majkut-ing-bank-slaski-2.jpg
Y30xlsqw1lY98Mc1ZGzR2aCLKPFsiTAPMsvIBZaTbxUs1BBdRdwTYuJQrZfM_robert-majkut-ing-bank-slaski-3.jpg
G6KdgxCyp2EU19JjvoQnWctdLiiguwbM3bX5A29KzTDJC2gJkPxkL9byXFRJ_robert-majkut-ing-bank-slaski-4.jpg
zDXBC07QIocEhicTFEkWAxmy283vrO801g08u0I5lqRacKwHnSMQPaFNTMID_robert-majkut-ing-bank-slaski-5.jpg
2mgZQc3O2L7gAICGB2sChcZ6zPilrKXZ40dbs39uGWkN8dxP4iBlFer2JeGa_robert-majkut-ing-bank-slaski-floor-plan.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera