Zygzak z desek - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zygzak z desek

 

Czas czytania: ~2 min


l6nglAhimcIcMSc3uA94CFD2akmhARQ8HfPqoxorziy9vsi2H8tff51inJGr_rra-fagerborg.jpg
Architektura dla dzieci nie musi być infantylna. Dostosowane do skali i potrzeb użytkowników przedszkole może operować w pełni nowoczesnymi środkami wyrazu, pełniąc nie tylko rolę 'opakowania na funkcję', ale także swoistej pomocy naukowej w edukacji architektonicznej i estetycznej. Takiego właśnie przedszkola oczekiwała gmina Fagerborg w Oslo. Zaprojektowała je pracownia Reiulf Ramstad Arkitekter. Otoczenie, w jakim powstał budynek, jest konglomeratem różnorodnego dziedzictwa architektonicznego z przewagą domów mieszkalnych wzniesionych w latach 1900-1950. Lokalne władze oczekiwały budynku funkcjonalnego i przyjaznego dla dzieci, a przy tym odznaczającego się współczesną formą. Konkurs na projekt takiego obiektu ogłosiły w 2003 r. Zwyciężyła w nim koncepcja pracowni Reiulf Ramstad Arkitekter, zakładająca wzniesienie niskiego budynku skomponowanego z czterech kanciastych brył o różnej wysokości i formie, tworzących 'zygzakowatą' sylwetę budynku. Wszystkie one pokryte są jednakową, drewnianą okładziną. Wejścia do poszczególnych segmentów umieszczone są w głębokich podcieniach, tworzących osłoniętą, przyjazną strefę przejściową. We wnętrzach dominują jasne, stonowane barwy, ożywione akcentami intensywnych barw, np. schodami w kolorze pomarańczowym i magenty. Przedszkole podzielone jest na dwie jednostki – dla dzieci w wieku 1-3 i 3-6 lat. Cały budynek ma 1000 metrów kwadratowych powierzchni i podzielony został na 4 strefy, które mogą funkcjonować niezależnie albo łącznie. Są one skomunikowane za pomocą przestrzeni wspólnej oraz kuchni ulokowanych w centrum budynku. Część administracyjna znajduje się na wyższej kondygnacji i jest oddzielona od strefy przeznaczonej dla dzieci. Do budynku przylega zewnętrzny, zamknięty ogród. Lokalizacja: Fagerborg, Oslo Projekt: Reiulf Ramstad Architect Inwestor: parafia Fagerborg Projekt konkursowy: 2003 Realizacja: 2010 Powierzchnia działki: 1200 m2 Powierzchnia użytkowa: 1000 m2 ilość kondygnacji: 2 Źródło: architizer.com, reiulframstadarkitekter.no
eUhQPAowr3yXZ8x5xtZKo8yCkCrUJ4UO0B13BDRAasBPCMjdMzZsp4ddpY2f_rra-fagerborg-2.jpg
lAlMa3P72l47vYQSd8DYlAbC0aiR59hVH5aUblf1k9BTShl2h67DgVdAK2mm_rra-fagerborg-3.jpg
Qk1KAotF31A2ZOGWB2fRZsaytPeBUwovt0UwT3wh9wcvl95xXHioeqy33BO6_rra-fagerborg-4.jpg
pgQhvh7MYTjA2K4OqBsCoYPaOG4f3C0EM80O5mgs4rCe2nza7vm24gQT0OoN_rra-fagerborg-5.jpg
cuglJ69PW3FUGYhtIw0MFnz8ooXjVtAvvoKKJPQhPFvxfNTVmgwkN3Yd9LEv_rra-fagerborg-6.jpg
6BMICCNM0Em8iEiBiCpiAW6egu9UVTS7IofaZdmO88FLACmtljArclQ8oLXv_rra-fagerborg-7.jpg
zh570WtY4rf8r2sQnrK28vWu3xVaPya0k6nrTzL2bSPalkZLVADhFCOV212H_rra-fagerborg-8.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera