Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Mała czarna

 

Czas czytania: ~1 min


OgL8b5jrYqvDBKZc9G1Pjy7etn1nNL9G6ezwe9orVTpwcr0TAePEUBV02ndH_lou-alleswirdgut.jpeg
Idealny dom jest jak klasyczna mała czarna. Szyty na miarę, doskonale dopasowany. To co trzeba zasłania, to, co można – dyskretnie odkrywa. Taki jest dom LOU na obrzeżach stolicy Austrii. Z 'małą czarną' łączy go jeszcze jedno – kolor. Projekt domu LOU wzniesionego w 14 dzielnicy Wiednia, na pograniczu Lasu Wiedeńskiego, powstał w biurze AllesWirdGut. Budynek usytuowany jest na niewielkim wzniesieniu, na działce o orientacji północ-południe. Obiegający go pas okien oddziela zwartą, górną bryłę o czarnych, matowych elewacjach od jasnego cokołu, sprawiając, że – mimo swojego ciężaru podkreślonego ciemnym kolorem ścian – wydaje się ona lekko unosić nad ziemią. W przeciwieństwie do ciemnego zewnętrza, wnętrze jest jasne i pełne światła. Zorganizowane na siedmiu mijających się poziomach półpięter, zapewnia mieszkańcom przestrzenie o różnym charakterze – od wspólnych po prywatne – i w różny sposób skomunikowane ze światem zewnętrznym. Dzięki częściowemu 'wydrążeniu' wzniesienia, przed budynkiem powstał plac wejściowy zapewniający dostęp dziennego światła i naturalną wentylację ulokowanej w przyziemiu strefy wejściowej i pokoju wielofunkcyjnego. Nad nimi znajdują się poziomy mieszkalne, które od zewnętrznej strony działki zamknięte są pełną ścianą, od strony ogrodu zaś otwierają się dużymi przeszkleniami. Im wyżej, tym ich charakter jest bardziej prywatny. Najwyższe kondygnacje zajmują sypialnie rodziców i dzieci ulokowane na odrębnych poziomach wyposażonych w loggie. Całość wieńczy poziom mieszczący łazienkę i saunę połączone z tarasem, z którego roztacza się widok na pobliskie lasy. Dom jednorodzinny LOU powierzchnia użytkowa: 220 m2 Realizacja: 2008-2010 Fot: Hertha Hurnaus Źródło: baunetz.de, alleswirdgut.cc
ocoGvbncCEdi0tzU1iYIKXzFE6RDvyvPNqGoDnNRG2hAkTy72uFAsR6MEqaY_lou-alleswirdgut-2.jpeg
SA8Db8IhpQ3SrZNE7A5HUYvvfVz2Vc9dBIGENSD34RWKxe3CPeXNyyQHuD0q_lou-alleswirdgut-3.jpeg
stwXsNd6MQiGqzTC6d1F23FZHCTG7sd3ObZq63oTA4QE9jX6w3RqtnEUPr2c_lou-alleswirdgut-4.jpeg
k9QOBZf6CCbt2n40XPTcnih03eQUmMNNqTgGPTmBAjBKemp3QcxwIcg2ThYz_lou-alleswirdgut-5.jpeg
cWl1WxLNevTqwKnGGHCWchmZ3CYN3eMHUzSPeMQzhpsdqJomkNtV21SYMNiw_lou-alleswirdgut-6.jpeg
yg3TF5792LNVS8VuDECHGYQY6YHuOyDVRpEBf5gwbL9FkfJb4DPZHXreafdE_lou-alleswirdgut-7.jpeg
JC83YUtJ8tMIANWOOM4IUyuSey7Mogo30mBnV6GzgsyTBAqt9M4wzeSAEG6n_lou-alleswirdgut-8.jpeg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro
Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro

Przedszkole w Sułkowicach jest jedną z najnowszych realizacji architektonicznych duetu Maciej Frant ...

Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym
Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera