Na odwrót - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Na odwrót

 

Czas czytania: ~2 min


u4uhRnc7kIE7YEtXnvLIxp5dLupPbTcUpr3oUSDvsaQTVGjvjmv2fKdDcbfF_villa-mecklin-hlp.jpg
Centralnym punktem domu nie jest przestronny pokój dzienny, ale rozległy taras. I nic dziwnego, bo widok, jaki się z niego roztacza, nie pozwala długo zostać w środku.
rtLiJVHv6VR80w3K16NkY9mbihmtEaprYnf6WTOlQ2Uz1BBbpATOULccdtes_villa-mecklin-hlp-2.jpg
Zaprojektowana przez pracownię Huttunen + Lipasti + Pakkanen Architects Villa Mecklin powstała w Naantali na fińskim wybrzeżu. W intencji architektów, dom miał być jak najbardziej neutralnym elementem w dzikim krajobrazie. Ulokowany w niewielkim obniżeniu terenu, lekko uniesiony ponad skaliste podłoże i otoczony przez drzewa i niską roślinność, wpisuje się w otoczenie zarówno formą, jak i kolorem – pokrywające elewacje i taras drewno pozostawiono w stanie surowym, żeby z czasem w naturalny sposób zszarzało.
rh311XRnhpTqMZHIN0PGtMdgwE3Ud9gyihKODxVwG0qNLOpN28UZ3EggyatC_villa-mecklin-hlp-3.jpg
Biorąc pod uwagę lokalizację domu w malowniczym, nadmorskim krajobrazie, architekci zaproponowali specyficzne odwrócenie proporcji w organizacji jego przestrzeni – niewielkie, zwarte wnętrze stanowi dodatek do rozległego, osłoniętego drewnianymi ścianami tarasu, który rozciąga się w kierunku morza. Centralną rolę tarasu w życiu mieszkańców podkreśla usytuowanie na nim paleniska. Zostało ono ukryte pośrodku platformy i zagłębione poniżej jej poziomu w taki sposób, żeby można było wokół niego usiąść. W ciągu dnia miejsce na ognisko przykrywane jest drewnianą klapą.
Q61jTRwqEdfWmrGkOoN0QMKdlPn5dvVqfSe05JpnJGFruHLn5DtQuil59r7j_villa-mecklin-hlp-4.jpg
Projektując dom dla znajomych, architekci mogli sobie pozwolić na specyficzną organizację pracy – pracowali bez pośpiechu, na miejscu zajmując się każdym szczegółem i w dużej mierze budując dom własnymi rękami. Jak wyjaśniają, szczegółowy projekt wykonawczy nie był potrzebny, bo osobiście zajmując się realizacją budynku, na bieżąco rozwiązywali wszystkie problemy. Oprócz budynku mieszkalnego, architekci zaprojektowali też ulokowaną na brzegu saunę. Projekt: Huttunen + Lipasti + Pakkanen Architects Lokalizacja: Naantali, Finlandia Realizacja: 2008 Powierzchnia użytkowa: 70m2 + sauna 20m2 Fot: Marko Huttunen, h-l-p.fi
BvQHYPTxeQ7rFg6mCBsExrDyvwJa8doFVQgWv9uaGfHgo9e6PJqDHaVvBwUe_villa-mecklin-hlp-5.jpg
BmEapBajaJ76oy2MeBfZ7ShkYAuirsSC7wc12YfOEElsmXPEPLx8tUf7hdTi_villa-mecklin-hlp-6.jpg
9EYxQF3wCqJXfVSzUDQIVkfXcbKIze1uecIKYF0tM7J4oHO5LuiZJjdlDOQB_villa-mecklin-hlp-7.jpg
0BwLl6OxQ9sKJChHe1rFIYpGOAEkROhFDLHX3tde6c8efdibOoOSoxMtbptY_villa-mecklin-hlp-8.jpg
5FeRmB8EWvEp99rO69YBsQ0fKO3T7d6zSloSMXVpfziC86lrNQ0D4sXOXizy_villa-mecklin-hlp-9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera