Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ażurowy kościół

 

Czas czytania: ~1 min


qXpnvGGxtAi0ApQYz2U11l0uhmxWJaFJwdnekbsPM3zkr6H59bHGYa0M0IbJ_reading-between-the-lines-gijs-van.jpg

Budynek czy architektoniczna instalacja? Zaprojektowany przez Pieterjana Gijsa i Arnouta Vaerebergha kościół w belgijskim Limburgu niby wygląda jak 'normalny' budynek, ale nie do końca...

FaPAzPUiGWxlAIMbocwrs5VPuvwa40a9LccWpF8dQ6GAGvSmZ9irY1AMOkYu_reading-between-the-lines-gijs-van-2.jpg
Igid4zAUFvXeUnIwBxdutpsA8Ekrrse1j7HVFFVGAsDQMTgJ0GNi1VCbZc7O_reading-between-the-lines-gijs-van-3.jpg

Forma kościoła zwieńczonego wysoką na 10 metrów wieżą naśladuje tradycyjne budynki sakralne w regionie. Tym, co go wyróżnia, są ażurowe ściany, przez które można zajrzeć do środka. Tworzy je 100 warstw ułożonych ze stalowych płytek i 'słupków', między którymi zachowano pustą przestrzeń. W zależności od perspektywy patrzącego, kościół wydaje się albo zwykłym budynkiem o pełnych ścianach, albo 'rozmywa' się w krajobrazie – częściowo lub całkowicie. Przebywający wewnątrz widzą otaczający krajobraz rozedrgany i 'poszatkowany' przez abstrakcyjne linie.

KXzcDed0shPcISKgqUxnX0YQTgAizt3daawzuRJzitOr3S672ConSSMtSdam_reading-between-the-lines-gijs-van-4.jpg
PdH85bv2EYQKVXwkoKQBRMfnIaYSXymqDsrv0tfBzPHlAwldJjHySFiLeRdl_reading-between-the-lines-gijs-van-5.jpg

Zatytułowany „Reading beteween the Lines” projekt jest częścią większego, długofalowego programu artystycznego Z-OUT, koordynowanego przez galerię sztuki współczesnej Z33 z Haaselt. Ma on być realizowany w różnych lokalizacjach flamandzkiego regionu Limburg przez następne pięć lat, a jego głównym celem jest wprowadzanie sztuki do przestrzeni publicznej.

9RueAAahip9PiRxZWZP8yXEOeRCsejFHRHBfeKLzf3k4n1COD6oeoN3uaU4t_reading-between-the-lines-gijs-van-6.jpg
J5meF3oh8PMf2kqTHHYLzxrYzoN8czajpWhdNlBf50uFxmuM16V5TeqXU3rb_reading-between-the-lines-gijs-van-7.jpg

Obaj architekci, współpracując nad projektami dla przestrzeni publicznej od 2007 r., architekturę traktują jako punkt wyjścia, poddając ją artystycznym transformacjom. Tym, co ich interesuje, jest eksperyment, refleksja i zabawa z ludzką percepcją. Projekt kościoła w Limburgu bazuje na formie typowej dla okolicznych świątyń, ale dzięki zastosowaniu ażurowych ścian o horyzontalnych podziałach tradycyjna architektura przekształca się w transparentne dzieło sztuki.

Fot: Kristof Vrancken, dezeen.com

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera