Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zwęglona fasada

 

Czas czytania: ~2 min


JYi99ZoMiOqCS3nXAMlZhYjOhZoysXneoBD6gu7335uRELWvbK48DQ5PfotK_bytr-architects-shou-sugi-ban.jpg

Drewno i ogień to połączenie, które nie wróży nic dobrego. Ale nie zawsze. Poddane kontrolowanemu działaniu ognia drewno zyskuje nie tylko ciekawy wygląd, ale także trwałość i odporność na destrukcyjny wpływ czynników zewnętrznych. Wykorzystali to architekci ze studia BYTR Architects projektując rozbudowę domu jednorodzinnego w miejscowości Maarn w Holandii.

XazJvvEdXFc9vaKg3ZorJSZm4tqYDxD4nC0lOHckQ2mtgyeUvuQOZgOlKSQs_bytr-architects-shou-sugi-ban-2.jpg
73MmV5D7h6rqrlH0llD2inUBwREg1vWn3tglpr7tZEAzanvDHnOpnsoNw8Xd_bytr-architects-shou-sugi-ban-3.jpg
qh6QDJzJljjXudLRodyVaTtVuoU3Oyvy8k6gIg2wtq0FbNA2bqOpxP9p2i68_bytr-architects-shou-sugi-ban-4.jpg

Rzeźbiarska, asymetryczna forma współczesnej dobudówki kontrastuje z minimalistyczną bryłą ceglanego budynku z lat 50. XX wieku. Kształt nowej części domu i układ okien w jej elewacjach zostały ściśle podporządkowane funkcji wnętrza. Świetliki w najwyższym punkcie budynku zapewniają dużą ilość światła dziennego i dobre oświetlenie blatu kuchennego, a duże okno w tylnej elewacji otwiera panoramiczny widok na ogród, optycznie powiększając wnętrze.

YFQ5XjUwAzVn1AwiWKy3DHNScjqcEkXpMmiV64anLRpHT99MnWbipDpntRlw_bytr-architects-shou-sugi-ban-5.jpg
JwZ6qTcXQtDQZfPy6QeA8gJEdgs3uPDEA28fFsBXiWa0AGJfQLGzBGymdDn5_bytr-architects-shou-sugi-ban-6.jpg
iwbDdT9OLRYoZytO9PRW2SwIFriUpeSNvLB2bRrBkiD9f2gKBWf169wHa6s4_bytr-architects-shou-sugi-ban-7.jpg

Rozbudowa została zrealizowana przy użyciu ekologicznych materiałów i technik. Prefabrykowana konstrukcja i drewniane ściany zostały zmontowane na miejscu, dzięki czemu budowa trwała tylko dwa miesiące. Po wykonaniu piwnicy i fundamentów z betonu, drewniana struktura gotowa była w ciągu jednego dnia pracy.

1VbRnvG60BHIXfuHbgJhvu6xfrR4d8x8bH86BePAvzGVlPWpCtqLdbULVVTy_bytr-architects-shou-sugi-ban-8.jpg
bfeno3BbkZQyOOtjhzblLadQAeQyBYX0CB0ctrW6LVvxsTWhrvsFyiCBSM5A_bytr-architects-shou-sugi-ban-9.jpg
SIHocUtVtdqkOZhg7Jjqy9mlqjjtkbqAtN70i4I9AqsqQ4xE6LR3xbHbNnOx_bytr-architects-shou-sugi-ban-10.jpg

Drewniane ściany zostały wyposażone w izolację z przetworzonego papieru, która zapewnia dwa razy większą wydajność termiczną niż wymagają tego współczesne regulacje. Pokrywająca budynek okładzina wykonana została z drewna, które od frontu poddano działaniu ognia, przez co uległo zwęgleniu. Warstwa węgla nadaje elewacjom ciemny, lśniący kolor, a jednocześnie działa jak warstwa chroniąca drewno i zapewniająca mu trwałość bez konieczności stosowania dodatkowych środków zabezpieczających.

Architekci: BYTR Architects
Projekt: Shou Sugi Ban
Lokalizacja: Maarn, Holandia
Zespół projektowy: Tjerk van de Wetering, Richel Lubbers, Dominique Vermeulen
Inwestor: prywatny
Realizacja: 2010
Konstrukcja drewniana: Prehocon, Bunnik
Koszt inwestycji: 100.000 euro

Fot: Ossip van Duivenbode

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

WXCA zaprojektuje bulwary
WXCA zaprojektuje bulwary

WXCA, znana warszawska pracownia zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie na projekt zagospodarowania te ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera