Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Architektura kontynuacji

 

Czas czytania: ~2 min


DvbaynCtcZSyYUWzA4V6QWvlJ36gMDdcsja0nuDIZwYjjm3DXaR1a2T890fm_wsnhid-mwrzeszcz-fotanna-gregorczyk.jpg

Architektura podlega ograniczeniom. Na jej kształt wpływ mają wymagania inwestora, kontekst, w jakim powstaje, charakter działki czy restrykcje wynikające z zapisów konserwatorskich. Lawirować między tymi czynnikami musieli architekci z pracowni Mariusza Wrzeszcza – autorzy projektu rozbudowy siedziby Wyższej Szkoły Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa w Poznaniu.

9eVOSKSLg3Prfygd6X9wWeHCHZralrxcv4yfwmZnP7AZOW0X2PalOSKQtimH_wsnhid-mwrzeszcz-2-fot-anna-gregorczyk.jpg
YJKao84EQTDZch28tXjnLSUuBXuW7PdX8ruayWGrsPgtTDKZCXLc8eBCmb6T_wsnhid-mwrzeszcz-3-fot-anna-gregorczyk.jpg

Ulokowany przy ulicy gen. T. Kutrzeby główny gmach szkoły powstał w w 2002 r.. Zaprojektowany także przez Mariusza Wrzeszcza budynek swoją formą nawiązuje do reduty Fortu św. Wojciecha, który znajdował się w pasie XIX-wiecznej fortyfikacji miasta. Inwestycja otrzymała nagrodę II stopnia w organizowanym przez Polski Związek Inżynierów i Techników Budownictwa konkursie 'Budowa roku 2002'.

cnn65z14OmzOtVSzbdSTl6bkbVBJQ2eLXKPp5V1VwRsfvdJZmZNzTVdxbvXs_wsnhid-mwrzeszcz-4-fot-anna-gregorczyk.jpg

Rosnąca stale liczba studentów sprawiła, że budynek o powierzchni 10 tysięcy metrów kwadratowych przestał zaspokajać potrzeby lokalowe szkoły. W połowie 2009 r. rozpoczęła się rozbudowa obiektu, w efekcie której rozrosła się ona o nowe skrzydło.

80GycVuFVXngxo3GJYiLKIdijeFAim45K9eQqdueXuzoGB8MfYGPodAwnfUP_wsnhid-mwrzeszcz-6-fot-anna-gregorczyk.jpg
TxPGpQ56RCyf0nN4HjqyJ9w88x0jtNoUF4FcjJJeP3l7oCyaUkjhe7LBTQbX_wsnhid-mwrzeszcz-7-fot-anna-gregorczyk.jpg

Jak wyjaśniają architekci, ich zadanie polegało na wpisaniu ściśle nakreślonego przez kierownictwo szkoły programu w bryłę, która stanąć miała na stosunkowo wąskiej działce, przy zachowaniu szeregu ograniczeń wynikających przede wszystkim z usytuowania obiektu w strefie ochrony konserwatorskiej, zachowania przepisów i norm, a także konieczności połączenia nowego obiektu z już istniejącą zabudową.

i8MDZtLNoUUWFX6tw8gQcd7VnXF4GO1yacl7wFQs0AdWjqC2Q66mHoCIZyUz_wsnhid-mwrzeszcz-8-fot-anna-gregorczyk.jpg

Chcąc zachować charakter wzniesionego w 2002 r. budynku WSNHiD, architekci zaprojektowali prostopadłościenną bryłę w naturalny sposób kontynuującą formę, gabaryty i materiały wykończeniowe starszej części. Jak wyjaśniają, powielenie formy prostopadłościanu obok istniejącego i nadanie mu identycznych wymiarów okazało się posunięciem najbardziej logicznym. Podobnie zresztą jak zastosowanie na elewacjach podobnej cegły klinkierowej, powtórzenie rytmicznych, pionowych pasów okien oraz nawiązania kolorystyczne. W efekcie, trudno jest dziś wskazać granicę między częścią szkoły zbudowaną dziesięć lat temu a tą dopiero co powstałą.

N3iuqNOYFNX4pxKKVaL3N0WlsvVVHA1e03lPj3xmp1AAn15r8mEWQNYlspS3_wsnhid-mwrzeszcz-zagosp.jpg
C4UmfiOJ9Ixglc3aXIuziB8YkXn0H3Vmu2IOIiJvslKObZrZ4hRFkKZA2QKv_wsnhid-mwrzeszcz-parter.jpg

Gmach WSNHiD to nie tylko siedziba wyższej uczelni – dzięki zaprojektowanej w nowym skrzydle ogólnodostępnej sali wielofunkcyjnej „Aula Artis” mogą się w nim odbywać spektakle, spotkania kulturalne czy koncerty. W ten sposób powstał łącznik między szerokim wachlarzem działań szkoły a potrzebami mieszkańców Poznania.

2OEGyAn6bAYz58rIDfMfgiQzw7KUN7hf4FBSIXPvPbNOypUMnJfzHA1jT0k0_wsnhid-mwrzeszcz-2-pietro.jpg

Inwestor: Wyższa Szkoła Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa
Temat: Projekt rozbudowy budynku Wyższej Szkoły Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa
Lokalizacja: ul. Gen. T. Kutrzeby 10, Poznań
Architekci: Pracownia Projektowa Mariusz Wrzeszcz Architekt
Autorzy: mgr inż. arch. Mariusz Wrzeszcz, mgr inż. arch. Maciej Cierniewski, Opracowanie: mgr inż. arch. Jarosław Bajer, mgr inż. arch. Katarzyna Gałach
Generalny wykonawca: ERBUD S.A.
Projekt budowlany: 2007
Realizacja: 2009-2010
Powierzchnia użytkowa: 7966,03 m2
Obiekt zrealizowany po części z funduszy unijnych

Fot: Anna Gregorczyk / Fotoarchitektura.pl
Zobacz także: budynek SWPS we Wrocławiu autorstwa Mariusza Wrzeszcza

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera