Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szklany parter

 

Czas czytania: ~2 min


C9XQKFHiz2C6cVkyyWuigLo0cfWMTBcsMLuoXabFJSawwGUB66cRyoGZ38Iu_house-in-rokko-tato-architects.jpg

Patrząc na ten dom z oddali można odnieść wrażenie, że to lewitujący budynek o tradycyjnej formie prostopadłościennej bryły nakrytej dwuspadowym dachem. Wszystko to za sprawą prostego zabiegu – całkowitego przeszklenia elewacji parteru stanowiącego podstawę dla obudowanej pełnymi ścianami drugiej kondygnacji.

S46eEPo0CfiwTKoIrfzvJ1GZJIHX2Ropfh9O52jmSYj9G8S3igPhk4rqjZsj_house-in-rokko-tato-architects-2.jpg
7njBOV5HJ3L5OICJlHBtMTvPuNf50KLtI9ocZLvD3e2NUr1ue1Apdy87ozWZ_house-in-rokko-tato-architects-3.jpg

Projektując dom w Kobe, architekci z pracowni Tato Architects postanowili potraktować go jako ramę dla widoków Ich celem było stworzenie budynku, który pozwoli cieszyć się kontaktem z otoczeniem i nie będzie próbował go zdominować.

Dom powstał na granicy osiedla mieszkaniowego, na zboczu góry Rokko. Ze względu na to położenie, na plac budowy nie mogły wjechać ciężkie maszyny, za pomocą których można wbić w ziemię pale tworzące fundament budynku. Z uwagi na utrudniony transport materiałów, architekci zdecydowali się także na zastosowanie lekkiej, stalowej konstrukcji.

AGG43YO32Z61LZiBDhJGIqpYRR3WOZOiKFmzxwtMbqXnW9EDdHn7EmMI2Vyo_house-in-rokko-tato-architects-4.jpg
Bhse6mS0BhY3Gs0esJcduDDtgWvvlKsMqDQ3uISqgOT42ALiNHeLJDO1gI3L_house-in-rokko-tato-architects-6.jpg

Budynek powstał na planie prostokąta o wymiarach 3 5 na 13,5 metra. Taka wielkość umożliwiła zachowanie odpowiedniej odległość od pozostałości ścian istniejącego tu wcześniej budynku, a także znalezienie najbardziej stabilnego gruntu umożliwiającego wkopanie słupów konstrukcyjnych.

Dzięki swojej lokalizacji, budynek jest w naturalny sposób chroniony przed wzrokiem ludzi – patrząc z dołu nie można dostrzec jego pierwszej kondygnacji. Dlatego architekci postanowili całkowicie przeszklić elewacje wysokiego parteru, zapewniając w ten sposób mieszkańcom niezakłócony widok na otoczenie. Kondygnacja ta mieści została zaaranżowana jako otwarta przestrzeń, której przenikają się kuchnia, pokój dzienny oraz przestrzeń dla realizacji pasji gospodarza – tworzenia muzyki oraz naprawy rowerów.

3hm33cKTDLlPS7eh9peVuvC6bwCqtZcHvwMjnx1Ec3k5X3OdQEqga1w63LNQ_house-in-rokko-tato-architects-7.jpg
CWNUoHnZSiJ3uz2qXN6lD3KAfT381Kua15XEqf6bYWjAlPuELSCrTTnymEAe_house-in-rokko-tato-architects-8.jpg

Sypialnie, schowki i łazienki znalazły się na drugim piętrze, któremu nadano formę tradycyjnego, niskiego domu nakrytego spadzistym dachem – takiego, jakich pod dostatkiem jest w sąsiedztwie. Uniesiona wysoko druga kondygnacja spoczywająca na transparentnych elewacjach parteru, obudowana jest pełnymi ścianami, w których przebito duże twory zapewniające doświetlenie i naturalną wentylację wnętrz. Jednocześnie, dzięki odwróceniu proporcji i umieszczeniu wizualnie 'cięższej' części domu nad całkowicie przeszklonym parterem, powstał dynamiczny efekt unoszenia się tej pierwszej w powietrzu.

viX5B6uZQePE8rm9g53R8oeXXCUoPvqc5GM5gf5BP4HymQajHSW1PFf0YDap_house-in-rokko-tato-architects-diagram.jpg
xbny1bOAJJHJsNFXrl0vWNxxnGUDMR5uH61QQ5GVT35tQtB21SZ6PDOeKruM_house-in-rokko-tato-architects-plan1.jpg

Latem wnętrze domu chronione jest przed przegrzaniem przez naturalną wentylację oraz rzucający cień nadwieszony balkon obiegający dookoła drugą kondygnację. Budynek jest także wyposażony w system magazynowania energii, wykorzystywanej później między innymi do oświetlenia i ogrzewania.

Y7tlSoIcnAZXxqWwh0YgaKAmMkhZq5q5alSwsEGksyctlTbuXRvaV9nNcDJo_house-in-rokko-tato-architects-section.jpg

Architekci: Tato Architects
Lokalizacja: Kobe, prefektura Hyogo, Japonia
Główny projektant: Yo shimada
Realizacja: 2011
Powierzchnia użytkowa: 94.5 m2

Fot. Kenichi Suzuki


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Finale Apartments – nowa część osiedla Eco-Park
Finale Apartments – nowa część osiedla Eco-Park

Finale Apartments – to nowa część osiedla Eco-Park, które jest jednym z bardziej znanych nowych osie ...

Widok Tower – wieża obok Rotundy
Widok Tower – wieża obok Rotundy

Widok Tower – tam się nazywać wysoki na 95 metrów gmach, który powstanie obok (też nowej) Rotundy, w ...

Christian de Portzamparc zdobywcą Praemium Imperiale Award
Christian de Portzamparc zdobywcą Praemium Imperiale Award

Praemium Imperiale Award przyznawane jest od 30 lat. W tym roku w gronie laureatów znalazł się franc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera