Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nauka na kolorowo

 

Czas czytania: ~4 min


MwRYYikIQcbJkb4axg4iE3GgO0TXmQcStU9cZaUUmC0gsylKMyOnRZyoSCmJ_wydzial-lingwistyki05.jpg

Warszawskie Powiśle bardzo się zmienia. Bolesław Prus opisywał je w „Lalce” jako stołeczne slumsy, zamieszkane przez najbiedniejszych, zabudowane drewnianymi barakami, śmierdzące i niebezpieczne. Przez kolejne lata dzielnica zmieniła się w spokojną okolicę mieszkaniową, a w XXI wieku rozpoczęła kolejną przemianę. To tu pod koniec lat 90. powstał BUW – biblioteka uniwersytecka, zaprojektowana przez Marka Budzyńskiego; niedaleko kilka lat temu otwarto Centrum Nauki Kopernik, poprzemysłowy obszar dawnej Elektrociepłowni zamienia się w luksusowe osiedle mieszkaniowe, obok którego mają też powstać obiektu kultury. Nowa siedziba Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosownej Uniwersytetu Warszawskiego dołączyła właśnie do grona obiektów, które odmieniają oblicze stołecznej dzielnicy, „rozciągając” teren uczelni także poniżej Skarpy Warszawskiej.

x6gWYU5tqEUbOKTYsu9x9wk7C2S6RYyHUkRlizjfic61b3t0XQ1WmUX8DVRH_wydzial-lingwistyki06.jpg
gJLToj3WAONAl583i4OVGIscf4YdVLFV0N4iZZhhKUkfm4NkORdF4JJCjh28_wydzial-lingwistyki07.jpg

Nowy gmach powstał w trudnym sąsiedztwie – powstał na działce po dawnym pawilonie handlowym naprzeciwko gmachu Biblioteki, wyrazistego, oryginalnego, silnie oddziałującego na okolicę budynku Marka Budzyńskiego. Architekci z pracowni Kuryłowicz&Associates nie chcieli konkurować z BUW-em, dwa rywalizujące ze sobą, wyraziste obiekty w jednym miejscu mogłyby być nie do zniesienia. Dlatego też fasada, która „rozmawia” z BUW-em jest bardzo prosta. Gładka, szklana elewacja odbija zielonego sąsiada, nie stara się go „przekrzyczeć”. Elementem dialogu między dwoma budowlami będą też ogrody na dachu – i Wydział Lingwistyki ma je posiadać (podobno ma być tu zasadzonych 1,5 tysiąca krzewów).

rH79XwdOe2h4KNZjtyMtavujMRXCAYbY0WxwfvNDAaL8Uaofa1CEJtMhHdHg_wydzial-lingwistyki09.jpg
X0NYETSzG9mtsr0x49kKRytNOsBp6p9Wws7njBamNc1MSnc1ZMzEZoXwdg7X_wydzial-lingwistyki10.jpg

Bardziej zindywidualizowany wyraz mają pozostałe elewacje gmachu: od strony ulicy Lipowej gęsto podzielone pionowymi szprosami szyby mają barwę różnych odcieni zieleni i żółci (elewacja jest dwuwarstwowa – kolorowe szyby stanowią jej spodnią warstwę). Elewacja od strony ulicy Wiślanej jest jeszcze oryginalniejsza: ma podcięty jeden z narożników, sprawia wrażenie nieco krzywej, a obita została patynowanymi na zielono panelami z miedzi, które urozmaica detal w kolorze żółtym oraz wąski pas, wykonany z drewna.

Ss99UUYiUEfIzc48qMu0jN2HNOZKaY1B87CR0s34GMxJOl3fdFdhTsj7gTE5_wydzial-lingwistyki02.JPG
OOmcQ3oWrgbqfobIiJAby8L7brjs3ah2IrWtuuZUuacyIzMzRe70ZlWsyJQQ_wydzial-lingwistyki01.JPG

„Budynek akademicki to wewnętrzna przestrzeń żywa i dynamiczna, powiązana ze światem zewnętrznym, poddana procesom ciągłego wzajemnego oddziaływania, podlegająca nieustannym zmianom” – piszą architekci. Budynek Wydziału Lingwistyki jest dynamiczny z zewnątrz, zaskakuje i posiada własną, młodą i świeżą energię dzięki zróżnicowanym elewacjom, ukształtowanym ze znaczącym użyciem koloru. Jeszcze większe znaczenie kolor odgrywa we wnętrzach budynku. Przestrzeń gmachu ukształtowano wokół pięciu wewnętrznych dziedzińców (zajętych przez pięć ogrodów tematycznych: germański, słowiański, francuski, śródziemnomorski oraz angielski), strefę wejściową zaś kształtuje hol, otwarty na całą wysokość budynku, zawierający też zejście na dwie podziemne kondygnacje (tu znalazły się nie tylko parkingi, ale i kino). Ściany korytarzy mają bardzo intensywne kolory: wnętrze gmachu tworzą barwy zielona i pomarańczowa, przełamane detalami czerwonymi i żółtymi (drzwi, toalety) oraz chłodnym, surowym betonem (podświetlane schody).

zuoLHqYGeU9dSZWhRtcMVVu7lTMKrWQjq5Tq2DMYS05SxPj7pCD355B2KsWe_wydzial-lingwistyki03.JPG
71PgoYmXwC8BRe6yyOa1LPdJJbFET7LerEolVdVQLR8GTlG9j7OqGW2fsPJk_wydzial-lingwistyki04.JPG

Architekci zadbali tu o każdy detal: charakteru wnętrzom nadają nie tylko odważnie użyte kolory, ale też bardzo świadomie ukształtowane oświetlenie oraz wiele przyjaznych użytkownikowi funkcjonalności (mnóstwo miejsc do siedzenia, oznaczenia dla niewidomych, ułatwienia dla niepełnosprawnych ruchowo i in.).

„Architektura zespołu wnika w kontekst urbanistyczny, wnosząc do niego nowe wartości, które świadczą o czasie powstania budynku. Zespół wpisuje się w blokową strukturę zabudowy Powiśla i specyfikę tej zielonej dzielnicy, o której niezwykłości stanowi bliskość rzeki, obecność zabytkowego zespołu poprzemysłowego EC Powiśle, aktywny ośrodek, jakim jest Biblioteka Uniwersytecka, oraz sąsiedztwo dawnego kampusu uniwersyteckiego” – napisali o swoim projekcie architekci z biura Kuryłowicz&Associates.

dtEDVIadpx4Uz1psuzAZkXafbFCxi7FuuWbxAEobvwpd8rYTe09tqoSBf7Ac_wydzial-lingwistyki08.jpg

Nowa siedziba Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW
Lokalizacja: ul. Dobra 55; kwadracie ulic: Dobra, Lipowa, Browarna i Wiślana, Warszawa
Inwestor: Uniwersytet Warszawski
Projektanci: APA Kuryłowicz & Associates, Stefan Kuryłowicz (1949-2010, Ewa Kuryłowicz, Olga Kanecka, Michał Tatjewski, Piotr Wilbik, Fryderyk Szymański, Magdalena Iżewska, Karina Kowalewska, Krystyna Tulczyńska, Współautorzy: Małgorzata Krukowska, Wojciech Pachocki, Piotr Kuczyński, Ivo Dobrucki (1929-2011)
Wykonawca: Warbud
Powierzchnia całkowita: 38 675m2
Koszt całej inwestycji: 88,9 mln zł (w tym 49,99mln zł dofinansowania unijnego)
Zdjęcia: apaka.com.pl, zobacz galerię zdjęć


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Horizone Studio projektuje w Krakowie
Horizone Studio projektuje w Krakowie

Horizone Studio jest odpowiedzialne za projekt architektoniczny zespołu sześciu domów jednorodzinnyc ...

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny
Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny

Respite Pavilion powstał w Irvine w Wielkiej Brytanii. Projekt architektoniczny tego niezwykłego obi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera