W kontakcie z naturą - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W kontakcie z naturą

 

Czas czytania: ~2 min


Kryta pływalnia Centrum Rozwoju Com-Com Zone

 

MgFMgViy6tpEQy9ilZZcetiUrRimiR4TSHtR58qnojhN2IhwpR4ShlvtFsgt_basen-miechow-brataniec01.jpg

W lipcu 2007 roku w konkursie na projekt architektoniczny gmachu krytej pływalni w Miechowie. Pierwszą nagrodę otrzymała wówczas wizja, zaproponowana przez zespół architektów z eM4 Pracowni Architektury Brataniec. Głównym projektantem obiektu został Marcin Brataniec. Zrealizowany z niewielkim poślizgiem gmach działa już od przeszło roku.

XrcLMk0V0lafB7IYOYRvOH5IChA3DOAUBW0jceer0NpcP5T2BiWBp7qbeB24_basen-miechow-brataniec02.jpg
fuPPGo4DVcEi1pl6qaSvHR3W1VzNxcnIru5Xklqe6ae4TOS5k5t1wivoK75L_basen-miechow-brataniec03.jpg

Ta gminna inwestycja została zrealizowana na skraju miejskiego parku przy ul. Konopnickiej. Od początku było wiadomo, że tak atrakcyjna lokalizacja wpłynie na formy architektury: budynek pływalni miał otwierać się na parkową zieleń. Choć w bezpośrednim sąsiedztwie basenu znajdują się monumentalne jak na skalę miasta obiekty szkolne, architekci postanowili odnieść się też do położonego nieco dalej jednego z najważniejszych zabytków w regionie, czyli Bazylikę kolegiacką Grobu Bożego. Gotycka świątynia późnobarokowymi elementami dwoma potężnymi wieżami wznosi się nad miastem – projektujący pływalnię architekci gmach ustali tak, aby użytkownicy mogli podziwiać widok także na kościelne wieże.

mVgozhMcJEVRWhwXG6IaqObZ9lzv9XuZHOpeZTyTijdfZ0LGwhEHBFGzBtbY_basen-miechow-brataniec05.jpg

Pod względem formy budowli nadano dość proste formy. Jak to opisywali architekci w konkursowym projekcie: „Dla zapewnienia niskich kosztów realizacji i utrzymania obiektu jako wytyczną formalną architektury przyjęto zwartą bryłę prostopadłościanu. Wejście zorganizowano od strony ulicy przez zapewniający izolację od ulicy obniżony plac wejściowy”. Wiele uwagi przywiązano do prawidłowego rozmieszczenia pomieszczeń, a co za tym idzie doświetlających je przeszkleń. Największe posiada hala basenowa, szeroko otwierająca się na park.

v7ztKDAVhipXapJernBOl3gTolpsSEGFuCnwkB7zOl5Epb9iQpftIK2hlu1u_basen-miechow-brataniec06.jpg

Za przeszkloną, ale podzieloną pionowymi słupami ścianą architekci ukryli też hol wejściowy. Szczególnie po zmroku niezwykle ciekawie wygląda zygzak schodów, przecinający przejrzystą elewację o silnie zaznaczonych pionowych podziałach. Ten prosty zabieg wykorzystania biegu schodów jako elementu estetycznego zdynamizował prostą, zwartą bryłę pływalni.

LWtdVlV8K5qC5bg6OqUXhEwPMQYKi32V37D1j3J9JQwdEnXhaINavITJPZ8X_basen-miechow-brataniec07.jpg

Ze względu na charakter lokalizacji i samej miejscowości architekci zdecydowali się użyć prostych i naturalnych materiałów. Tak opisują swoja koncepcję: „Budulec stanowią niewyszukane, proste materiały - cegła betonowa, drewno, kamień i szkło. Konstrukcja dachu, która chroni i łączy przestrzenie wewnętrzne jest powidokiem splątanych pni i gałęzi parkowych drzew, odwołując się do archetypu drewnianego przekrycia murowanych ścian schronienia”.

UqMz9zUFr5r2gz37vrwbK4flQ1beimQNeCpYdpOX0lUfqcmSjJ31pK3ASGFX_basen-miechow-brataniec08.jpg

Chłodne, jasne, fakturowe elewacje prowadzą do wnętrz, w których dominuje ciepłe drewno, uzupełnione ożywczymi płaszczyznami koloru. Dzięki temu przestrzeń wewnątrz pływalni pozbawiona jest bezosobowego chłodu i anonimowości, jakimi często odznaczają się tego typu obiekty.

TwX1H3yCKWroaipA63oLsF1qVAEDOgQOuW050qzo0F4kkGGq1R3vpVI9twC4_basen-miechow-brataniec09.jpg

Kryta pływalnia - Centrum Rozwoju Com-Com Zone
Lokalizacja: Miechów, ul. Konopnickiej
Inwestor: Gmina Miechów
Autorzy: em4 Pracownia Architektury Brataniec, Marcin Brataniec (główny projektant), Damian Mierzwa
Wykonawca: Przedsiębiorstwo Budownictwa Ogólnego ‘Kartel’ S.A.
Powierzchnia: 5 042,06 m2
Konkurs: 2007
Projekt: 2008
Realizacja: 2010-2012
Źródło ilustracji: em4.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera