Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Siedziba NOSPR gotowa

 

Czas czytania: ~3 min


Ab6q14WM8gA86fI7xs0Wzu2VnFdKv5ImOgRqgDOUX5pcCAKadCLLNLPfSv2E_nospr3.jpg

Ten budynek opisywano na długo przed zakończeniem budowy. Wyczekiwali go nie tylko melomani, ale przede wszystkim członkowie najlepszej polskiej orkiestry symfonicznej, których siedzibę do tej pory stanowiły zupełnie nieprzystosowane do potrzeb muzyki pomieszczenia na jednym z pięter Centrum Kultury Katowice im Krystyny Bochenek. W 2008 roku rozstrzygnięty został międzynarodowy konkurs architektoniczny na projekt nowej siedziby NOSPR – wygrał go zespół z pracowni Tomasza Koniora, proponując gmach prosty, o stonowanej architekturze, manifestującej ukryte znaczenia w sposób dyskretny i elegancki.

Uew8QnwSEsnc3JOp4tK1HK2S7lc6Pl8d92KDM6C8zAmHMg8gsUq45XqsOx97_nospr2.jpg
NPY8kKOb6WTNCpFz2g4Cs538PeVUF3BbvVtdfPyM2TsWqkIqbD8uZrrIw9B2_nospr1.jpg

„Najważniejsza w projekcie była muzyka oraz kontekst: z jednej strony miejsca, czyli terenu po dawnej kopalni Katowice, gdzie tuż za Spodkiem wyrasta nowa dzielnica kulturalna miasta, z drugiej, w szerszym znaczeniu, tożsamości całego regionu. Nowa siedziba NOSPR miała być muzyczna i śląska, co chcieliśmy uczytelnić już w samej bryle” – pisze Konior. Elewacje budynku oblicowano cegłą, zaś bocznym ścianom dzielących je nisz nadano intensywnie czerwoną barwę. To ukłon ku architekturze śląskich familoków, ceglanych mieszkalnych zabudowań, w których tradycyjnie nisze okienne zawsze malowano na czerwono.

5Ei5hVS2zlaqmytk9eWkSOJ4mZQegtcLFsggN9dpflOxjnfmIxDhdTooODYO_nospr5.jpg

Budynek powstał obok trzech obiektów o bardzo zróżnicowanej architekturze: wbudowanego w zabytkowe budynki poprzemysłowe Muzeum Śląskiego, dynamicznego i nowoczesnego Centrum Kongresowego oraz doskonale każdemu znanego Spodka. Stonowana, prosta i czytelna architektura siedziby NOSPR wkomponowuje się w to otoczenie.

4M93BGmi066SxqEBdL0WXXAR11LQz2QAfpKa345n9DOBVa5T5GGPkMV9lnYL_nospr8.jpg
RY2VTZzqQp4owlqIkWMSkW1wGVyQ1sWYl1DR5yFkJu0nBf48OjNJLOdN3MHE_nospr9.jpg

Siedziba NOSPR – to budynek w budynku. „Gmach tworzą w zasadzie dwa oddzielne segmenty — zewnętrzny pierścień to część wyłącznie dla muzyków. (...) Za tym pierścieniem znajduje się olbrzymie atrium — wielka pustka wycięta w bryle gmachu. W jej centrum spoczywa gigantyczna bryła wielkiej sali koncertowej, którą można obejść ze wszystkich stron” – opisuje to autor projektu. Czterokondygnacyjny pierścień zewnętrzny kryje sale kameralną (dla 300 widzów), sale prób, garderoby, magazyny, biura. Sąsiadujące z nim atrium – to miejsce na kawiarnię, restaurację, księgarnię muzyczną. Sercem budynku jest zamknięta w osobnej bryle Wielka Sala Koncertowa, mogąca pomieścić nawet 1800 widzów. „Widziana od strony atrium sala ma grafitowo czarne, szorstkie ściany z surowego betonu z widocznym deskowaniem. Przypomina bryłę węgla, czy też ściany pokładów tej kopaliny. Jej obecność jest tym mocniej odczuwalna, że sala wybrzusza się od strony wejścia głównego, przez co przypomina też kadłub arki, która zacumowała w środku gmachu. Surowość bryły sali kontrastuje z atrium — bielą jego gładkich ścian i transparentnym sufitem” – ta jej walory estetyczne opisuje Tomasz Konior. Akustyka sali została zaprojektowana przez japońską pracownię Nagata Acoustics.

zgjcmFTY976n3OmhW5FvBcGZSD1maImze9xDYs8jezacTavER8dOkoECcxj8_nospr10.jpg
H6xIB9G8vaqZwVqUmm2F20cvBArlUXoGDaOGbpYIRVvQIylcurWUyyyGTJSw_nospr4.jpg

Bardzo ważną częścią projektu było też otoczenie budynku. Powstał tu – jak to określa architekt – „kolaż placów, skwerów i ogrodów, tworzących wielowątkową przestrzeń dla rekreacji i wypoczynku”, a nawet kładka pieszo-rowerowa, łącząca NOSPR z placem przy Spodku. Jej forma inspirowana jest kształtem smyczka lub pudła rezonansowego wiolonczeli.

EkwZ4bX30AsJ3RMtyAE869iowXIHuidWzXrmsSSxhmMhJurhCPjyS69OebRf_nospr-katowice12.jpg

Siedziba Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia
Lokalizacja: Plac Wojciecha Kilara 1, Katowice
Inwestor: Śląski Urząd Marszałkowski, Urząd Miasta w Katowicach; realizacja finansowana ze środków strukturalnych UE
Projektanci: Tomasz M. Konior, Aleksander Nowacki, Łukasz Homan;
Zespół projektowy: Magdalena Tokarska Adam Skrzypczyk Dominik Koroś Andrzej Witkowski Zbigniew Gierczak Anna Jabłońska-Lisińska Marcin Sikora Piotr Zowada Łukasz Bonar Szymon Jawor Bartłomiej Pochopień Michał Lipiec Marcin Piotrowski Paweł Barczyk Katarzyna Leśniok Paweł Gruszka Przemysław Tabor Ewa Nowacka Jakub Świerzawski
Konstrukcja: BURO HAPPOLD, Sławomir Pastuszka, Zbigniew Czajewski
Akustyka: Nagata Acoustics, PA Pracownia Akustyczna
Generalny wykonawca: Warbud
Konkurs: 2008
Projekt: 2009-2012
Realizacja: 2012-2014
Powierzchnia terenu: 43 255,70 m2
Powierzchnia całkowita: 35 059,50 m2
Powierzchnia zabudowy: 7 874,80 m2
Kubatura: 181 810 m3
Źródło ilustracji: koniorstudio.pl

Zobacz galerię: Siedziba NOSPR w Katowicach
Zobacz wizytówkę biura: Konior Studio


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom w Więckowicach z Horizone Studio
Dom w Więckowicach z Horizone Studio

Dom w Więckowicach został zaprojektowany w miejscu, które wydawać by się mogło wymarzonym terenem dl ...

Prezentacja budynku Muzeum II Wojny Światowej na Politechnice Gdańskiej
Prezentacja budynku Muzeum II Wojny Światowej na Politechnice Gdańskiej

7 grudnia na Politechnice Gdańskiej będzie można posłuchać wykładu na temat architektonicznych walor ...

Vo Trong Nghia układa klocki
Vo Trong Nghia układa klocki

Vo Trong Nghia Architects za swoje zintegrowane z zielenią budynki dostali już mnóstwo międzynarodow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera