Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kontrapunkt V-Projekt projektuje osiedle komunalne

 

Czas czytania: ~2 min


Pracownia Kontrapunkt V-Projekt zaprojektowała w Warszawie osiedle domów komunalnych

 

mzCL6yXyBDAsHHsrl4wGdEwsbG0vv5kq7QlY9YeHMLGKopt382oddNrS9ohF_osiedle-komunalne-sliwice01.jpg

Pracownia Kontrapunkt V-Projekt zaprojektowała na warszawskiej Pradze Północ osiedle domów komunalnych. Inwestycję sfinansował Urząd Miasta, a klucze do mieszkań odebrali ci, którzy w kolejce po tańszy lokal mieszkalny czekali od wielu lat.

L1SvEC4MPxnNyGavw0qNKMkYTDxsjmr62hekfdmoVOmcTdbGwI6alabU1To4_osiedle-komunalne-sliwice02.jpg

O innym osiedlu komunalnym, wybudowanym na terenie dzielnicy Ursynów pisaliśmy niedawno, teraz przyglądamy się osiedlu na Pradze. I tam, i tu poza mieszkaniami, na które stać osoby uboższe mamy też do czynienia z wartościową architekturą.

ontFnKjVNYnIWbGipWhFO1NpgtI9cFNZoTaC81x84KxlKTXEBaT16rWGml9I_osiedle-komunalne-sliwice03.jpg

Pracownia Kontrapunkt V-Projekt osiedlu na Pradze nadała zróżnicowane formy, wyróżniając niejako dwa etapy, w których było ono budowane. W ten sposób na nowy kompleks mieszkaniowy złożyło się pięć czterokondygnacyjnych budynków o tynkowanych na biało fasadach i prostych, geometrycznych bryłach oraz cztery siedmiokondygnacyjne bloki z cegły.

nCiR4Pwa5Cit8axOZPsmxah09hvBpnxbV11GdZGUsKHDbAotq3JgSQK51Dh5_osiedle-komunalne-sliwice04.jpg

Bardzo ważnym elementem tego projektu, który wzięła pod uwagę pracownia Kontrapunkt V-Projekt jest historia miejsca, w którym osiedle wybudowano. Jest to bowiem zabytkowy Fort Śliwickiego, dawny teren rosyjskich ziemnych fortyfikacji obronnych z XIX wieku. To dlatego wybudowane w drugim etapie inwestycji domy otrzymały nazwy Redan, Barkan, Bastion i Luneta, a ich ceglane elewacje – to inspiracja dawną architekturą obronną.

zDXo01p0AiBk3t1Ii41osJkKggjb4Mea09jy7cKjzjCNJS5GRLYypn7Qzh0R_osiedle-komunalne-sliwice05.jpg

Na przeznaczonym pod osiedle terenie bloki rozlokowano w obrysie dawnych fortyfikacji. Nieprzypadkowo dobrano też gabaryty i wzajemny układ budynków – mają one nawiązywać do przebiegu dawnych wałów obronnych. To jednak oczywiście tylko formalne nawiązania – pracownia Kontrapunkt V-Projekt nie zbudowała nowego fortu, a pełne przestrzeni, dostępne dla osób niepełnosprawnych, wygodne osiedle mieszkaniowe.

yOMAGk13kDhiQvsPJga8O09xiaJ594cXoZP3W5MoZswQV66X6JlIyMDt1UHU_osiedle-komunalne-sliwice06.jpg

Opracowane przez biuro Kontrapunkt V-Projekt osiedle jest dowodem na to, że tanie, dostępne budownictwo socjalne nie musi być brzydkie i byle jakie. Także mając do dyspozycji skromniejszy budżet oraz nie nastawiając się na deweloperski zysk można zbudować bloki o ciekawej architekturze, niebanalne, zapewniające mieszkańcom wszelkie wygody i dobrą jakość wykonania.

Osiedle komunalne w Forcie Śliwickiego
Lokalizacja: Warszawa, ul. Jagiellońska 47
Inwestor: Urząd m.st. Warszawy
Projektanci: Kontrapunkt V-Projekt
Realizacja: 2012 (I etap), 2015 (II etap)
Źródło zdjęć: kvp.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera