Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biblioteka publiczna - Ceuta

 

Czas czytania: ~2 min


Projekt nowej biblioteki w Ceucie – hiszpańskim mieście położonym w afrykańskiej części państwa, wyłoniono w międzynarodowym konkursie architektonicznym

 

AmBzIxXFrBeVwsRTDtwJOWDWwEZXz7HVgZhnhsNZv91NsruAsJA4tLHNRZjV_bpc-3.jpg

Projekt nowej biblioteki w Ceucie – hiszpańskim mieście położonym w afrykańskiej części państwa, wyłoniono w międzynarodowym konkursie architektonicznym. Działka, na której stoi obiekt zlokalizowana jest na stromym zboczu. W tymże miejscu badania archeologiczne wykazały ślady arabskiego osadnictwa dynastii Marynidów z okresu XIV wieku. Powyższe czynniki zdeterminowały obecny kształt wewnętrznych przestrzeni budynku.

OHIwEGXu3TuAQpoFedgqmFucqFA6UzwpsEEwJz973nswcg1PHELiOYUX0kLM_bpc-4.jpg
sO93DJycCZagoEbAWJq0dOUN4pT9PrsNeDSGvnIdHAyR0pcIbfAoiVqj1DAS_bpc-5.jpg

Historyczna osada arabska była ukierunkowana prostopadle w stosunku do pozostałej tkanki zabudowy miejskiej. Sprawiło to, że konstrukcja biblioteki została przewieszona nad pozostałościami po dawnym mieścieprzy pomocy trójkątnych słupów nośnych. Geometria budynku „wchłania” odkrycia archeologiczne, które stanowią rdzeń dla organizacji wnętrza nowego obiektu. Towarzyszy temu poczucie otwartości i przejrzystości, gdzie „nowe” podporządkowane jest zastałej historii. Znaczenie pamięci o przeszłości podkreślają zwisające trójramienne lampy skierowane bezpośrednio na XIV-wieczne ruiny.

e9GqFMq47lgDzGESYMiTkmL97Z12RycjgHwDl7UCYgEG2i0yHXBVtjDLloNq_bpc-6.jpg
h2Mfph91MfkFjesXHNlIBXLllrHNAyQiQlhdHQUfvZPNZosvLj3MDiJh3Zrx_bpc-8.jpg

Pomieszczenia biblioteki zaprojektowano w postaci tarasów umieszczonych na stoku,piętrzących się nad pozostałościami po przeszłości. Pokoje wykładowe ułożono w kilku poziomach z widokiem na pustkę pozostawioną nad rdzeniem budynku. Najwyższe kondygnacje wsparte na stalowej konstrukcji zajmują: magazyn książek, archiwum i biura. Dwa różne wejścia do budynku znajdują się na dwóch różnych poziomach – jedno prowadzi wprost do biblioteki, drugie natomiast przeznaczone jest dla odwiedzających to miejsce turystów. Oba zostały włączone w tkankę pobliskich ulic.

8jXG13bHT4emrmaGVqvs7RNtuuQI0rGzrntNO84hClvGIwMuvqWPBy93cWIO_bpc-11.jpg
I1BBppzv8jUAk2SlkyrrZK9bpUgTYiYitIgJFHiMaLRDZgqrAzGxpI9R7a6U_bpc-12.jpg

Podstawa budynku od zewnątrz wykończona została betonem o wyraźnym śladzie szalunku skierowanym równolegle do pionowych krawędzi elewacji. Podziały betonu dają efekt łączenia się stromych uliczek z przyziemiem bryły. Główna część elewacji wykonana jest z jasnych płytz perforowanego aluminium. Układ i struktura materiału redukują odblaski promieni słonecznych oraz zmniejszają ilość energii cieplnej docierającej do wnętrza. Jednocześnie chronią budynek od silnych morskich wiatrów. Metalowe panele elewacyjne posiadają różne kąty odchylenia od właściwej fasady budynku, zależnie od kierunków stron świata. Z okien biblioteki rozciąga się widok na oba sąsiednie morza, Europę oraz Afrykę.

f6FxXsc8ofs8zUZtYHcR4lVeqOM7TfbKuGDrA0tkefhpjXCaQ4kcTLZvpnQS_bpc-13.jpg
xReDBxfFI6Xxge2vTY2wEcNHwtL4HSznJqQas8Gd1rnlUTTGLrYWXLJSrfCj_bpc-14.jpg

Projekt biblioteki był nominowany m.in. do nagrody im. Miesa van der Rohe w 2015 roku.

vbq1R2vQTeF7I1oFmQ1yA9pfieVrvJy0j537RLck5s6HYMAFfebNHjhY4rK5_bpc-15.jpg

Źródło fotografii: paredespedrosa.com

Biblioteka publiczna, Ceuta
Lokalizacja: Ceuta, Hiszpania
Inwestor: Ministerstwo Kultury
Projektanci: ÁngelaGarcía de Paredes. Ignacio G. Pedrosa
Powierzchnia użytkowa: 6 159 m2
Projekt i realizacja:2007-2014


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

Webinarium SSAB: Tworzenie innowacyjnych dachów i fasad zaczyna się od szwedzkiego oleju rzepakowego
Webinarium SSAB: Tworzenie innowacyjnych dachów i fasad zaczyna się od szwedzkiego oleju rzepakowego

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny
Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny

Respite Pavilion powstał w Irvine w Wielkiej Brytanii. Projekt architektoniczny tego niezwykłego obi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera