Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Newport Street Gallery - Londyn

 

Czas czytania: ~2 min


ItI1jDsgnW7y5zMZA5ckfSvurxGbG6mq8WT8Va3ztHPgsV4BDj0d5sxlNtkh_nsg-1.jpg

Ogólnodostępna galeria sztuki położona w londyńskim Vauxhall jest owocem rewitalizacji przeprowadzonej w obszarze zabytkowych budynków przemysłowych z ery architektury wiktoriańskiej. Przez lata zaniedbane pełniły funkcję scenografii teatralnych oraz tymczasowych warsztatów malarskich. Budynki galerii ciągną się przez całą długość ulicy, przy której są położone. W ich skład wchodzą zarówno obiekty historyczne, jak i współczesne plomby zaprojektowane przez studio Caruso St John Architects.

sFCAqed024c9MVCpMDh4gENmHegVspqzK5R8mHwDWNGeRcICRnp3ibRrpfUZ_nsg-2.jpg

Wzdłuż ulicy Newport, sąsiadującej bezpośrednio z linią kolejową, przez lata mieściły się zakłady techniczne. Przemysłowe obiekt w związku z pełnioną funkcją posiadają elewacje o charakterystycznym układzie nisko osadzonych okien i dużych pustych powierzchni ponad nimi. Nowa zabudowa kontynuuje historyczne cechy kompozycją elewacji oraz nawiązuje do nich materiałem. Do wykończenia elewacji zdecydowano użyć się czerwonej cegły w bladym odcieniu zestawionej z ciemnografitowymi elementami. Ulica zyskała spójną architektonicznie pierzeję złożoną z zespołu zróżnicowanych budynków powiązanymi wizualnie przez materiał i układ elementów elewacji.

x03GuIvBWwVGd3qFLyN9TNhNeXGM4LoqT7G3VF7pBb55OABcZChr8vjgqjMQ_nsg-3.jpg
LoVPZXqMKTsFa9NTdzJyj2PfGXDv4zcOlQz4resjY4p54xDq6Bsfz3bmRSIa_nsg-4.jpg

Pomieszczenia na parterze i piętrze ułożone amfiladowo stanowią nieprzerwaną przestrzeń wystawienniczą. Dzięki brakowi wewnętrznych przegród w postaci stałych ścian uzyskano możliwość różnorodnej, elastycznej konfiguracji ekspozycji zależnej od wymogów prezentowanych treści. Rozbicie na segmenty zgodne z zewnętrznymi podziałami bryły ułatwia jednoczesne, niezależne organizowanie wystaw o zróżnicowanej wielkości i potrzebach. Dolny i górny poziom budynków łączą nowe spiralne schody z trzonem windowym, która zapewnia sprawny przepływ obiektów pomiędzy piętrami.

NJ2hCZNc70dZTq4NiQCL8TnVZpgZqR7bku9ZLHA4uBRkan5UPPGSpdgk58Io_nsg-5.jpg

W budynku dodatkowo znajduje się restauracja i biura administracyjne galerii. Wnętrza budynku zgodnie z wolą inwestora stanowią dyskretne tło dla zbiorów, pozostawiając oddech dla sztuki. Charakter kompleksu oddaje historię miejsca będąc wiernym rzemieślniczym korzeniom dzielnicy Vauxhall. Zbiory sztuki współczesnej Damiena Hirsta prezentowane wewnątrz dostępne są dla odwiedzających za darmo.

vnIVrdfqDVuiSYJZcPVX6Qezt3KNqz1XyNNjT06ZrvuVLxhFC5AHVhU4BGJb_nsg-6.jpg
rfXaI6VccOYdes7aa9fdI6dFFgdULqhInopIjkHuQp3WSHKhaRaBdeVprUFC_nsg-7.jpg

Architekci z biura Caruso St John za projekt galerii uzyskali najważniejsze wyróżnienie w brytyjskiej architekturze, Nagrodę RIBA Stirling. Pokonali m.in. pracownie Herzog & de Meuron, , Michael Laird Architects + Reiach and Hall Architects, oraz dRMM Architects. Prezydent RIBA Jane Duncan argumentował wybór: „Caruso St John stworzyli niezwykle wszechstronne miejsce z kilku połączonych budynków, z pięknie wykonanymi klatkami schodowymi, doskonale dopracowanymi detalami ceglanych elewacyjnych, które wyrażają na zewnątrz wspaniałą przestrzeń galerii”.

NEmxVUMmilHQoZQw0Odh7ROeWRo5eNhO5OfEIgiY8X7OVDvLyTZkNtkE2p7a_nsg-8.jpg

Źródło fotografii: carusostjohn.com/

Newport Street Gallery, Londyn
Lokalizacja: Londyn
Inwestor: Damien Hirst
Projektant: Caruso St John Architects
Realizacja: 2004-2015


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Biurowiec Kanlux w Radzionkowie
Biurowiec Kanlux w Radzionkowie

Biurowiec Kanlux w Radzionkowie powstał w wyniku przekształcenia budynku stołówki, znajdującej się n ...

Nowy Nikiszowiec – osiedle XXI wieku?
Nowy Nikiszowiec – osiedle XXI wieku?

Nowy Nikiszowiec – to nazwa osiedla, które ma powstać w Katowicach przy ulicy Górniczego Dorobku. I ...

Apartamenty Potocka – zabawa geometrią
Apartamenty Potocka – zabawa geometrią

Apartamenty Potocka – to projekt biura Pole Architekci. Pięciokondygnacyjny dom wielorodzinny został ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera