Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom w Kobylance

 

Czas czytania: ~2 min


Znajdujący się w bliskim sąsiedztwie Dom w Kobylance wyróżnia się spośród typowych podmiejskich rezydencji.

 

5AfM9RlDZZAE5UVchytTkpcRuUe29DUScEHB1lbQ5YN86SVL5T47MByckwWL_dwk-1.jpg

Znajdujący się w bliskim sąsiedztwie Dom w Kobylance wyróżnia się spośród typowych podmiejskich rezydencji. Zaprojektowany przez parę architektów: Annę i Krzysztofa Paszkowskich-Thurow przywodzi na myśl archetypiczną wiejską stodołę w nowoczesnym wydaniu.

6TDk7fRoDr5hlGUtpWzgBfbtODiUHZCdCvnagl5zVtuwNKxIRZLhqKcXjcu8_dwk-2.jpg
8JUjKIdAMRp3P99jSyvEijXbedP80RXdLoSI8ToH7gwnpZZ8BMryBNL7uvEO_dwk-3.jpg

Kompaktowy i energooszczędny budynek ma podłużną formę z dwuspadowym dachem. Tradycyjne proporcje łączy ze współczesnym zestawem materiałów. Kontrastowe zestawienie wykończenia elewacji szczytowych z pozostałymi płaszczyznami podkreśla tektonikę bryły. Ciemno-szare płytki włókno-cementowe stanowią pokrycie zarówno dłuższych ścian zewnętrznych, jak i połaci dachowych. Ściany szczytowe oraz podcięcia budynku zostały otynkowane na biało.

CkaC4CQSQasxpnyvc90Qdbv15XLWZoY0enQo0Hn1GHjCzhUeW4DiiBexLuQb_dwk-4.jpg
TzHWVTtHQm5RKk2wRD6HmFoeZ0sKJx1vmXndI4SQhMKU4D5nSITGnqXDVOm1_dwk-5.jpg

Od strony południowej zdecydowano się podciąć bryłę budynku tworząc zadaszony taras o trójkątnej powierzchni. Poprzez mocno zarysowaną formę domu pozbawionego zbędnych detali architekci podkreślili granicę, jaka istnieje pomiędzy współczesną i „typową” architekturą.

bZheTX55WSQpQ9C0TgU1f5ArXiGFEF35g5hY6ZJDubIeRuT0PYoZsB0y3RZU_dwk-6.jpg
TVk6gKZdDiSBgop2Qi06XHs9gMRuJekJq22Ctl91u76nscKE6tL63kGyLUFP_dwk-7.jpg

Powściągliwy charakter zewnętrzny budynku dopełnia przyjazne i ciepłe wnętrze. Projektanci podzielili całość na dwie części: dzienną - strefę pracy oraz nocną - strefę odpoczynku, zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Rdzeń domu stanowi pokój dzienny o podwójnej wysokości kondygnacji połączony z przestrzenią wspólną położoną na piętrze. Osią spinającą dwa poziomy domu są wykończone drewnem schody, z charakterystycznymi podciętymi policzkami – zabieg ten zwiększająca komfort wchodzenia. Przestrzeń znajdująca się pod wylewaną konstrukcja schodów pełni funkcje domowego magazynu.Kuchnię połączono z pokojem dziennym tworząc jednorodną całość.

qsyCslfW7YYNeaFikNbBgUqNn3roOl9N4FTamk778mBD2VJiRj87RmUpLNZF_dwk-8.jpg
O7tg8jdGAolMekUNxlz2eKrA5qZOJkirBO37S1uVZil9NAywIMy8QQApE77p_dwk-9.jpg

Projekt wnętrz powstawał w ścisłej relacji do charakteru właścicieli domu w bezpośrednim odniesieniu do ich licznych podróży. Wnętrza tworzą przepełnioną słońcem atmosferę o naturalnej charakterystyce. Podłoga w strefie wejściowej oraz kuchni została wyłożona trawertynem, natomiast w strefie dziennej posadzkę tworzą olejowane deski dębowe. W łazience użyto polerowanych płyt z czarnego marmuru o widocznych białych przebarwieniach, który przypomina właścicielom o podróżach na wschód.

Fe3fU7iorxfwQ7k62pqCWW1IEUyVeyMDMXoB55USwNF6rrJmy9eZWbi5cu5I_dwk-12.jpg

Źródło fotografii: annathurow.pl

Dom w Kobylance
Lokalizacja: Kobylanka, Polska
Inwestor: prywatny
Projektant: Anna Paszkowska-Thurow, Krzysztof Paszkowski-Thurow
Współpraca: urbicon sp. z o.o.
Powierzchnia użytkowa: 240,0m2
Realizacja:2012
Zdjęcia: Bartłomiej Bieliński



Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Sztuka-Architektury+ odc. 4 Wojciech Kotecki/BBGK Architekci
Sztuka-Architektury+ odc. 4 Wojciech Kotecki/BBGK Architekci

Zapraszamy do obejrzenia czwartego odcinka naszego cyklu Sztuka Architektury+. Tym razem naszym gośc ...

Niezwykły projekt szkoły jak plaster miodu
Niezwykły projekt szkoły jak plaster miodu

Niezwykły projekt architektoniczny szkoły podstawowej, zrealizowany w Niepołomicach, inspirowany jes ...

Galerię Wilanów zaprojektuje Thomas Pucher
Galerię Wilanów zaprojektuje Thomas Pucher

Galeria Wilanów – to duże centrum handlowe, które ma powstać na skraju ogromnego osiedla mieszkaniow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera